Blogolj!

Jövőhét végére új kijárási szabályok lépnek életbe

Jövőhét végén lezárul a vírus elleni védekezés első szakasza és belépünk a második szakaszba. Ez egyben azt jelenti, hogy újraindulhat az élet Magyarországon - mondta szokásos pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök.
A kormány és a politikusok ugyanabban a cipőben járnak, mint a hallgatók, hiszen felesleges botcsinálta virológussá és egészségügyi szakemberré válnunk, hiszen "remek koponyáink" vannak, akikre most az egész ország figyel.

A miniszterelnök elmondta, hogy

jövőhét végével lezárul a védekezés első szakasza, ami azt jelenti, hogy belépünk a védekezés második szakaszába, elkezdődhetnek a könnyítések.

Jövő hétvégére új szabályokkal kell rendelkeznünk, ennek kialakítása most is gőzerővel folyik. Ezeknek értelmében speciális szabályok fognak vonatkozni majd a krónikus betegekre, az idősekre és a nagyvárosban élőkre, hiszen három dolgot tudunk biztosan. A koronavírusnak van egy korspecifikuma, az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek, életkoruktól függetlenül fenyegeti a koronavírus a krónikus betegeket is és Budapesten és a nagyvárosokban a tömeges megbetegedések gyakrabban fordulhatnak elő.

Az ágyak felszabadításáról Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány felelőssége, hogy egyetlen beteg ember életéről se keljen lemondani Magyarországon, mint külföldön, ahol látni lehetett, volt ahol nem volt elegendő ágy, orvos, lélegeztetőkészülék és emiatt volt, hogy emberéletekről kellett lemondani.

ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, nem tudjuk megállítani, akkor valóban tízezer kórházi ágyra szükség lehet.

Lassítani kellett a vírus terjedését, hogy legyen idő beszerezni a készülékeket, legyenek ágyak, legyenek felkészített egészségügyi dolgozók. Időt kellett nyerni, hogy sikerüljön a vírusgörbét ellaposítani. Most már kijelenthetjük, 

nem lehet olyan baj, amit nem tudnánk elhárítani

A kormányfő szerint az, hogy a magyar járványkezelés eddig sikeres, az leginkább annak köszönhető, hogy "nem rezeltek be a magyarok"15 olyan dolgot kellett létrehozni, amire eddig nem volt szükség. Például új költségvetéset kellett írni, akcióterveket kellett létrehozni. Hat hét alatt, az emberek ezt megtanulták és ez alapján alakították át az életüket

Nagyon fontos, hogy az országot jó lelki állapotban érte a válság. Sokan vannak, akik pesszimistán látják a jövőt, de pár évvel ezelőtt sokkal többen lettek volna, akik nem látnák a reményt.

Meg fogunk küzdeni a gazdasági következményekkel.

"Nem túl vagyunk rajta, hanem felkészítettük magunkat a legrosszabb forgatókönyv esetére is", fogalmazott Orbán. 

Senki sem akar együtt élni az ellenségével, el akarja pusztítani, (...) majd ha lesz fegyver, akkor fel is nyársaljuk ezt a vírust.

Ausztriára továbbra is odafigyelünk, ahol lassan már nyitják az üzleteket, az iskolákat és a múzeumokat. A kormányfő szerint azért fő az óvatosság, úgy gondolja, hogy szomszédunk talán egy picit túl gyorsan is próbál visszaállni a régi kerékvágásba.

A védekezés második szakaszában általános szabályok lesznek, de lehetnek speciális települések, ahol speciális szabályok is életbe léphetnek.

Orbán gyors gazdasági kilábalásra készül, úgy gondolja, hogy néhány hónapon belül, sőt már az év végére visszatornászhatja magát a gazdaság a válság előtti állapotra.

ha munka van, minden van

- fogalmazott. Ennek értelmében amellet, hogy megpróbálnak minél több munkahelyet megmenteni, azt ígérte ismét, hogy amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit fognak létrehozni.

Ami azért is fontos, mert egyelőre egyetlen plusz forintot sem kaptunk az Uniótól, csupán az eddig megkapott pénzt lehet könnyebben és gyorsabban lehívni

A brüsszeli kritikákról elmondta, hogy azok mögött Soros áll, aki a héten közzétett egy írást, mely szerint az Uniónak a járvány után olyan kölcsönt kell felvennie, melyeknek nincsen lejárata, az államoknak addig kellene fizetnie a törlesztést, amíg fennállnak.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93767/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,Kossuth rádió 180 perc,Orbán Viktor
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán: A kvóta átnevezve is kvóta marad

2020.09.24. 14:35
Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán …

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Ezeket a cikkeket olvastad már?