Blogolj!

Csak írásbeli érettségit javasol az oktatási akciócsoport

Az Operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján csütörtökön részt vett Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is, aki a digitális oktatásról és az érettségiről tájékoztatott.

Az államtitkár a tájékoztatón elmondta, hogy sikeres volt az átállás a digitális oktatásra amiért  köszönet illeti a pedagógusokat az intézményvezetőket, a tanulóknat és a szülőket.

Hetek óta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy mi lesz az idei érettségikkel. A mostani tájékoztatón Maruzsa Zoltán informált az oktatási akciócsoport javaslatairól. Az államtitkár elmondta, hogy az érettségi lebonyolításában a köznevelési standardokon túl, a járványügyi helyzetnek és a felsőoktatási felvételi elvárásainak is meg kell felelni.

Európában országonként változik, hogy hol milyen módon zajlik az érettségei. Ausztriában csak írásbelit , Szlovákiában csak szóbeli vizsgát terveznek, Dániában az eredeti tervek szerint tartják meg, Finnországban már meg is tartották az érettségit.


Mivel Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent, ezért az a javaslat, hogy ha a járványhelyzetben van erre mód, érdemes az érettségit megszervezni.

Javaslatuk szerint az előrehozott, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat törölni kell, ez 30 000 jelentkezést érintene, így legfeljebb 73 000 érettségiző maradna.

Azoktól, aki nem felvételiznek idén azt kérik, hogy a lehetőség szerint lépjenek vissza az érettségire történő jelentkezéstől, így a következő tanévben nyugodt körülmények között tudnak levizsgázni. Azoknak, akinkek fizetnie kellett a vizsgáért, a befizetett vizsgadíjakat az állam visszatéríti.

Az akciócsoport szerint a lehető legkevesebb személyes kontaktussal járó érettségi vizsgát kell megtartani, ezért azt javasolják, hogy szóbeli és gyakorlati vizsgarészek ne kerüljenek megszervezésre ha nem muszáj, így kevesebb embert kell mozgatni, felére csökken a vizsgaesemények száma. Ha csak írásbelit vizsga lesz, akkor 14 nap alatt valamennyi vizsga lebonyolítható.

Szóbeli vizsga csak abban az esetben lenne, ha középszinten csak szóbeli vizsga van, vagy azoknak a sajátos nevelési igényekből fakadóan tanulóknak tartanák meg, akiket felmentettek az írásbeli vizsga alól. Így 4000 szóbeli lenne 320.000 helyett.
Írásbeli vizsgát úgy fogják megszervezni, hogy a másfél méteres távolság meg legyen a tanulók között és egy helyiségben ne haladja meg a vizsgázók száma a 10 főt. 

Mivel a vizsgát sem előrehozni, sem sokat tolni sem lehet, ezért a minisztérium arra készül, hogy a járványügyi helyzetben is elindul az érettségi május 4-én.
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93086/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A siket sportolókat ünnepeljük ma

2020.06.02. 14:05
Június 2-át 2017-ben nyilvánította egyhangúlag az Országgyűlés a magyar siketsport napjának.

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Blogstar kávéház

2020.06.02. 05:05
A Jobbik alpári stílusa, a kutyapárt budapesti bohóckodása, az amerikai szélsőbal vandalizmusa, a magyar turizmus felpörgése és Hódi Pamela fojtogató feszültsége keddi online lapszemlénkben.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Több mint kétszáz határsértő migránst tartóztattak fel a hétvégén

2020.06.01. 07:25
Úgy látszik, hogy az egyre jobb idő a migránsok kedvét is meghozza az útra kelésre, ugyanis a rendőrök és a katonák péntektől vasárnapig 237 …

Blogstar kávéház

2020.06.01. 05:30
Fekete-Győr András hazug rémképei, Csíksomlyó ötszáz éve, a programozás szexisége, a migrációs nyomás fokozódása és Nádai Anikó titokzatos gyásza hétfői online lapszemlénkben.

Ne lepődjünk meg, ha több rendőrt látunk az utcákon nyáron

2020.05.31. 21:05
Az országos főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében. Az intézkedés hétfőn hajnal lép életbe és egészen augusztus 31-ig …

Meleg idővel indul a június

2020.05.31. 20:40
Melegszik az idő június első napjaiban, a jövő hét végén helyenként akár 30 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Ezeket a cikkeket olvastad már?