Blogolj!

Operatív Törzs: Eddig több mint 20 ezren jelentkeztek önkéntes munkára és speciális képzésekre

Ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs, melyen szó volt a kórházparancsnokok új feladatköréről, a lazításokról és annak következményeiről, valamint az előttünk álló hosszú hétvégéről is.

A csütörtöki sajtótájékoztatót Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok kezdte, aki elmondta, hogy azokban az idősotthonokban, melyek 200 főnél több lakóval rendelkeznek, intézményparancsnokot lehet kinevezni egy új rendelet szerint. Jelenleg 18 ilyen intézmény van.

Ezt a feladatot a kórházparancsnokok látják el, ezekben az intézményekben is ellenőrzik a járványügyi szabályokat, és a készleteket is.

Az intézményparancsnokok két területen tehetnek kötelező érvényű javaslatot: a járvány szabályainak betartása és az egészségügyi készletek védelme.

Müller Cecília a beszámolt az újabb adatokról, mely alapján ismét nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 312-re emelkedett az elhunytak száma. Kitért arra is, hogy jelenleg 998 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen. Jó hír viszont, hogy már 581-en távozhattak gyógyultan a kórházból

48-cal nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma

Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Az elmúlt huszonnégy órában újabb 12 fertőzött veszítette életét a koronavírus miatt keletkezett szövődmények következtében. Összesen 2775-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint a betegség következtében elhunytak száma 312-re, a gyógyultaké 581-re emelkedett.

A gócaink továbbra is az idősotthonok, és a zárt közösségek, valamint az olyan kórházak, ahol koronavírusos betegeket ápolnak. Továbbra is nagyon fontos, hogy ezekre a területekre koncentráljunk az átfertőződés miatt.

Az országos tiszti főorvos mindenkinek megköszönte a szigorítások betartását, hiszen ennek köszönhetően közösen értük el, hogy sikerült ellaposítani a járványgörbét.

A védekezés egy második szakaszába léptünk be, így bizton kijelenthetjük, hogy Magyarország felkészült a nagyobb tömegek ellátására is, senki nem fog kezelés nélkül maradni hazánkban. 

A lazítások következtében megugorhatnak a fertőzöttek számai, ezért továbbra is figyelni kell egymásra.

Müller Cecília arról is szólt, hogy tovább folytatódik az egészségügyi dolgozók oktatása is, hiszen arra is fel kell készülnünk, hogy a most munkában lévő egészségügyisek közül lesznek, akik megbetegedhetnek, így folyamatosan tudni kell őket pótolni. A legfontosabb a lélegeztető gépek használatára való betanítás, hiszen azok nagyon bonyolult és összetett szerkezetek.

A beszámolóból az is kiderült, hogy összesen 23 ezren jelentkeztek önkéntesen képzésekre orvosok és ápolók. Ők először online tanfolyamost végeztek el. Már 18 ezren tettek sikeres záróvizsgát.

Müller a három napos hosszú-hétvégével és az anyák napjával kapcsolatban elmondta, hogy sokunknak nincs lehetősége arra, hogy a megszokott módon fejezzük ki a szeretetünket az édesanyák, nagymamák, dédmamák iránt, a fizikai korlátozás azonban nem jeleneti azt, hogy ne tudnánk valahogy kifejezni a szeretetünket feléjük. Például ajándékok adására is van lehetőségünk, - persze betartva az védekezésre vonatkozó előírásokat - hiszen a tárgyakon viszonylag kevesebb ideig van életben a vírus. Kiemelte, hogy virágot is bátran adhatunk, hiszen semmilyen vizsgálat nem szól a virág fertőzési képességéről.

Kiss Róbert a korlátozások enyhítéséről és az új rendeletekről beszélt. Mint mondta, egy új kormányrendelet szerint az otthonunk elhagyására alapos indoknak számít az érettségi, valamint arról is beszámolt, hogy a három napos hétvégére megnyithatnak a virágüzletek.

A legfrissebb rendőrségi intézkedéseket érintő adatokról elmondta, hogy 10 199 ember van házi karanténban, 1075 rendőri intézkedést hajtottak végre, 448 esetben figyelmeztetés, 331 esetben feljelentés.

(Borító: koronavirus.gov.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94137/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs,sajtótájékoztató
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?