Blogolj!

Müller Cecília: ha ez a tendencia folytatódik, Budapest gócponttá válhat

Az országos tisztifőorvos ismételten kiemelten szólt a fővárosiakhoz: tartsák be a korlátozó intézkedéseket, különben súlyosan érintheti a járvány Budapestet.

Fotó: hirado.hu

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy rossz híreket hozott az elmúlt 24 óra, gyászos nap után vagyunk, hiszen 47 főre nőtt a betegséggel összefüggésben Magyarországon elhunytak száma. Azt mondta, annak érdekében, hogy ne fokozódjon ez a tendencia, azaz ne lépjünk át a tömeges terjedés szakaszába, számos intézkedésre, de leginkább fegyelmezettségre van szükség. Az előző nap kilenc halálos áldozata között idősotthoni lakó is található, ezekre az intézményekre különös figyelmet kell fordítani.

Úgy fogalmazott, a fertőzöttek számának emelkedésével valamennyien egyre nagyobb veszélyben vagyunk, bárki lehet fertőzött és fertőző.

Kiemelte, egyértelműen a fővárosra koncentrálódik a betegség nagy tömege. A fertőzöttek több mint 40 százaléka innen kerül ki, az agglomerációval együtt 60 százalék fölé emelkedik ez az arány. Budapesten vannak a leginkább veszélyben a lakosok, vagyis itt kellene a legkomolyabban venni a korlátozó intézkedések betartását, hogy el lehessen vágni a fertőződések láncát. Ha a jelenlegi rossz tendencia folytatódik, Budapest gócponttá válhat, és a járvány súlyos következményeivel kell szembenézni – mutatott rá.

Ami a szociális intézményeket és idősotthonokat illeti, az operatív törzs időben hozott intézkedéseket. Müller Cecília arra kérte a fenntartókat, érezzék át felelősségüket, tartsák be a népegészségügyi hatóságok rendelkezéseit az utolsó pontig. Egy új eljárásrendet kaptak az idősotthonok. Ennek értelmében minden intézményben vagy egy személyt, vagy egy munkacsoportot kell kinevezni, aki felel a koronavírus elleni intézkedésekért. Az orvoskollégákat arra kérte, különösen figyeljenek oda a szociális intézmények és idősotthonok lakóinak egészségi állapotára. A kormányzat egyéni védőeszközökkel is fogja segíteni ezeket az egységeket.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ munkatársa kifejtette, 108 kijelölt kórház élén áll kórházparancsnok, ők napi készletfelmérést hajtanak végre, ennek ismeretében az operatív törzs ma is 9 kórházba rendelt ki védőfelszereléseket tartalmazó szállítmányokat. A rendőrség eddig több mint ötezer emberrel szemben lépett fel azért, mert nem tartotta a kijárási korlátozás rendelkezéseit – számolt be róla, hozzáfűzve, tapasztalataik szerint a fővárosi lakosság jár az élen a magatartási szabályok megszegésében, ezért arra kéri őket, legyenek sokkal fegyelmezettebbek.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, komoly jelentőséggel bír, hogy hazánk azon négy ország között van, mely egy bizonyos gyógyszert megkapott Kínától. A kínai importorvosság, a favipiravir jelentősen lecsökkenti a fertőzöttségi állapotot, javítja a tüdő állapotát is. Egy ismert japán gyógyszerről van szó, mely a kínai tapasztalatok szerint előnyösen működött a járvány kezelésben. A szállítmányt beraktároztunk, gyorsan zajlik az engedélyezési eljárás, hamarosan bevethetik az orvosok.

Arról is beszámolt, a járvány Magyarországon továbbra is nagyobb számban és súlyosabban érinti az idősebb korosztályt, de ugyanúgy veszélyeztetettek a krónikus megbetegedéssel rendelkező gyermekek és fiatalok. 

Elárulta: tudományos terv készült arról, hogy szerológiai vizsgálattal felmérjék majd a magyar lakosság átfertőzöttségi szintjét. Ez tehát a közeljövőben megvalósulhat.

Szintén újságíró kérdésre felelve kitért rá, bizonyos szakirodalmak szerint több ütemben futhat le a járvány. Abban bíznak, hogy a második hullám – ha bekövetkezik – rendszerint mindig enyhébben fut le, mint az első.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92981/pics/lead_800x600.png
fertőzés,járvány,koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Grezsa István: Trianon centenáriumának a jövőről kell szólnia

2020.05.31. 09:30
Történelmi kiegyezésre van szükség a magyarság és Kárpát-medencei szomszédai között. Ez a záloga a magyarság megerősödésének és annak, hogy térségünk …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős krónikus beteg

2020.05.31. 07:40
Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban …

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Szlávik: továbbra is kiemelt fontosságú a maszkviselés és a távolságtartás

2020.05.30. 11:30
Mai tudásunk szerint az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a felületek fertőtlenítését sem szabad …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.05.30. 08:40
Újabb hét ember veszítette életét a koronavírus-járvány következtében Magyarországon.

Müller Cecília: Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon

2020.05.29. 11:50
Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezúttal Bodó Sándor, az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?