Blogolj!

Operatív törzs: nincs szükség a teljes magyar lakosság tesztelésére

Még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk, és közösen, nap mint nap tennünk kell érte, hogy laposítsuk a járványgörbét – fogalmazott az országos tisztifőorvos, aki arról is beszámolt, a járvány hazai halottjai között egyelőre nincs egészségügyi dolgozó.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, 0-24 órában dolgoznak a kijelölt laboratóriumok, jelentősen nő a mintavételek és a laborvizsgálatok száma ezekben a napokban. Ez az intézkedés a járvány terjedésének lassítását szolgálja.

Napról napra nő az igazolt fertőzöttek száma, de még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk. A betegek számra egyenletesen oszlik el az országban, minden megyében jelen van a vírus, de persze a sűrűben lakott területeken jellemzően magasabb a fertőződési arány.

Továbbra is rendkívül fontos, hogy tartózkodjunk otthonunkban, csak nagyon indokolt esetben hagyjuk el, és vigyázzunk az érzékeny csoportokra; így laposíthatjuk el együtt, közösen a járványgörbét.

Ez azt jelenti, hogy ugyan picit meghosszabbítjuk a járványt, viszont az egészségügyi ellátórendszer nem roppan össze. Ebben a lakosság fegyelmezett magatartása elengedhetetlen, e tekintetben minden szabálykövető állampolgár segítségét köszöni.

Az országos tisztifőorvos kijelentette, az új koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén számos kutatócsoport dolgozik, de a vakcinára még sajnos várnunk kell. A megbetegedéssel szemben nem hatékonyak az egyéb eredetű tüdőgyulladásokkal szembeni oltások. Arról, hogy a már megbetegedett páciensnek szüksége van-e antibiotikumos kezelésre (például a bakteriális felülfertőződést megelőzendő), mindig a kezelőorvos dönt. Arra is felhívta a figyelmet, kifejezetten kívánatos, hogy a járványhelyzet miatt a gyermekek megkapják az életkorhoz kötött, szükséges, egyéb kötelező védőoltásokat.

Bejelentette továbbá, a kormányzati beszerzéseknek köszönhetően a frontvonalban dolgozó háziorvosoknak újabb védőfelszereléseket és -eszközöket tudnak juttatni. Külön köszönetet mondott a háziorvosoknak az áldozatos szolgálatukért.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ munkatársa arról szólt, a kórházparancsnokok tájékoztatása alapján kijelenthető: a kijelölt kórházak mindegyike felkészült a tömeges megbetegedésekkel kapcsolatos többletmunka ellátására. Minden kórházi dolgozó és egészségügyi felsőoktatásban tanuló hallgató vezényelhetővé vált a veszélyhelyzetre tekintettel. Pénteken és szombaton is komoly légi szállítmányt vár az operatív törzs a Liszt Ferenc-repülőtérre, vagyis újból jelentősen bővülni fog a védekezés eszközállománya – mondta el.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, a pandémia sajnos az egész világon halad előre, vagyis nagy valószínűséggel hazánkban sem lesznek elkerülhetőek a tömeges megbetegedések. Ezzel együtt kiemelten fontos, hogy mindenki betartsa a hatósági előírásokat, maradjon otthon, minimalizálja személyes találkozásait, és tartsa be a higiéniai szabályokat. Azt is elmondta, szerencsére nincs orvos, mentős, ápoló vagy egyéb egészségügyi dolgozó a járvány hazai halálos áldozatai között. Felhívta továbbá a figyelmet,

semmilyen beteg önállóan ne döntsön úgy, hogy bármilyen információ, de leginkább félinformáció és tévhit alapján elhagyja állandó gyógyszereit a járványhelyzetben, erről mindig és minden esetben egyeztessen kezelőorvosával, háziorvosával.

Szintén sajtókérdésre válaszolva elárulta, nem tartja szükségesnek az egész ország, a teljes lakosság tesztelését, ez nem szolgálná a védekezést, nem lenne hatással a járvány kezelésére, a terjedés a jelenlegi korlátozó intézkedésekkel lassítható.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92805/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Grezsa István: Trianon centenáriumának a jövőről kell szólnia

2020.05.31. 09:30
Történelmi kiegyezésre van szükség a magyarság és Kárpát-medencei szomszédai között. Ez a záloga a magyarság megerősödésének és annak, hogy térségünk …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős krónikus beteg

2020.05.31. 07:40
Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban …

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Szlávik: továbbra is kiemelt fontosságú a maszkviselés és a távolságtartás

2020.05.30. 11:30
Mai tudásunk szerint az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a felületek fertőtlenítését sem szabad …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.05.30. 08:40
Újabb hét ember veszítette életét a koronavírus-járvány következtében Magyarországon.

Müller Cecília: Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon

2020.05.29. 11:50
Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezúttal Bodó Sándor, az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?