Blogolj!

Orbán Viktor: a legjobbat reméljük, de a legrosszabbra készülünk

A miniszterelnök a Kossuth rádió pénteki Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, figyelemmel kell kísérnünk az osztrák járványügyi intézkedéseket, ugyanis szomszédaink előrébb járnak a védekezésben és sokat tanulhatunk a tapasztalataikból.

Fotó: MTI

Természetesen ezen a héten is a koronavírus-járvány volt a központi témája Orbán Viktor Kossuth rádiónak adott interjújában, ahol a miniszterelnök beszélt a védekezés eddigi tapasztalatairól, beszámolt az egészségügy infrastruktúrájának helyzetéről, de szólt az esetleges budapesti járványügyi szigorításokról is.

"A koronavírus-járvány kezelésében az a régi bölcsesség a mérvadó, hogy reméld a legjobbat, és készülj a legrosszabbra. A magyar korfát ismerve és a külföldi helyzetet látva, nekünk a legrosszabb esetre kell készülnünk. Az elmúlt hetekben azon kellett dolgoznunk, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetre is legyen elegendő ágy, legyen elegendő lélegeztetőgép, és legyen elegendő dolgozó ott, ahol arra szükség van"

- szögezte le Orbán Viktor, kiemelve, hogy a koronavírus-fertőzöttek számára 30 ezer kórházi ágynak és 8000 lélegeztetőgépnek kell szabadnak lennie, ennek érdekében a kórházi ágyak 16 százalékát kellett felszabadítaniuk. Hozzátette, ebben a helyzetben meg kellett határozni, hogy melyek azok az orvosi beavatkozások amelyek halaszthatók és melyek azok, amelyek nem, erről egy orvosi grémium döntött.

Fél szemmel Ausztriára figyelünk

"Továbbra is nagyon keveset tudunk erről a vírusról, ilyenkor az embernek alapvető ösztönei lépnek működésbe, tehát óvatos. Az életösztön vezeti a védekezést is. Mindenki sötétben tapogatózik, de az osztrákok előttünk tapogatóznak a sötétben"

- mondta a miniszterelnök, hozzátéve, vannak országok, amelyek földrajzi fekvésük miatt hamarabb kényszerültek fontos döntéseket meghozni a járvány elleni védekezéssel kapcsolatban. Éppen ezért mi lépéselőnyben vagyunk, és ha mások tapasztalataiból okulva lépünk fel a koronavírus ellen, sikeresek lehetünk.

"Szeretnénk, hogy visszatérjen az emberek élete a normális kerékvágásba, de egyelőre még nem merem azt mondani a magyaroknak, hogy lazítsunk"

- szögezte le a kormányfő.

Versenyfutás az idővel

"Az elmúlt hetekben azért igyekeztünk nagy fegyelmezettséggel az egész országban, hogy lassítsuk a járvány terjedését. Azért lassítsuk, hogy közben föl tudjuk készíteni a magyar egészségügyet arra, hogy egy tömeges fertőzés esetén is meg tudja gyógyítani, meg tudja menteni az embereket. A védekezés abból a szempontból sikeres volt, hogy habár a vírust nem tudjuk megölni, de időt nyertünk, és a kórházainkat elkezdtük fölkészíteni"

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a járvány csúcsát még nem értük el, az igazán nehéz szakasz csak ezután jön. A következő napokban a megbetegedések számának nagyobb ütemű emelkedésére kell számítanunk, hamarosan belépünk a tömeges fertőzés időszakába, de mire ez így lesz, meglesznek a szükséges kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek és az azokat kezelni képes egészségügyi dolgozók is.

A miniszterelnök elmondta, bár a békeidők szükségleteihez képest elegendő egészségügyi eszköz áll rendelkezésre, most közel sem élünk ilyen időket, ezért ebben az új helyzetben folyamatosan új eszközöket kell beszereznünk. Ennek érdekében gyakorlatilag egy légi hidat építettek ki Magyarország és Kína között, amelyen keresztül folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések.

