Blogolj!

Május 3-ig érvényben maradnak a jelenlegi szabályok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, május 4-től a védekezés új szakaszába lépünk, az ezzel kapcsolatos döntéseket a jövőheti kormányülésen hozza meg a kormány.

Fotó: MTI/Botár Gergely

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget miniszter elmondta, a kormány időben felismerte a járványveszélyt és meghozta a szigorú, de megfelelő intézkedéseket, ezzel időt nyerve arra, hogy az egészségügy felkészülhessen a tömeges megbetegedések szakaszára. Kiemelte, a matematikai modellszámítások alapján a magyar kormány a legrosszabb forgatókönyvre készül, de az elmúlt napokban sok kritikát kapott kórházi ágyak felszabadítását célzó intézkedéseket szakmai és nem politikai döntés alapján hozták meg. 

A járvány lecsengésének időpontjával kapcsolatban elmondta, még mindig sok a bizonytalanság, korábban a tetőzés lehetséges dátumát június, júliusra várták a virológusok, most viszont úgy tűnik, hamarabb jön el. A legkorábbi lehetséges tetőzési időpont - ahogy arról korábban Orbán Viktor miniszterelnök és Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony is beszélt - május 3-a, de a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az európai gyakorlatokat, különösen azon országok gyakorlatát, amelyek előrébb járnak a járványgörbében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, folyamatos járványügyi készültségre lesz szükség a következő hetekben, döntés született például arról is, hogy a honvédség az intézményvezetőkkel egyeztetve - a nemzetközi gyakorlatot tanulmányozva - fertőtleníteni fogja az idősotthonokat. Bár a kormány azt látja, hogy azokban az országokban - így például Ausztriában, vagy Németország déli részén -, amelyeket példaként követ már elkezdték a szigorú korlátozások visszavonását, egyelőre nem tervez enyhítést, ezért

a jelenlegi szabályok május 3-ig életben maradnak.

Gulyás Gergely elmondta, egyelőre nem tartja időszerűnek, hogy a diákok visszatérhessenek az iskolákba, ahogy az hamarosan meg fog történni Ausztriában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet készíthessen a kormány a gazdasági élet helyreállítására, május 4-én pedig új szakasza kezdődik meg a járvány elleni védekezésnek, ezekről a lépésekről jövő héten dönt a kormány, de ezeket úgy kell meghozni, hogy a koronavírus által leginkább veszélyeztetett korosztályba tartozó idősek, valamint a nagyvárosok védelmét továbbra is biztosítani tudják.

A tárcavezető hangsúlyozta, a jelenlegi rendkívüli helyzetben segíteni fogják azokat, akik gyesen vagy gyeden vannak otthon, az esetükben az első sikeres nyelvvizsgához, illetve az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához is hozzájárul a kormány, továbbá a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához szintén támogatást nyújtanak.

Gulyás Gergely kiemelte: egyetértés van Magyarországon arról, hogy a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére van szükség a válság miatt. A gödi Samsung-beruházás ügyében is ezt a célt tartották szem előtt, egy 4-500 milliárd forintos fejlesztésről van szó, amely az egyik legnagyobb beruházás Magyarországon - közölte. Hozzátette: 1600 embernek ad munkát a gödi gyár, és további 2700 embert vesznek majd fel, hangsúlyozva, hogy a beruházás nem veszi el a helyi önkormányzat adóforintjait.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is tájékoztatott, hogy március 11-e óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezer fővel nőtt, az üres álláshelyek száma viszont 70-80 ezerről 44 ezerre csökkent. Ez az adat azt mutatja, vannak olyanok, akik munkahelyük elvesztése után gyorsan el tudtak helyezkedni, de így is fél százezer olyan ember van, akinek korábban volt állása, de most álláskeresésre kényszerül.

Az érettségivel kapcsolatban elmondta, minden adott ahhoz, hogy május 4-től biztonságos keretek között megkezdődhessenek az írásbeli vizsgák, ugyanakkor a kormány felhatalmazást adott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, hogy egyeztessen minden szakmai és szülői érdekképviselettel az érettségi esetleges elhalasztásáról. Az egyeztetések után a köznevelési államtitkár dönthet úgy, hogy későbbi időpontra halasszák az érettségit.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta, azokon a helyeken, ahol kötelezővé teszik a szájmaszk viselését - mint például április 27-től a budapesti tömegközlekedési eszközökön - ott természetesen a politikusokra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra.

Gulyás Gergely leszögezte, méltatlannak tartja, hogy a jelenlegi, járványügyi időszakban a kormány és a fővárosi önkormányzat harcban álljon, ezzel kapcsolatban megjegyezte, a koronavírus elleni védekezés elsősorban az állam feladata, de az önkormányzatoknak is komoly szerepük van benne.

Kérdésre válaszolva elmondta, virológusok számításai alapján arra kell készülni, hogy a nyári enyhülést követően

ősszel lehet egy második hulláma is a vírusnak és csak akkor mondhatjuk ki, hogy véget ért a koronavírus-járvány, ha elkészül a vakcina.

A szocialista kormány az egészségügyben nagyon sok bűnt követett el, de a szükséges kórházi ágyszám meghatározása nem politikai, hanem szakmai kérdés - húzta alá a tárcavezető, hozzátéve, Magyarországon a kórházi ágyak foglaltsága éves szinten 66-68 százalék, ezért a járványügyi helyzet után át kell gondolni az egészségügyi finanszírozás kérdését is.


Cikkünk frissül.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93726/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus,Szentkirályi Alexandra
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hat új koronavírusos beteget regisztráltak, ketten elhunytak

2020.07.11. 09:10
Ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már …

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Öt újabb fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

2020.07.08. 07:55
Jó hír, hogy immár negyedik napja nem növekedett a halálos áldozatok száma.

Tizenhat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.07.07. 09:35
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről!

2020.07.06. 16:45
A Fidesz közleményben reagált Korózs Lajos (MSZP) azon elképesztően pofátlan nyilatkozatára, melyben a kormányt szólítja fel arra, hogy tegye biztonságossá az …

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.06. 09:10
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.05. 08:40
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban …

Ezeket a cikkeket olvastad már?