Blogolj!

Ez a húsvét nem lesz olyan, mint a többi

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint fontos, hogy megtartsuk a szokásos ünnepi szokásainkat, már persze azokat, amelyeket a rendkívüli járványhelyzetben megtarthatunk.

Fotó: Pixabay

Az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján az érettségivel kapcsolatos kérdések, valamint a Pesti úti idősek otthonát érintő tájékoztatás mellett a húsvéti készülődés is központi témát jelentett. Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, ez a húsvét most biztosan nem lesz olyan, mint amilyen általában szokott lenni, nem jöhetnek össze a családok, ugyanakkor ebben a helyzetben, ami nemcsak az országot, hanem az egész világot sújtja, mindannyiunknak szüksége van a külső és belső megtisztulásra egyaránt.

Bár nehéz megállni, lehetőség szerint keressük meg most azokat a módokat, amelyekkel érintkezés nélkül kerülhetünk kapcsolatba rokonainkkal, hiszen most is szükségünk van arra, hogy kifejezzük a szeretetünket a családtagjaink iránt. Szükségünk van az ünnepi rituálékra is, amelyek egy részéről ugyan most le kell mondanunk, de igyekezzünk megtartani a húsvét ritmusát készítsük el a szokásos ünnepi ételeinket és próbáljuk meg kifejezni valamilyen módon szeretetünket - hívta fel a figyelmet Müller Cecília, hozzátéve, ezekben a nehéz napokban különösen fontos, hogy ha online is, de minőségi időt töltsünk szeretteinkkel.

A húsvéti készülődéssel kapcsolatban elmondta, a húsvéti nagytakarítás során fektessünk kellő figyelmet a fertőtlenítésre és tartsuk be azokat a szabályokat, amelyeket egyébként is be kell tartanunk most a hétköznapokban.

Kérdésre válaszolva elmondta, a híresztelésekkel ellentétben nem léteznek otthon használatos gyorstesztek, ha bárki ilyen eszközök hirdetését tapasztalja, jelentse be. Mint mondta, a professzionális tesztek eredményeinek kiértékeléséhez szakértelemre van szükség, így nem is kerülhetnek olyan tesztek forgalomba, amelyek értékelése nem igényel szaktudást.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról tájékoztatott, folyamatosan zajlik a kórházak védőeszközökkel történő ellátása, a mai napon 32 kórházba juttatnak el további védőfelszereléseket, továbbá az alapellátásban dolgozó háziorvosok, továbbá a sürgősségi ellátást végző fogorvosok és az ügyeleti szolgálatot ellátó háziorvosok is kapnak védőeszközöket, amelyek utánpótlására a továbbiakban is számíthatnak. Ezeket a felszereléseket a kormányhivatalokon keresztül juttatják el az egészségügyi dolgozók számára.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, szerdán négy repülőgépnyi védőeszköz szállítmány érkezett Magyarországra Hongkongból és Kínából. A védőfelszerelések minőségével kapcsolatos kérdésre Müller Cecília kifejtette, a minőségért a gyártónak kell felelősséget vállalnia, a termékeknek pedig tartalmazniuk kell a kibocsátott minőségi igazolást. Amennyiben a védőfelszerelések CE jelzéssel vannak ellátva, az Európai Unióba történő behozataluk megengedett és a minősítésük is megtörtént, ugyanakkor ha nincs ilyen jelzés a terméken, nincs semmilyen biztosíték arra, hogy biztosításon esett át.

Lakatos Tibor kifejtette, az egyre jobb idő kicsalogatja a hosszú napok óta a négy fal közé szorított embereket, ezért egyre gyakoribb a kijárási korlátozások megszegése, egyúttal folyamatosan nő a figyelmeztetések száma is. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, igyekeznek a figyelmeztetések keretein belül maradni, de bizonyos esetekben elkerülhetetlen a büntetés kiszabása vagy a feljelentés. A legtöbb szabálytalanságot egyébként azzal követik el az állampolgárok, hogy csoportokban gyülekezve járják az utcát, ami nem felel meg a kijárási korlátozás szabályainak - tette hozzá Lakatos Tibor.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93089/pics/lead_800x600.jpg
húsvét,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Müller Cecília: az utóbbi napokban 35 év a betegek átlagéletkora

2020.09.19. 12:55
Az országos tisztifőorvos leszögezte: a koronavírus elleni védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük, s ne …

Ezeket a cikkeket olvastad már?