Blogolj!

Müller Cecília: ha ez a tendencia folytatódik, Budapest gócponttá válhat

Az országos tisztifőorvos ismételten kiemelten szólt a fővárosiakhoz: tartsák be a korlátozó intézkedéseket, különben súlyosan érintheti a járvány Budapestet.

Fotó: hirado.hu

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy rossz híreket hozott az elmúlt 24 óra, gyászos nap után vagyunk, hiszen 47 főre nőtt a betegséggel összefüggésben Magyarországon elhunytak száma. Azt mondta, annak érdekében, hogy ne fokozódjon ez a tendencia, azaz ne lépjünk át a tömeges terjedés szakaszába, számos intézkedésre, de leginkább fegyelmezettségre van szükség. Az előző nap kilenc halálos áldozata között idősotthoni lakó is található, ezekre az intézményekre különös figyelmet kell fordítani.

Úgy fogalmazott, a fertőzöttek számának emelkedésével valamennyien egyre nagyobb veszélyben vagyunk, bárki lehet fertőzött és fertőző.

Kiemelte, egyértelműen a fővárosra koncentrálódik a betegség nagy tömege. A fertőzöttek több mint 40 százaléka innen kerül ki, az agglomerációval együtt 60 százalék fölé emelkedik ez az arány. Budapesten vannak a leginkább veszélyben a lakosok, vagyis itt kellene a legkomolyabban venni a korlátozó intézkedések betartását, hogy el lehessen vágni a fertőződések láncát. Ha a jelenlegi rossz tendencia folytatódik, Budapest gócponttá válhat, és a járvány súlyos következményeivel kell szembenézni – mutatott rá.

Ami a szociális intézményeket és idősotthonokat illeti, az operatív törzs időben hozott intézkedéseket. Müller Cecília arra kérte a fenntartókat, érezzék át felelősségüket, tartsák be a népegészségügyi hatóságok rendelkezéseit az utolsó pontig. Egy új eljárásrendet kaptak az idősotthonok. Ennek értelmében minden intézményben vagy egy személyt, vagy egy munkacsoportot kell kinevezni, aki felel a koronavírus elleni intézkedésekért. Az orvoskollégákat arra kérte, különösen figyeljenek oda a szociális intézmények és idősotthonok lakóinak egészségi állapotára. A kormányzat egyéni védőeszközökkel is fogja segíteni ezeket az egységeket.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ munkatársa kifejtette, 108 kijelölt kórház élén áll kórházparancsnok, ők napi készletfelmérést hajtanak végre, ennek ismeretében az operatív törzs ma is 9 kórházba rendelt ki védőfelszereléseket tartalmazó szállítmányokat. A rendőrség eddig több mint ötezer emberrel szemben lépett fel azért, mert nem tartotta a kijárási korlátozás rendelkezéseit – számolt be róla, hozzáfűzve, tapasztalataik szerint a fővárosi lakosság jár az élen a magatartási szabályok megszegésében, ezért arra kéri őket, legyenek sokkal fegyelmezettebbek.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, komoly jelentőséggel bír, hogy hazánk azon négy ország között van, mely egy bizonyos gyógyszert megkapott Kínától. A kínai importorvosság, a favipiravir jelentősen lecsökkenti a fertőzöttségi állapotot, javítja a tüdő állapotát is. Egy ismert japán gyógyszerről van szó, mely a kínai tapasztalatok szerint előnyösen működött a járvány kezelésben. A szállítmányt beraktároztunk, gyorsan zajlik az engedélyezési eljárás, hamarosan bevethetik az orvosok.

Arról is beszámolt, a járvány Magyarországon továbbra is nagyobb számban és súlyosabban érinti az idősebb korosztályt, de ugyanúgy veszélyeztetettek a krónikus megbetegedéssel rendelkező gyermekek és fiatalok. 

Elárulta: tudományos terv készült arról, hogy szerológiai vizsgálattal felmérjék majd a magyar lakosság átfertőzöttségi szintjét. Ez tehát a közeljövőben megvalósulhat.

Szintén újságíró kérdésre felelve kitért rá, bizonyos szakirodalmak szerint több ütemben futhat le a járvány. Abban bíznak, hogy a második hullám – ha bekövetkezik – rendszerint mindig enyhébben fut le, mint az első.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92981/pics/lead_800x600.png
fertőzés,járvány,koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?