Blogolj!

A járvány idején is tovább folytatódik a felvételi eljárás

Az operatív törzs ma is megtartotta napi sajtótájékoztatóját.

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a versenyképes tudást megtartásáról, megőrzéséről beszélt. A felsőoktatásban továbbra is zajlik a munka, az ügyintézés folyamatos, online is megoldható, valamint a felvételi eljárás is halad. A felsőoktatásban résztvevők egészségét figyelembe véve a vizsgákat megtartják, de fontos, hogy kis létszámban és csakis írásban, ugyanúgy, ahogy az érettséginél is. A gyakorlati vizsgákkal kapcsolatban a kormánynak javaslatot nyújtottak be, miszerint májusban tartsák csak meg.

A digitális átállás zökkenőmentes, a veszélyhelyzet elmúltával is sok megoldást alkalmazni fognak.

A több mint 70 ezer „beragadt” diplomásnak kezdik kiadni a diplomáját, de sok esetben adategyeztetés szükséges az oklevél kiállításához. Aki az elmaradt nyelvvizsgáját akarja pótolni, az hamarosan megteheti, ugyanis online vizsgára lesz mód.

A diákhitelben is vannak változások: megemelték az összeget, amit kamatmentesen lehet igényelni, akár visszamenőleg is.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy fertőzöttek száma már elérte a 2168-at. Újabb 12 idős beteg hunyt el, ezzel 225 főre emelkedett a halottak száma, 295-en pedig már meggyógyultak.

825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára. A Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott fertőzött és 28 elhunyt.

Országszerte növelik az ágykapacitást az egészségügyi intézményekben, és kevés helyről kellett beteget hazaküldeni, amit természetesen orvosszakmai döntés előzött meg.

Zajlik az idősotthonok ellenőrzése, az ellátást, a felkészültséget, a védőfelszereléseket, az izoláció betartását vizsgálják. A fertőtlenítés a közös helyiségekben folyamatos, összehangolt, elsősorban a fertőzött területeken végzik. A védőeszközök átadása is folyamatos a szociális intézményekben: újabb szállítmányt osztanak ki ma is, ami több mint egymillió maszkot, többszázezer kesztyűt jelent.

A krónikus betegekkel kapcsolatban elmondta, hogy az országban legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdenek, valamint gyakori az anyagcsere betegség (cukorbetegség) is. Ők különösen ki vannak téve a vírus veszélyeinek, ezért Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a betegek elsősorban az alapbetegségüket igyekezzenek kezelni, tartsák be a gyógyszer-, vagy akár táplálkozási adagokat, tanácsokat.

Kitért az allergiásokra is, hiszen tavasszal is fokozottan nagy problémát tud okozni egyeseknek, a pollenkoncentráció nagyobb az évnek ebben a szakaszában. A hajmosás és a fokozott kézmosás segíthet az allergiás helyzeten, valamint az alapos, nedves takarítás, és gyakori mosás.

Kiss Róbert rendőralezredes elmondta, hogy újabb adag védőfelszerelés érkezett az országba, ez négy repülőgépet és több mint 30 tonna szállítmányt jelent, többek között lélegeztetőgéppel, valamint a mai napon is érkeznek járatok.

A házikarantén ellenőrzése  folyamatos, 702 újabb karantént rendeltek el határellenőrzés során, már 11049 hatósági házi karantén van jelenleg, szabálysértési eljárások is zajlanak, ahogy a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban is számos büntetőeljárást kellett indítani.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírusból már kigyógyult egyéneknek utókezeléséről az orvos dönt, ez egyénenként ez eltérő lehet. Hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek száma többszöröse annak, mint amennyit eddig regisztráltak. Az átlagos kezelési idő a kórházakban viszonylag hosszú, akár több hét is lehet.

Müller az újrafertőződéssel kapcsolatban elmondta, hogy valóban előfordulhat olyan, hogy alaki, aki már kigyógyult egyszer a koronavírusból újra megbetegszik, de ilyen egyelőre Magyarországon még nem fordult elő.

Előfordulhat, hogy lesz a járványnak második hulláma, de ez valószínűleg gyengébb lesz, előfordulhat az is, hogy szezonálisan bukkan majd fel, de arra is van esély, hogy beépül az alapbetegségek közé.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93689/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,járvány,koronavírus,operatív törzs,sajtótájékoztató
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.28. 05:15
A balliberálisok mohácsi megsemmisülése, Karácsony Gergely pálfordulása, a Momentum kamupropagandája, a brit felsőoktatás karanténkáosza és Hajdú Péter gyémántos lánykérése hétfői online lapszemlénkben.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

Megmutatja igazi arcát az ősz

2020.09.27. 11:50
Így szeptember végéhez érve már itt volt az ideje, hogy az időjárás is ősziesre forduljon. Az biztos, hogy a kabát és az esernyő állandó kellék lesz a következő napokban.

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.27. 03:00
Bajnai Gordon furcsa kerülői, a Soros-szervezetek börtönmachinációi, az európai turizmus csődhulláma, a filmtörténet legemlékezetesebb csókjai és Rose Leslie terhespocakja vasárnapi online lapszemlénkben.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Ezeket a cikkeket olvastad már?