Blogolj!

Müller Cecília: Még nem vagyunk a járvány végén

Az Operatív Törzs ma is megtartotta a szokásos napi tájékoztatóját, melyen többek között szó volt a kijárási korlátozásról, a fertőtlenítőszerek használatáról és gyártásáról, valamint a idősotthonok helyzetéről is.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azzal kezdte a mai tájékoztatót, hogy május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai, valamint arról is beszélt, hogy a hétvégékre és a május 1-jei munka ünnepére ismét megkapják az önkormányzatok, illetve a veszélyhelyzet ideje alatt döntési jogkörrel rendelkező polgármesterek a további szigorítások elrendelésére a felhatalmazást.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban elmondta, hogy csak ez elmúlt 24 órában több mint ezer rendőrségi intézkedésre volt szükség, valamint tovább gyarapodott a járványügyi helyzettel kapcsolatos büntetőeljárások száma is.

Müller Cecília a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 2284-re nőtt a laboratóriumban igazolt fertőzöttek száma. Sajnos az elhunytak száma is növekedett 14 fővel, így ezzel 239 főre emelkedett az áldozatok száma, 390-en pedig meggyógyultak. Jelenleg 850 főt ápolnak koronavírus-fertőzéssel az egészségügyi intézményekben, közülük 61-en vannak lélegeztető gépen. Számos olyan esetről is tudni, akik már lekerültek a lélegeztető gépről, ami örömteli hír.

Ezzel kapcsolatban Müller Cecília megjegyezte, hogy még nem vagyunk a járvány végén, még emelkedő tendenciát tapasztalunk napról napra.

Továbbra is folytatódik az országban az idősotthonok ellenőrzése, valamint a fertőtlenítés is tovább zajlik: az elmúlt napok tapasztalata alapján minden fajta segítséget szívesen fogadnak az idősotthonok. Olyan helyeken is folynak ilyen fertőtlenítésék, ahol még nem mutatták ki a vírust, ez is egyfajta megelőzés.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy az utóbbi időben rendkívül megnőtt hazánkban a fertőtlenítőszerek iránti igény, ami ebben a helyzetben természetesen. Ez a megnőtt kereslet késztette az ipari szereplőket arra, hogy növelni tudják meglévő kapacitást, így több ilyen szereplő is átállt a fertőtlenítőszerek szerek gyártására. Magyarországon minden fertőtlenítőszer gyártása engedéllyel történhet, hiszen ez a garancia ara, hogy a szerek valóban hatékonyak a vírusvédelemmel szemben, az Operatív Törtzs 70 új engedélyt adott ki. Ezért is nagyon fontos, hogy amit állít a gyártó a címkén, annak igaznak kell lennie, hiszen a lakosság ebből tájékozódik az adott termékről.

Müller Cecília itt kitért arra is, hogy a hatásosság egy nagyon fontos tulajdonság: vannak olyan szerek, amelyek csak baktériumokra vagy gombákra jók, a mostani helyzetben ez azonban nem elegendő, olyan kell, ami kimondottan vírusölő, úgynevezett virucid szerek. 

Erre a hipó is tökéletesen megfelel. Müller szerint az is nagyon fontos az ilyen szereknél, hogy olyan összetételben/mennyiségben használjuk, amelyet a gyártó feltűntet a csomagoláson, hiszen a túlzott használat kárt okozhat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy szigorúan tilos ezeket a szereket élelmiszertároló eszközökben tartani, mint pl. kólásüveg.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a maszkokat és az egyéni védőfelszereléseket egészségügyi intézményekbe és szociális intézményekbe szállítják, hiszen erre nagyon nagy mennyiségben ott van szükség.

(Borító: promenad.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93727/pics/lead_800x600.jpg
járvány,koronavírus,Magyarország,operatív törzs,sajtótájékoztató
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Felrobbantotta magát egy felfegyverkezett embercsempész Vitnyédnél

2020.10.26. 17:20
Öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, miközben a rendőrök elől menekült.

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Négyszáznál is több határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

2020.10.26. 10:50
A migránsokat továbbra sem érdekli az egyre súlyosabb járvány helyzet: 440 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök és katonák az …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

1820 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.10.24. 09:30
Egy nap leforgása alatt 38 honfitársunk halt meg a koronavírus-járványban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?