Blogolj!

Legerősebb fegyverünk az önuralom

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a kijárási korlátozásról, a kórházlátogatások fontosságáról, a szokatlan Húsvétról és a gazdaság újbóli fellendítéséről beszélt.

A miniszterelnök a kijárási korlátozás meghosszabbításáról elmondta, hogy az utolsó pillanatig akartak várni a bejelentéssel, mert napról-napra változik a helyzet.

Minden információnak a birtokunkban kell lenni és ezeknek a függvényében, jó időpontban kell meghozni a döntéseket.

- mondta.

Jelenleg tömeges megbetegedések irányába haladunk, ezért is hozták meg a korlátozást úgy, hogy nincsen határideje és azt minden héten felülvizsgálják, eszerint fogják enyhíteni vagy szigorítani a korlátozásokat.

Azért sem volt indokolt a szigorítás, mert még Magyarországon településenként is változó a helyzet. Nem lehet egy egységes állapotot kihirdetni, hiszen egy vidéki kistelepülésen mások az állapotok, mint például a fővárosban. Ezért is döntöttek úgy, hogy a polgármestereknek szabad kezet adnak és saját hatáskörükben szigoríthatják a korlátozásokat, ha szükségesnek gondolják.

A miniszterelnök elmondta, hogy még nem látni az alagút végét, de mivel látja, hogy már több ország is kezd egy kicsit lazítani, folyamatosan figyelik Ausztriát - mint egy laboratóriumot - hiszen ők közelebb vannak Olaszországhoz, hozzájuk minden korábban jut el, mint hozzánk. Ha náluk valami beválik, azokat valószínűleg mi is alkalmazhatjuk.

Orbán Viktor minden nap több korházat is meglátogat. Ahogy fogalmazott, erre valószínűleg nem lenne szükség, hiszen mindenhol vannak igazgatók, kórházparncsnokok, de az ösztöne mégis azt súgja, hogy személyesen kell meggyőzödnie arról, hogy van e mindenhol elég eszköz és ember.A járvány tetőzésekor ugyanis nagyjából 8000 lélegeztetőgépre lesz szükség és ugyanennyi ágyra és emberre, akik a gépeket üzemeltetik. Nemzetközi tendencia, hogy az egészségügyi személyzet 20 százaléka is megfertőződik a vírussal, ezzel is számolni kell.

Alapvetően arra kell készülnünk, hogy mi sem fogjuk megúszni a vírust, reménykedni lehet benne, de inkább készüljünk fel rá, hogyha szükség van rá, tudjunk harcolni ellene. Egyelőre sikerült a vírust elnyújtani így egyszerre nincs annyi beteg, amennyivel már ne tudna az egészségügy foglalkozni.

A Húsvéttal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta:

Nagyon nehéz, hogy nem találkozhatunk a családunkkal, hiszen ez az élet egyik értelme. Az igazi öröm a gyerekek és az unokák. Ezért is lesz az időseknek különösen nehéz ez a pár nap, de el kell fogadni, hogy ez a Húsvét más lesz mint a megszokottak.

Orbán Viktor szerint az ellenzék a járvány esetén is a kormányt akarja gyengíteni, pedig még egy idősotthon működtetését sem tudják megoldani. A baloldal egy gazdasági válság esetén mindig megszorításokban és a pénz elvételében gondolkodik. Ezzel ellentétben a jelenlegi kormány munkahelyek létrehozásában és a munkában látja a jövőt a segélyalapú gazdálkodás helyett és erre a politikára felhatalmazásuk is  van. 

Van terv a gazdaság újbóli beindítására, mely sok 100 intézkedést tartalmaz és ez a terv működni fog, ez a terv magyar gazdaságot növekedési pályára állítja.


Ezért is fontos, hogy a járványügyi alapba mindenki adjon bele, a pártok, az önkormányzatok és a bankok egyaránt. A kormány is betett az alapba 300 milliárd forintot. Ha mindenki vállal valamit, azzal egymást erősítjük.


A gazdaság néhány hónapon belül visszatalál az ösvényre, nem lesz hatalmas méretű visszaesés – van Magyarországnak esélye, hogy jól jöjjön ki ebből a válságból.


Fontos, hogy a pénzügyi lehetőségeinket nem szabad annyira meggyengíteni, hogy ne tudjunk védekezni. Aki eladósítja magát az pórul jár és dróton fogják rángatni a hitelezők és a spekulánsok. Az államháztartási hiányt 2,7 százalék alatt kell tartani.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93124/pics/lead_800x600.jpg
húsvét,kijárási korlátozás,koronavírus,Kossuth rádió 180 perc,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Grezsa István: Trianon centenáriumának a jövőről kell szólnia

2020.05.31. 09:30
Történelmi kiegyezésre van szükség a magyarság és Kárpát-medencei szomszédai között. Ez a záloga a magyarság megerősödésének és annak, hogy térségünk …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős krónikus beteg

2020.05.31. 07:40
Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban …

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Szlávik: továbbra is kiemelt fontosságú a maszkviselés és a távolságtartás

2020.05.30. 11:30
Mai tudásunk szerint az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a felületek fertőtlenítését sem szabad …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.05.30. 08:40
Újabb hét ember veszítette életét a koronavírus-járvány következtében Magyarországon.

Müller Cecília: Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon

2020.05.29. 11:50
Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezúttal Bodó Sándor, az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?