Blogolj!

Beválhat-e a vérplazma-terápia a koronavírus ellen?

Az operatív törzs ma is megtartotta napi sajtótájékoztatóját, ahol szó volt új kutatási módszerekről, az idősek védelméről és szabályszegésekről.

A sajtótájékoztatón jelen volt Rétvári Bence, aki hangsúlyozta az idősek fokozott védelmének és anyagi biztonságának fontosságát. Ennek kapcsán elmondta, hogy a kormány fokozatosan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat, a következő évben ez 70 milliárd forint pluszt jelent, valamint hangsúlyozta, hogy a kormány megvédte a nyugdíjak értékét.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az anyagi biztonság mellett az idősek érdekében egyszerűsítették a gyógyszerek kiváltását és felírását, valamint a bevásárlás sávos rendszere is segít a vírus elkerülésében. Az idősotthonok fokozott figyelmet kapnak fertőtlenítés és védőeszközök szempontjából.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a friss hazai adatokat a koronavírus-járvány kapcsán: az elmúlt huszonnégy órában 2383 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg, ezzel a halottak száma 250 főre emelkedett, de jó hír, hogy 401-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg majdnem 11 ezer ember van hatósági házikaranténban és 58251 mintavétel történt. 877 embert kezelnek kórházban, 61 fő pedig lélegeztetőgépen van. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára, az idősotthonok ellenőrzése zajlik.

A kutatásokkal kapcsolatban Müller elmondta, hogy több kutatócsoport is dolgozik a vírus ellenszerének kidolgozásán. Több intézmény együttműködésének köszönhetően alakult ki egy kutatási terv.

Tegnap egy súlyos állapotban lévő ember egy már gyógyult egyéntől kapott vérplazmát a Dél-Pesti Centrumkórházban. Az anyagot három fázisban adják be a betegnek, ha ez beválik, akkor ez hatalmas előrelépés lenne a járvány legyőzésének szempontjából. Ez az úgynevezett passzív immunizáció, azaz a már meggyógyult egyének szervezetében kialakult ellenanyag lehet a megoldás más betegeknek, viszont megelőzésre ez nem alkalmas. Emellett természetesen az aktív védekezés kutatása is zajlik, azaz a védőoltás kifejlesztése. Tervezik, hogy a vírusból felgyógyult embereket felkeresik véradás okán.

Újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a kiskunhalasi mobilkórház készen van, amikor indokolttá válik a helyzet, akkor indul el a működése.

Lakatos Tibor rendőrezredes elmondta, hogy a hegyeshalmi határátkelőhely megnyílt az ingázók számára, a ki- és beléptetés folyamatosan zajlik.

A mai napon is több fővárosi és vidéki kórházba érkezik védőfelszerelés, valamint jövő héten is várhatóak újabb szállítmányok.

A kijárási korlátozások továbbra is érvényben vannak, a közeledők hétvége pedig több szabályszegéssel jár. A hétvégére újból felhatalmazást kapnak a polgármesterek a szabályozásokkal kapcsolatban, a tapasztalatok alapján jól meghozott és következetes döntéseket hoztak és hoznak.

 (borító: Botár Gergely/MTI)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93778/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,járvány,koronavírus,operatív törzs,sajtótájékoztató
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Sokat késhetnek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

2020.09.22. 15:15
Bár már sajnos bőven volt időnk megszokni, hogy a maszkot viselni kell, vannak, akik még mindig elfelejtik felvenni. Ez egy hét alatt pedig 172 perc késést okozott a MÁV-nál.

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.22. 03:10
A Belarusz-szankciók bukása, Gyurcsány szánalmas színháza, a Jobbik borsodi kálváriája, a magyarok maszkkötelezettsége és Palvin Barbi fehérneműrejtélye keddi online lapszemlénkben.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

Blogstar kávéház

2020.09.21. 05:15
Lukasenko csapdahelyzete, Gyurcsány Ferenc fröcsögő fenyegetőzése, a színészhallgatók megnyomorítása, Barta Sylvia koronavíruskínjai és Rónai Egon családi tragédiája hétfői online lapszemlénkben.

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Blogstar kávéház

2020.09.19. 21:45
Az SZFE biciklis demonstrációja, Joe Biden balos rángatózása, a gyermeki agy szuperképessége, Gareth Bale hazatérése és Jordán Tamás életveszélyes incidense online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?