Blogolj!

Müller Cecília: Az életmentő műtéteknek nem szabadna elmaradniuk

Ragnar Volarus

Szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs a koronavírus-járványról.

Fotó: MTI

Ezúttal Kiss Róbert rendőr alezredes nyitotta a sort, aki arról tájékoztatott, hogy két jelentős szállítmány érkezett, amely tízmillió sebészi szájmaszkot, 900 liter fertőtlenítőszert, valamint majdnem 25 ezer izolációs köpenyt tartalmazott.

Az idegenrendészeti intézkedésekről elárulta, hogy 11 fő iráni állampolgár hagyja el hamarosan Magyarországot. Közülük nyolcan önként, hármukat viszont hatósági kíséret mellett toloncolják ki. Az alezredes közölte, hogy a kitoloncoltak közt vannak azok, akik a Szent László Kórházban randalíroztak. Kiss Róbert hozzátette, további három iráni állampolgár április végén hagyja majd el Magyarországot.

Az alezredes arról is beszélt, hogy mára 13360 személy van hatósági házikaranténban ezt 206 ezerszer ellenőrizték.

Fény derült egy igen érdekes esetre is. Egy hatósági karanténban lévő személy repülővel próbálta elhagyni Budapestet, de a rendőrség elfogta őt, és intézkedett vele szemben. Eddig 219 büntetőeljárás indult a koronavírus-járvány kapcsán, ebből 57 alkalommal rémhírterjesztés miatt.

Ezután Müller Cecília percei következtek, aki elmondta, hogy az egészségügyi intézményekben hetek óta, több ütemben zajlik a felkészülés, annak érdekében, hogy az az ágyszám, lélegeztetőgép, személyzet rendelkezésre álljon, hogy ha nagy számú megbetegedés lépne fel az országban. 

Mindezt azért kellett hangsúlyozni, mert az elmúlt napokban olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a kórházakból a betegek nagy részét hazaküldik, óriási felháborodást váltva ki a hozzátartozók és a lakosság nagy részéből. Pedig megfelelőnek tűnik a járvány kezelése, köszönhetően annak, hogy jellemzően betartjuk a korlátozó intézkedéseket, amelyeket szabtunk.

De nem lehet soha tudni azt, hogy bármely intézményben vagy máshol egyszerre nagyszámú megbetegedés történhet. A járvány már csak ilyen. Tesszük a dolgunkat. Ha valakinek szükség van egészségügyi ellátásra, az hozzájusson. Ennek érdekében történnek azok az intézkedések.

– mondta Müller.

A tiszifőorvos-asszony ezután felkérte a kórházakat, hogy az ágyfelszabadítással járó intézkedéseket tartsák be, működjenek együtt, mindenki kapja meg az ellátást, ha szükség van rá. Mindenáron el szeretnénk kerülni, hogy csarnokokban feküdjenek az emberek, meg folyosón, ahogyan az több más országban is előfordult. Megértést kért a kórházaktól és a családtagoktól, akiknek a hozzátartozóját haza kell küldeni a kórházból.

Április 19-re rendelte el a miniszter, hogy a 60 százalékos ágyfelszabadításból 50 százalék rendelkezésre álljon, és ezen belül hány ágynak kell olyan állapotban lennie, hogy azon lélegeztetni is lehessen. A hazabocsátás orvosszakmai döntés kell hogy legyen. Ha a kezelőorvos nem tud vagy akar maga dönteni, akkor konzíliumot hívhat össze. Senki nem kerülhet úgy haza, ha később egészségkárosodásnak nézne elébe. Mindenkinek együtt kell cselekedni ebben a helyzetben – mondta Müller Cecília.

Ezután az idősotthonokról és azok ellenőrzéséről is ejtett néhány szót. Erről az első adatok a héten érkeznek be, és ebből kiderül, hogy felkészültek-e, az elrendelt intézkedéseket végrehajtották-e, megtörténtek-e az oktatások, van-e elég orvosuk, illetve ismerik-e az eljárásrendeket az idősotthonokban. De az is elválik, hogy minden biztosított-e az intézmény számára, egyéni védőeszközök például. A hatósági ellenőrzések során mindig helyszíni jegyzőkönyv készül, az ellenőrzést a nagyobb intézményekkel kezdik.

Azokban az intézményekben, ahol probléma van, ott kiemelt figyelmet biztosítanak, hiszen több helyen Budapesten és vidéken is az idősotthonokban felütötte fejét a koronavírus.

Az újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy olyannak nem szabadna előfordulnia, hogy életmentő műtétje marad el például egy daganatos betegnek, valamint az is, hogy a gyógyult betegek valamennyi korosztályból kerülnek ki, ezek közül elsősorban az idős gyógyultakat szokták hangsúlyozni. A halálozási arány továbbra sem rosszabb nálunk mint máshol, Magyarország az „alsó harmadban” foglal helyet a listán.

Kiss Róbert rendőr alezredes kérdésre válaszolva elmondta, hogy jellemzően a fiatalabb korosztályból szegik meg a kijárási korlátozás szabályait, de e téren javulást tapasztalnak a rendőrök. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93345/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Blogstar kávéház

2020.09.26. 04:00
A fővárosi fürdők csoportos leépítése, Fekete-Győr András nemzetárulása, a kötelező kvóta vörös vonala, a koronavírus-járvány generációs háborúja és a nyitott házasságok instabilitása szombati online lapszemlénkben.

Orbán: Trump nyeri az amerikai elnökválasztást!

2020.09.25. 18:10
A próféta szóljon a magyar miniszterelnökből!

Késeléses merénylet történt Párizsban

2020.09.25. 13:10
Négy embert sebesítettek meg.

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

Blogstar kávéház

2020.09.25. 04:55
A Hajógyári-sziget megmenekülése, a Jobbik eredendő rasszizmusa, az európai túlélés kézikönyve, Demcsák Zsuzsa nudizmusa és Tóth Andi dekoltázsvillantása pénteki online lapszemlénkben.

Borús, esős idő várható a hétvégén lehűléssel

2020.09.24. 15:45
Lassan tényleg búcsút mondhatunk jó időnek és készülhetünk az igazi őszi időjárásra, a hétvégén ugyanis már borúsabb, csapadékosabb idő várható. Ezzel együtt még lehűlésre is …

Orbán: A kvóta átnevezve is kvóta marad

2020.09.24. 14:35
Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán …

Ezeket a cikkeket olvastad már?