Blogolj!

Operatív törzs: nincs szükség a teljes magyar lakosság tesztelésére

Még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk, és közösen, nap mint nap tennünk kell érte, hogy laposítsuk a járványgörbét – fogalmazott az országos tisztifőorvos, aki arról is beszámolt, a járvány hazai halottjai között egyelőre nincs egészségügyi dolgozó.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, 0-24 órában dolgoznak a kijelölt laboratóriumok, jelentősen nő a mintavételek és a laborvizsgálatok száma ezekben a napokban. Ez az intézkedés a járvány terjedésének lassítását szolgálja.

Napról napra nő az igazolt fertőzöttek száma, de még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk. A betegek számra egyenletesen oszlik el az országban, minden megyében jelen van a vírus, de persze a sűrűben lakott területeken jellemzően magasabb a fertőződési arány.

Továbbra is rendkívül fontos, hogy tartózkodjunk otthonunkban, csak nagyon indokolt esetben hagyjuk el, és vigyázzunk az érzékeny csoportokra; így laposíthatjuk el együtt, közösen a járványgörbét.

Ez azt jelenti, hogy ugyan picit meghosszabbítjuk a járványt, viszont az egészségügyi ellátórendszer nem roppan össze. Ebben a lakosság fegyelmezett magatartása elengedhetetlen, e tekintetben minden szabálykövető állampolgár segítségét köszöni.

Az országos tisztifőorvos kijelentette, az új koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén számos kutatócsoport dolgozik, de a vakcinára még sajnos várnunk kell. A megbetegedéssel szemben nem hatékonyak az egyéb eredetű tüdőgyulladásokkal szembeni oltások. Arról, hogy a már megbetegedett páciensnek szüksége van-e antibiotikumos kezelésre (például a bakteriális felülfertőződést megelőzendő), mindig a kezelőorvos dönt. Arra is felhívta a figyelmet, kifejezetten kívánatos, hogy a járványhelyzet miatt a gyermekek megkapják az életkorhoz kötött, szükséges, egyéb kötelező védőoltásokat.

Bejelentette továbbá, a kormányzati beszerzéseknek köszönhetően a frontvonalban dolgozó háziorvosoknak újabb védőfelszereléseket és -eszközöket tudnak juttatni. Külön köszönetet mondott a háziorvosoknak az áldozatos szolgálatukért.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ munkatársa arról szólt, a kórházparancsnokok tájékoztatása alapján kijelenthető: a kijelölt kórházak mindegyike felkészült a tömeges megbetegedésekkel kapcsolatos többletmunka ellátására. Minden kórházi dolgozó és egészségügyi felsőoktatásban tanuló hallgató vezényelhetővé vált a veszélyhelyzetre tekintettel. Pénteken és szombaton is komoly légi szállítmányt vár az operatív törzs a Liszt Ferenc-repülőtérre, vagyis újból jelentősen bővülni fog a védekezés eszközállománya – mondta el.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, a pandémia sajnos az egész világon halad előre, vagyis nagy valószínűséggel hazánkban sem lesznek elkerülhetőek a tömeges megbetegedések. Ezzel együtt kiemelten fontos, hogy mindenki betartsa a hatósági előírásokat, maradjon otthon, minimalizálja személyes találkozásait, és tartsa be a higiéniai szabályokat. Azt is elmondta, szerencsére nincs orvos, mentős, ápoló vagy egyéb egészségügyi dolgozó a járvány hazai halálos áldozatai között. Felhívta továbbá a figyelmet,

semmilyen beteg önállóan ne döntsön úgy, hogy bármilyen információ, de leginkább félinformáció és tévhit alapján elhagyja állandó gyógyszereit a járványhelyzetben, erről mindig és minden esetben egyeztessen kezelőorvosával, háziorvosával.

Szintén sajtókérdésre válaszolva elárulta, nem tartja szükségesnek az egész ország, a teljes lakosság tesztelését, ez nem szolgálná a védekezést, nem lenne hatással a járvány kezelésére, a terjedés a jelenlegi korlátozó intézkedésekkel lassítható.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92805/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Ezeket a cikkeket olvastad már?