Blogolj!

Augusztus 15-ig érvényben marad a tömegrendezvények tiltása

Erről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a csütörtöki Kormányinfón. Mindez azt jelenti, hogy a magyarországi könnyűzenei fesztiválok jelentős része elmarad.

Fotó: MTI

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elmondta, Magyarország a járványhelyzet ötvenedik napjára felkészült az élet újraindítására, amely fokozatosan, szigorú menetrend mellett kezdődhet el. A számok kedvezőek, Magyarországon alacsony maradt a fertőzöttek száma, de amíg nem lesz vakcina, addig a koronavírus a mindennapi életünk része marad.

Két szabály azonban változatlan: a vírus által a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságát ezután is garantálni kell és figyelni kell a járvány terjedésének területi különbségeire is.

Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy a budapesti kijárási korlátozásokat továbbra is érvényben tartja, ugyanis a regisztrált fertőzöttek 70 százaléka a közép-magyarországi régióban található, a fertőzéssel kapcsolatos halálesetek 70 százaléka pedig a fővárosban történt, de vidéken lazítás jöhet.

A tárcavezető ismertette a kormány szerdai döntéseit, amelyek alapján május 4-től az éttermek, kávézók és szállodák teraszai kinyithatnak, és az üzletek nyitvatartási korlátozását is megszüntetik. Ezen túl kinyithatnak a szabadtéri strandok, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok is, az esküvőket, temetéseket, szentmiséket pedig a megfelelő szabályok betartása mellett meg lehet tartani, a szolgáltatások korlátozások nélkül működhetnek, a sportolók - legyen szó profikról, vagy amatőrökről - folytathatják edzéseiket. Gulyás Gergely elmondta, a védekezés második szakaszába lépünk hétfőtől, ezért új intézkedés, hogy a kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelező lesz tesztelni, ahogyan az idősotthonokban dolgozókat is - ennek érdekében négy egyetem orvoskarának összefogásával reprezentatív tesztelés indul. A magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések szakaszára - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta,

a tömegrendezvények tiltását célzó korlátozás augusztus 15-ig érvényben marad, addig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket továbbra sem lehet megtartani.

Május végéig a digitális oktatás is folytatódik, arról, hogy a diákok júniusban visszatérhetnek-e az intézményekbe, később születik döntés. Az egész országra kiterjedő ingyenes parkolás is érvényben marad, ugyanis a kormány úgy látja, az intézkedés bevált, nem eredményezett komoly forgalomnövekedést, ellenben lehetővé tette azok számára, akik megtehetik, hogy a tömegközlekedés helyett a fertőzés terjedésének korlátozását szolgáló autós közlekedést vegyék igénybe.

A tárcavezető hangsúlyozta, a vidéki lazítások ellenére azt kérik, hogy a védekezési intézkedéseket mindenki tartsa tiszteletben, az idősek továbbra is csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonukat, a 9-12 órás idősávban vásároljanak és mindenki takarja el a száját és az orrát a zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön, a másfél méteres távolságot tartsák be. Az érettségivel kapcsolatban elmondta, az ország felkészült a vizsgák biztonságos lebonyolítására és az érettségiző diákok 97 százaléka idén teszi le a vizsgát.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a kormány közigazgatási egyszerűsítésekről is döntött, mindez azt jelenti, hogy bizonyos engedélyköteles tevékenységek néhány kivételtől eltekintve ezt követően bejelentés után gyakorolhatóak lesznek. Ha valaki bejelenti egy tevékenység megkezdését, és a hatóság azt nyolc napon belül nem tiltja meg, akkor a kilencedik naptól szabadon elkezdheti azt gyakorolni - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy nagyjából két tucat ügycsoport tartozik az engedélyköteles tevékenységek csoportjába, de az ezzel kapcsolatos részletszabályok hamarosan megismerhetők lesznek.

Május 4-től a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat is feloldja a kormány - számolt be Gulyás Gergely, hozzátéve, a korlátozások feloldása azért is fontos, mert a magánegészségügy is hozzájárulhat a közegészségügy tehermentesítéséhez. A közegészségügyi korlátozásokat négy lépésben, különböző időpontokban oldják fel különböző szakrendelésekre vonatkozóan.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólította Donald Tuskot, az Európai Néppárt elnökét, hogy kérjen bocsánatot Magyarországtól, miután

a jogtalan támadások ellenére az EU illetékesei az uniós szabályokkal összhangban állónak találták a magyar pandémiás intézkedéseket,

ezt Vera Jourová, erősen Magyarország-kritikus uniós biztos is megerősítette. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, aggasztó, hogy a Fidesz európai pártcsaládjában is voltak olyanok, akik hangulatot keltettek Magyarországgal szemben és szomorú, hogy az EPP elnöke is ebbe a körbe tartozik.

Cikkünk frissül.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94136/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?