Blogolj!

Ez a húsvét nem lesz olyan, mint a többi

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint fontos, hogy megtartsuk a szokásos ünnepi szokásainkat, már persze azokat, amelyeket a rendkívüli járványhelyzetben megtarthatunk.

Fotó: Pixabay

Az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján az érettségivel kapcsolatos kérdések, valamint a Pesti úti idősek otthonát érintő tájékoztatás mellett a húsvéti készülődés is központi témát jelentett. Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, ez a húsvét most biztosan nem lesz olyan, mint amilyen általában szokott lenni, nem jöhetnek össze a családok, ugyanakkor ebben a helyzetben, ami nemcsak az országot, hanem az egész világot sújtja, mindannyiunknak szüksége van a külső és belső megtisztulásra egyaránt.

Bár nehéz megállni, lehetőség szerint keressük meg most azokat a módokat, amelyekkel érintkezés nélkül kerülhetünk kapcsolatba rokonainkkal, hiszen most is szükségünk van arra, hogy kifejezzük a szeretetünket a családtagjaink iránt. Szükségünk van az ünnepi rituálékra is, amelyek egy részéről ugyan most le kell mondanunk, de igyekezzünk megtartani a húsvét ritmusát készítsük el a szokásos ünnepi ételeinket és próbáljuk meg kifejezni valamilyen módon szeretetünket - hívta fel a figyelmet Müller Cecília, hozzátéve, ezekben a nehéz napokban különösen fontos, hogy ha online is, de minőségi időt töltsünk szeretteinkkel.

A húsvéti készülődéssel kapcsolatban elmondta, a húsvéti nagytakarítás során fektessünk kellő figyelmet a fertőtlenítésre és tartsuk be azokat a szabályokat, amelyeket egyébként is be kell tartanunk most a hétköznapokban.

Kérdésre válaszolva elmondta, a híresztelésekkel ellentétben nem léteznek otthon használatos gyorstesztek, ha bárki ilyen eszközök hirdetését tapasztalja, jelentse be. Mint mondta, a professzionális tesztek eredményeinek kiértékeléséhez szakértelemre van szükség, így nem is kerülhetnek olyan tesztek forgalomba, amelyek értékelése nem igényel szaktudást.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról tájékoztatott, folyamatosan zajlik a kórházak védőeszközökkel történő ellátása, a mai napon 32 kórházba juttatnak el további védőfelszereléseket, továbbá az alapellátásban dolgozó háziorvosok, továbbá a sürgősségi ellátást végző fogorvosok és az ügyeleti szolgálatot ellátó háziorvosok is kapnak védőeszközöket, amelyek utánpótlására a továbbiakban is számíthatnak. Ezeket a felszereléseket a kormányhivatalokon keresztül juttatják el az egészségügyi dolgozók számára.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, szerdán négy repülőgépnyi védőeszköz szállítmány érkezett Magyarországra Hongkongból és Kínából. A védőfelszerelések minőségével kapcsolatos kérdésre Müller Cecília kifejtette, a minőségért a gyártónak kell felelősséget vállalnia, a termékeknek pedig tartalmazniuk kell a kibocsátott minőségi igazolást. Amennyiben a védőfelszerelések CE jelzéssel vannak ellátva, az Európai Unióba történő behozataluk megengedett és a minősítésük is megtörtént, ugyanakkor ha nincs ilyen jelzés a terméken, nincs semmilyen biztosíték arra, hogy biztosításon esett át.

Lakatos Tibor kifejtette, az egyre jobb idő kicsalogatja a hosszú napok óta a négy fal közé szorított embereket, ezért egyre gyakoribb a kijárási korlátozások megszegése, egyúttal folyamatosan nő a figyelmeztetések száma is. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, igyekeznek a figyelmeztetések keretein belül maradni, de bizonyos esetekben elkerülhetetlen a büntetés kiszabása vagy a feljelentés. A legtöbb szabálytalanságot egyébként azzal követik el az állampolgárok, hogy csoportokban gyülekezve járják az utcát, ami nem felel meg a kijárási korlátozás szabályainak - tette hozzá Lakatos Tibor.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93089/pics/lead_800x600.jpg
húsvét,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Grezsa István: Trianon centenáriumának a jövőről kell szólnia

2020.05.31. 09:30
Történelmi kiegyezésre van szükség a magyarság és Kárpát-medencei szomszédai között. Ez a záloga a magyarság megerősödésének és annak, hogy térségünk …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős krónikus beteg

2020.05.31. 07:40
Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban …

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Szlávik: továbbra is kiemelt fontosságú a maszkviselés és a távolságtartás

2020.05.30. 11:30
Mai tudásunk szerint az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a felületek fertőtlenítését sem szabad …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.05.30. 08:40
Újabb hét ember veszítette életét a koronavírus-járvány következtében Magyarországon.

Müller Cecília: Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon

2020.05.29. 11:50
Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezúttal Bodó Sándor, az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?