Hamarosan el kell gondolkozni a szigorúbb budapesti korlátozásokon

A kormányfő a húsvéti hosszú hétvége idejére meghozott önkormányzati rendelkezésekkel kapcsolatban elmondta, ez az időszak jó gyakorlat volt az önkormányzatok számára a helyi szabályozásokkal kapcsolatban és úgy látszik, a polgármesterek jó döntéseket hoztak, ezért a következő hétvégére is megkapták a döntés lehetőségét a településvezetők.

A miniszterelnök kitért a fővárosra is, ugyanis a jelenleg regisztrált koronavírus-fertőzöttek 60 százaléka itt található, ha pedig Pest megyét is hozzávesszük, akkor a fertőzöttek 80 százalékát regisztrálták ebben a régióban.

"Előbb-utóbb nem tudjuk elkerülni, hogy Budapestre és Pest megyére sajátos szabályokat léptessünk életbe a fertőzések nagy száma miatt. Ennek még nincs itt az ideje, de a jövő héten lehet erről gondolkozni"

- húzta alá Orbán Viktor.

Következmények lesznek, de nem most kell felelősöket keresni

A kormányfő beszélt a járvány által sújtott fővárosi, Pesti úti idősotthon ügyéről is, amellyel kapcsolatban elmondta, az ott történtek semmiképpen sem maradhatnak következmények nélkül, de most nem a felelősséget kell keresni, hanem az összefogást, a bajelhárítást, és a járvány elmúltával kell visszatérni az önkormányzati fenntartású idősotthonokra.

Óriási bravúr lenne komoly gazdasági veszteség nélkül megúszni a járványt

A miniszterelnök szót ejtett a járványügyi helyzetben meghozott gazdasági döntésekről is, amelyekkel kapcsolatban megjegyezte, nagy reményeket fűz hozzájuk, de a puding próbája az evés lesz. Bár a legjobbakat reméli, de azért nem olyan bátor, mint a jegybanki vezetők, akik szerint továbbra is növekedési pályán marad a magyar gazdaság.

"Óriási bravúr lenne, ha mi a 0-hoz közeli állapotban tudnánk átvészelni ezt a válságot"

- mondta.

"A gazdasági szereplőknek arra érdemes figyelniük, hogy a járvány után a gazdaságok nem úgy néznek majd ki, mint korábban. Van, ami életképesnek bizonyul, és van, amit nem lehet megmenteni"

Hozzátette: alkalmazkodni kell, a vállalkozásoknak például meg kell vizsgálniuk, mely tevékenységük tud majd profitot termelni a járvány után is, és mi az, ami végleg piacot vesztett. A munkavállalóknak is át kell gondolniuk, hogy a szakmájukban lesz-e munkájuk jövő ilyenkor.

A kormányfő kiemelte, a kormány bértámogatást, adócsökkentést - több mint 200 milliárd forintot hagy a gazdaságban - és adóeljárási könnyítéseket is ad. A turizmusról úgy fogalmazott: a 400 ezer embert foglalkoztató ágazatnak "tüdőlövése" van, itt van szükség a legnagyobb segítségre, ezért számos döntést hoztak, például az idegenforgalmi adó elengedését és a SZÉP-kártya összegének megemelését. Ha az osztrák kísérletek beválnak, és Magyarország tud átemelni lazításokat, nyáron meg lehet próbálni életet lehelni a belföldi turizmusba.

A 13. havi nyugdíjról közölte: a magyarok azt tapasztalták meg, hogy a baloldali kormány válságnál elvett egyhavi nyugdíjat; ez most nem fordulhat elő, sőt 2021-től megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93433/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Orbán Viktor: minden magyar tudja, Amerika a szabadság földje

2020.10.27. 15:15
Felavatták George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrát a Szabadság téren, ahol a miniszterelnök beszédet mondott.

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

1820 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.10.24. 09:30
Egy nap leforgása alatt 38 honfitársunk halt meg a koronavírus-járványban.

Orbán Viktor: A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak vakcinához

2020.10.23. 18:15
A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak koronavírus elleni, megbízható minőségű vakcinához - mondta Orbán Viktor …

Ezeket a cikkeket olvastad már?