Blogolj!

Szeptemberre elkészülhet a koronavírus elleni vakcina?

Illusztráció

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem vakcinológus professzora igen bizakodó az ügyet illetően, ugyanis azt állatja, hogy „80 százalékig biztos” abban, hogy a kutatócsoportja által a SARS-CoV-2 ellen fejlesztett vakcina hatásos lesz és szeptemberre el is készül – derült ki a londoni Times cikkéből.

Gilbert kifejtette, hogy hétről-hétre egyre több adata áll rendelkezésükre, így az embereken végzett tesztek a következő két hétben el is kezdődhetnek, viszont a több millió adag legyártása hónapokba telik majd.

A professzor a brit kormánnyal is tárgyalásokat folytat a finanszírozásról, hogy minél előbb elkezdődhessen a gyártás.

Nem kell magyarázni, hogy ez mekkora előrelépés lenne, hiszen eddig a szakértők minimum másfél évről beszéltek a vakcina kifejlesztésével kapcsolatban.

De természetesen nem csak Gilbert professzor csapata keresi az ellenszert, hanem más szakemberek is: a Pittsburgi Egyetem kutatói például a PittCoVacc-kal álltak elő, ami szerintük sokkal hatékonyabban indítja be az immunreakciókat, mint az eddig ismert mRNS-alapú oltóanyagok. 

Körülbelül egy hónapja Seattle-ben a világon elsőként adták be önkénteseknek az mRNA-1273 oltóanyagot, az eredmények pedig igen kedvezőek.

Persze Magyarország sem marad ki a sorból, ahol nem vakcinát, hanem antivirális gyógyszert fejlesztenek. Ez egy Kacskovics Imre immunológus professzor vezetésével indított konzorcium, amelyben részt vesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az ImmunoGenes Kft. és a Richter Gedeon gyógyszergyár is, 300 millió forintos állami támogatásból dolgozik egy fehérje típusú gyógyszeren, ami szerintük alkalmas lehet a SARS-CoV-2 hatástalanítására. 

(forrás: qubit.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93227/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,járvány,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.10.28. 21:30
Az európai minimálbér esélye, az Orbán-kormány otthonteremtése, a Gyurcsány-párt bitcoin-bányászata, Olaszország koronavírus-lázongása és Emily Ratajkowski brutális cicivillantása online lapszemlénkben.

Müller Cecília: Sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények

2020.10.28. 12:15
Mindenkinek jut influenzaoltás és a kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. 

A koronavírus miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése

2020.10.28. 11:55
Pedig elég fontos lett volna, hiszen ma volt tervben, hogy visszavonja a közgyűlés a maszkviselési rendeletet, ugyanis a korábbi fővárosi rendeletet …

Elhunyt 43 krónikus beteg, 2291 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.28. 08:55
2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Megvan az Információs Hivatal új vezetője

2020.10.28. 07:30
A Magyar Közlönyből kiderül, hogy az új igazgató Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok lesz.

Már most sejthető, hogy kegyetlen télre kell számítanunk

2020.10.28. 07:00
Bár még van két hónap, mire hivatalosan is megérkezik a tél, már most valószínűsíthető, hogy brutális hidegre kell majd felkészülnünk.

Blogstar kávéház

2020.10.28. 05:00
A járványrobbanás kormányzati felelőssége, Gyurcsány Ferenc gyűlölethulláma, Joe Biden fáradhatatlan bénázása, Németország birodalmi arroganciája és Gryllus Dorka titkos esküvője szerdai online lapszemlénkben.

Tűzvész után most hurrikán okoz hatalmas gondokat az Egyesült Államokban

2020.10.27. 17:10
Riadót hirdettek az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partvidékén, miután a Zeta hurrikán lecsapott Mexikóra és közeledik az amerikai partokhoz.

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Orbán Viktor: minden magyar tudja, Amerika a szabadság földje

2020.10.27. 15:15
Felavatták George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrát a Szabadság téren, ahol a miniszterelnök beszédet mondott.

Ezeket a cikkeket olvastad már?