Blogolj!

Müller Cecília: Még nem vagyunk a járvány végén

Az Operatív Törzs ma is megtartotta a szokásos napi tájékoztatóját, melyen többek között szó volt a kijárási korlátozásról, a fertőtlenítőszerek használatáról és gyártásáról, valamint a idősotthonok helyzetéről is.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azzal kezdte a mai tájékoztatót, hogy május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai, valamint arról is beszélt, hogy a hétvégékre és a május 1-jei munka ünnepére ismét megkapják az önkormányzatok, illetve a veszélyhelyzet ideje alatt döntési jogkörrel rendelkező polgármesterek a további szigorítások elrendelésére a felhatalmazást.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban elmondta, hogy csak ez elmúlt 24 órában több mint ezer rendőrségi intézkedésre volt szükség, valamint tovább gyarapodott a járványügyi helyzettel kapcsolatos büntetőeljárások száma is.

Müller Cecília a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 2284-re nőtt a laboratóriumban igazolt fertőzöttek száma. Sajnos az elhunytak száma is növekedett 14 fővel, így ezzel 239 főre emelkedett az áldozatok száma, 390-en pedig meggyógyultak. Jelenleg 850 főt ápolnak koronavírus-fertőzéssel az egészségügyi intézményekben, közülük 61-en vannak lélegeztető gépen. Számos olyan esetről is tudni, akik már lekerültek a lélegeztető gépről, ami örömteli hír.

Ezzel kapcsolatban Müller Cecília megjegyezte, hogy még nem vagyunk a járvány végén, még emelkedő tendenciát tapasztalunk napról napra.

Továbbra is folytatódik az országban az idősotthonok ellenőrzése, valamint a fertőtlenítés is tovább zajlik: az elmúlt napok tapasztalata alapján minden fajta segítséget szívesen fogadnak az idősotthonok. Olyan helyeken is folynak ilyen fertőtlenítésék, ahol még nem mutatták ki a vírust, ez is egyfajta megelőzés.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy az utóbbi időben rendkívül megnőtt hazánkban a fertőtlenítőszerek iránti igény, ami ebben a helyzetben természetesen. Ez a megnőtt kereslet késztette az ipari szereplőket arra, hogy növelni tudják meglévő kapacitást, így több ilyen szereplő is átállt a fertőtlenítőszerek szerek gyártására. Magyarországon minden fertőtlenítőszer gyártása engedéllyel történhet, hiszen ez a garancia ara, hogy a szerek valóban hatékonyak a vírusvédelemmel szemben, az Operatív Törtzs 70 új engedélyt adott ki. Ezért is nagyon fontos, hogy amit állít a gyártó a címkén, annak igaznak kell lennie, hiszen a lakosság ebből tájékozódik az adott termékről.

Müller Cecília itt kitért arra is, hogy a hatásosság egy nagyon fontos tulajdonság: vannak olyan szerek, amelyek csak baktériumokra vagy gombákra jók, a mostani helyzetben ez azonban nem elegendő, olyan kell, ami kimondottan vírusölő, úgynevezett virucid szerek. 

Erre a hipó is tökéletesen megfelel. Müller szerint az is nagyon fontos az ilyen szereknél, hogy olyan összetételben/mennyiségben használjuk, amelyet a gyártó feltűntet a csomagoláson, hiszen a túlzott használat kárt okozhat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy szigorúan tilos ezeket a szereket élelmiszertároló eszközökben tartani, mint pl. kólásüveg.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a maszkokat és az egyéni védőfelszereléseket egészségügyi intézményekbe és szociális intézményekbe szállítják, hiszen erre nagyon nagy mennyiségben ott van szükség.

(Borító: promenad.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93727/pics/lead_800x600.jpg
járvány,koronavírus,Magyarország,operatív törzs,sajtótájékoztató
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Magyarország célja, hogy elkerülje az újabb korlátozásokat

2020.09.30. 11:45
Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság betartja a védelmi intézkedéseket és a higiéniai szabályokat, akkor elkerülhetőek a …

894 fővel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.09.30. 09:20
Újabb nyolc beteg veszítette életét a koronavírus-járványban.

Müller Cecília: Csehországban és Szlovákiában szigorításokatat rendeltek, nálunk viszont ez nincs tervben

2020.09.29. 12:10
A korábbi hetekben megháromszorozódott a pozitív esetek száma. de lassult a növekedés, …

Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette Magyarországot, távoznia kell pozíciójából

2020.09.29. 09:25
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy …

851 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 beteg

2020.09.29. 09:10
851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?