Blogolj!

Csak írásbeli érettségik lesznek, meghosszabbodik a kijárási korlátozás, jelentős segítségek a hazai turizmusnak

cikkünk frissül...

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatón tájékoztatott a kormány tegnapi ülésén hozott döntésekről.

Gulyás Gergely a kijárási korlátozás felülvizsgálatával kapcsolatban elmondta, hogy a kormány szombattól újabb egy hétre meghosszabítja a korlátozást a korábbi szabályok szerint. A húsvéti hétvége pozitív visszajelzései alapján az önkormányzatok szombat 0 órától vasárnap éjfélig saját maguk szabályozzák a közterület használat rendjét.

A kormány a tegnapi napon döntött az érettségik rendjétől is. Idén 113ezer ember jelentkezett az érettségire, mely számban benne vannak azok is, akik előrehozott érettségit szeretnének.

Idén kizárólag azok tehetik le a vizsgát, akiknek most van rá szüksége, előrehozott érettségire idén nincsen lehetőség. A vizsgákat az eddigi tervek szerint május 4-én fogják elkezdeni és a vizsgákat úgy fogják megtartani, hogy egy teremben maximum 10 fő tartózkodhat. 

Szóbeli érettségi csak annál a néhány tárgynál lehet, ahol egyébként írásbeli letételére eddig nem volt lehetőség. Ez összesen 3178 embert érint.

Gazdasági kérdésekben is döntött a kormány. Ezek szerint a beszámolóknak és az adóbevallásoknak a leadási határidejét elhalasztották 2020. szeptember 30-ig.

A kormány 2021. január 1-től minden online kasszával rendelkező egységben  kötelezővé fogja tenni az online fizetési lehetőséget.

A hazai turizmust érintő döntések is születtek. Az idegenforgalmi adót december 31-ig a szállásadóknak nem kell beszedni, ettől függetlenül az állam ebben az esetben is azt a kiegészítést hozzá fogja tenni, amelyet eddig is hozzátett, tehát ahogy az eddigi rendszer is működött, az állam az idegenforgalmi adó bevételhez még egyszer ugyanekkora összeget hozzátesz.


2020. június 30-áig a SZÉP kártyára utalt béren kívüli juttatásokra szociális hozzájárulási adót nem kell fizetni. Az évente adható rekreációs juttatások összege megemelkedik.

A 2020-as évre a közszférában ez 200 ezer forintról 400 ezer forintra nő, a versenyszférában pedig a mostani felső határról, 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelkedik. A SZÉP kártya egyes alszámláira feltölthető keretösszegek is megemelkednek. Szálláshelyre 225 ezer forint helyett 400 ezer forint, vendéglátásra 150 ezer forint helyett 265 ezer forint, a szabadidős szolgáltatásokra pedig 75 ezer forint helyett 135 ezer forint tölthető fel.

Többen fordultak a kormányhoz, hogy legyen megoldott a fizetés nélküli szabadságon lévők egészségügyi ellátása ezért május 1-től munkáltatóknak egészségügyi járulékot kell fizetniük a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozóik után.

Végül a kormány megerősítette azt a korábbi szándékát, hogy július 1-jétől a szociális hozzájárulási adó mértéke az 17,5%-ról 15,5%-ra csökken, ezzel mintegy 160 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Gulyás Gergely kérdésre kifejtette, a gazdaságvédelmi alapba kerülő bevétel a következőképpen áll össze: a Miniszterelnökségnél - beleértve a Paks 2 projektet is - 119 milliárd forintot spórol meg a kormány, az agrártárcánál 20 milliárd, a Belügyminisztériumnál 28 milliárd, a Pénzügyminisztériumnál 21 milliárd, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál 334 milliárd, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál 22 milliárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál 81 milliárd, a Miniszterelnöki Kabinetirodánál 46 milliárd, a kormányirodánál pedig 854 millió forintot különítenek el.

A koronavírus-járvány várható tetőzését firtató kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta: a járványhelyzet és a védekezés még valószínűleg hónapokig tart, és könnyen lehet, hogy a megbetegedések száma a csökkenés után újra és újra növekedni fog.

Mostanra sikerült a fertőzések terjedését lassítani, így viszont a csúcspont is később lesz, de "talán valamivel közelebb kerültünk ahhoz, hogy korábban legyen a tetőzés" - mondta, megjegyezve: az ország közel jár ahhoz, hogy a fertőzésszám egy alá kerüljön.

A lélegeztetőgépek kérdését illetően a miniszter kifejtette: a legpesszimistább forgatókönyv szerint 8000-8500 gépre lehet szükség egyidejűleg, és jelenleg 2500 gép van Magyarországon. Ezért mindent megtesznek a járvány terjedésének lassításáért, ebben jól állnak, de emellett igyekeznek több lélegeztetőgépet beszerezni, 15 ezer felett van a megrendelt készülékek száma. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kitért arra, hogy szerda este jelent meg az a kormányrendelet, amely tartalmazza: a taxisok is részt vehetnek a lakosság ellátásában az élelmiszer-, étel-, illetve egyéb más szállításokat is beleértve. Ehhez nem kell külön engedélyt kiváltaniuk, illetve adókedvezmény kapcsolódik hozzá

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93392/pics/lead_800x600.png
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Sokat késhetnek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

2020.09.22. 15:15
Bár már sajnos bőven volt időnk megszokni, hogy a maszkot viselni kell, vannak, akik még mindig elfelejtik felvenni. Ez egy hét alatt pedig 172 perc késést okozott a MÁV-nál.

15:30-kor megkezdődött a csillagászati ősz

2020.09.22. 14:55
Kedden 15.30-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz - írta honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. Lehűlés csak a hétvégén érkezik, de már a következő napokban többször …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.22. 03:10
A Belarusz-szankciók bukása, Gyurcsány szánalmas színháza, a Jobbik borsodi kálváriája, a magyarok maszkkötelezettsége és Palvin Barbi fehérneműrejtélye keddi online lapszemlénkben.

Kocsis Máté Gyurcsánynak: nehezen viseljük, ha Ön oktat ki minket a kormányzásról

2020.09.21. 20:40
A Fidesz frakcióvezetője emlékeztette az Országgyűlésben hétfőn ismét Jászai Mari-díjas előadást bemutató bukott …

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

Blogstar kávéház

2020.09.21. 05:15
Lukasenko csapdahelyzete, Gyurcsány Ferenc fröcsögő fenyegetőzése, a színészhallgatók megnyomorítása, Barta Sylvia koronavíruskínjai és Rónai Egon családi tragédiája hétfői online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?