Blogolj!

Müller Cecília: felszálló ágban van a járvány, tartsuk be a szabályokat!

Jó hírrel szolgált az országos tisztifőorvos: már kilenc beteg lekerülhetett a lélegeztetőgépről Magyarországon, ők már az intenzív osztályt is elhagyhatták.

Fotó: MTI/kormany.hu

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, a húsvéti hosszú hétvégén 4692 intézkedést hajtottak végre a központi, illetve a polgármestererek által elrendelt kijárási korlátozások betartásával kapcsolatosan, legfőbb szempontjuk a figyelmeztetés volt. Az emberek többsége figyelembe vette a szabályokat, kivétel a Balaton déli részének települései, ahol komoly csoportosulások alakultak ki: Somogy megyében 69 feljelentést tettek a rendőrök. A nagyobb bevásárlóközpontok környékén elsősorban azok csoportosultak, akik 65 év feletti hozzátartozójukat vitték el a 9 és 12 óra közötti idősávban vásárolni, őket is figyelmeztették a rendőrök.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt róla, az igazolt fertőzöttek száma 1512-re nőtt, miközben 122 honfitársunk hunyt el a koronavírussal összefüggésben, számos egyéb krónikus betegsége miatt, többségükben idős emberek. A Pesti úti idősotthonban már 204 igazolt eset van, közülük 10-en meghaltak.

Minden korcsoportban előfordul fertőződés a gyermekkortól a legidősebbekig. Akadnak olyanok, akik szinte tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, a legsúlyosabb eseteket olyan fokú nehézlégzés kíséri, mely kórházi kezelést igényel. 122 fő gyógyult fel, és külön kiemelte az országos tisztifőorvos, hogy 9 beteg lekerült a lélegeztetőgépről, és elhagyhatta az intenzív osztályt, ezért külön köszönetet mondott a magyar orvosoknak. Mint mondta, hazánkban is rendelkezésre áll valamennyi gyógyszer, amit a világban a koronavírus kezelésére jelenleg be tudnak és próbálnak vetni, ami enyhíteni tudja a tüneteket.

Úgy folytatta, a fő figyelem továbbra is az idősotthonokra és szociális intézményekre irányul, ahol magas kockázatú honfitársaink élnek. Eközben az egészségügyi ellátórendszert igyekeznek felkészíteni a megbetegedések számának növekedésére, miközben biztosítani kell a minél hatékonyabb ellátást, valamint az egészségügyi dolgozók védelmét. A járvány felszálló ágban van, bárki bárhol és bármikor elkaphatja, illetve továbbadhatja a megbetegedést – húzta alá, hozzátéve: az e területeken dolgozó szakemberekhez folyamatosan juttatják el az egyéni védőfelszereléseket.

Ami a tesztelést illeti, megemlítette, a gyanús eseteket a háziorvos és az intézményi orvos minősíti, ők rendelik el a kötelező laboratóriumi vizsgálatokat. Ezekhez kapcsolódóan járványügyi vizsgálatot végeznek a népegészségügyi szakemberek, felkutatva a lehetséges kontaktusokat.

„Ez egy nagyon érdekes vírus. Számos beteg védetté válik, miután átesett a fertőzésen: egyes embereknek magas fokú, jelentős ellenanyaga keletkezik, mások szervezetében azonban kevesebb, azaz különféleképpen reagál az immunrendszer; jelenleg még nem tudjuk megmondani, kinek meddig keletkezik védettsége, immunitása. Két negatív vizsgálat sem jelenti feltétlenül azt, hogy több évre védett lesz valaki. Ezért is fontos, hogy a gyógyultak is minél tovább, legalább kéthetes karanténban maradjanak”

– hívta fel a figyelmet.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta: országszerte ellenőrzik az idősotthonokat a járvány ideje alatt. A mai naptól elrendelte az ország 1035 idősotthonának ellenőrzését. A magas lakószámú intézményekkel kezdik a munkát a kollégái, de mindegyik intézmény hamar sorra kerül.

A hazai kórházak ágyainak 60 százalékát azért kell felszabadítani, mert a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve készülni kell a tömeges megbetegedésekre – fejtette ki az országos tisztifőorvos. A kormánynak és az operatív törzsnek a legrosszabb forgatókönyvet kell figyelembe venni, vagyis készen kell állni arra az esetre is, ha egyszerre hatalmas betegtömeg szakadna rá az egészségügyre, senki sem maradhatna ellátatlanul.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93297/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,fertőzés,járvány,koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Müller Cecília: az utóbbi napokban 35 év a betegek átlagéletkora

2020.09.19. 12:55
Az országos tisztifőorvos leszögezte: a koronavírus elleni védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük, s ne …

809 újabb fertőzöttet találtak Magyarországon

2020.09.19. 09:00
Hat krónikus beteg veszítette életét szombatra a koronavírus-járványban.

Hétfőtől 10 napra csökken a karanténkötelezettség Magyarországon

2020.09.19. 08:55
Módosul a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet. Hétfőtől a karanténkötelezettséget 14 napról 10 napra …

Ezeket a cikkeket olvastad már?