Blogolj!

Varga Judit odavágott a németeknek: „Magyarország démonizálása tévút”

Felvilágosító dolgozatot közölt a magyar igazságügyi miniszter.

Fotó: MTI

A Die Welt című konzervatív német lap „Magyarország démonizálása tévút” címmel vendégkommentárt közölt vasárnap a hírportálján Varga Judit igazságügyi minisztertől.

A miniszter kiemelte: a koronavírus-járványt még nem sikerült legyőzni, az Európai Unió tagállamai a folyamat különböző szakaszában vannak, és nem lehet tudni biztosan, hogy elérte-e már a csúcspontot európai szinten a betegek száma. További intézkedéseket kell tenni a polgárok életének és egészségének védelmére, és haladéktalanul biztosítani kell a járvány sokkhatása alá került európai gazdaság helyreállításához szükséges eszközöket és forrásokat.

Megállapodásra kell jutni az EU többéves pénzügyi keretéről is, „ami normális körülmények között is gigantikus feladat lenne, most pedig a lehetetlennel határos”. A migrációs válság sem ért véget, a tömeges mozgások a világjárvány után előreláthatóan a korábbinál is nagyobb erővel indulnak majd be újra. A brit EU-tagság megszüntetésének folyamata (Brexit) sem zárult le, mert még meg kell kötni egy mindkét félnek előnyös megállapodást a jövőbeli kapcsolatok keretéről.

Mindezen feladatokat olyan globális gazdasági környezetben kell megoldani, amelyben létfontosságú a versenyképesség megőrzése és erősítése, „ezért a konszenzuskeresés és az együttműködés ma fontosabb, mint bármikor korábban”

– írta Varga Judit.

A német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth a Die Weltben közölt legutóbbi vendégkommentárjában viszont mégis „egy ellenségképet vázolt fel”, és „ez az ellenség Magyarország”.

Ennek oka, hogy Magyarország „állítólagosan” nem tartja tiszteletben az európai integráció alapelveit, különösen a demokráciát és a jogállamiságot – fejtette ki a Varga Judit, megjegyezve: nagy a kísértés, hogy részletesen megmagyarázza, „mennyire téves” a német politikus állítása, de ezt már többször és sok helyen megtette, és érveit Michael Roth „nem akarja hallani és látni”.

Adódik a kérdés, hogy mi ennek az oka, és milyen következményekhez vezet. A következményeket nem nehéz felmérni: „közösen vallott és magától értetődő értékeink politikai eszközzé válnak” és így nem egységet kovácsolnak, hanem megosztottságot okoznak – írta az igazságügyi miniszter.

Mindazok, akik korábban ugyanazon az úton indultak el, mint a német külügyminisztériumi államminiszter, legalább hangsúlyozták, hogy nem Magyarország megbüntetését szolgálják az olyan eszközök, mint a jogállamiság teljesítendő feltételként kezelése, „Michael Roth viszont nem is veszi a fáradságot ehhez”.

Rámutatott, hogy az EU előtt álló döntésekhez, köztük a többéves pénzügyi keret elfogadásához teljes egyetértés, valamennyi tagország konszenzusa szükséges. Felvetette: Michael Roth vajon miként kívánja elérni az egyetértést, ha nyíltan kijelenti, hogy olyan eszköz kialakítására törekszik, amelynek célja egy tagország megbüntetése.

Az okok megállapítása bonyolultabb – írta Varga Judit, felvetve: miért rúgja fel látványosan Michael Roth a soros EU-elnököktől elvárt semlegesség íratlan törvényét a júliusban kezdődő német soros elnökség előkészítésének utolsó szakaszában?

Talán azért, hogy a költségvetési tárgyalások előtt „új törésvonalak és új megosztottságok” alakuljanak ki, talán azért, hogy „nyomást gyakoroljon Magyarországra, amely az aktuális javaslatok alapján az arányokat tekintve a legnagyobb forrásvesztést szenvedné el”. Felettébb kétes vállalkozás „pénzt elvonni a feltörekvő országoktól, és átadni a gazdagabb államoknak”, ezért „muszáj démonizálni az érintetteket”

– emelte ki az igazságügyi miniszter.

Hozzátette: az is meglehet, hogy Michael Roth a „pótcselekvést” részesíti előnyben az „igazi válságkezeléssel” szemben, és erre „tökéletesen megfelel Magyarország megleckéztetése és helyreutasítása”, de „ez a politikai stratégia nem szolgálja Európa érdekét”.

Hangsúlyozta, hogy Németországnak gyakran sikerült kritikus helyzetekben semleges közvetítőként egyetértést teremtenie nehéz kérdésekről, és ilyen törekvéseiben továbbra is számíthat Magyarországra mint „stabil partnerére, vele szoros érdek- és értékközösségben álló szövetségesére”.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/93935/pics/lead_800x600.jpg
demokrácia,gazdaság,gazdaságpolitika,Igazságügyi Minisztérium,járvány,koronavírus,Németország,Varga Judit
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Öt újabb fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

2020.07.08. 07:55
Jó hír, hogy immár negyedik napja nem növekedett a halálos áldozatok száma.

Tizenhat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.07.07. 09:35
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről!

2020.07.06. 16:45
A Fidesz közleményben reagált Korózs Lajos (MSZP) azon elképesztően pofátlan nyilatkozatára, melyben a kormányt szólítja fel arra, hogy tegye biztonságossá az …

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.06. 09:10
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A Fidesz megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét

2020.07.05. 19:15
A Fidesz-KDNP a 2021-es központi költségvetés elfogadásával a válságos idők ellenére is biztosítja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta …

Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.05. 08:40
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban …

Ezeket a cikkeket olvastad már?