950-el nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is átlépte az azonosított betegek száma. Elhunyt 12 beteg.
Blogolj!

Blogstar kávéház

Támasz

Magyarország monitorozása.

Az elmúlt hetek erőfeszítései elegendőek voltak arra, hogy ennél súlyosabb helyzetre is felkészüljön az egészségügy, ennek tükrében indokolt, hogy – Budapesten és Pest megyén kívül – bizonyos járványügyi korlátozásokat enyhítsenek – fejti ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Hirado.hu-nak.

„Elmondta azt is, a kormány folyamatosan monitorozza a fertőzöttek területi eloszlását, ez alapján határozták meg, hogy hol szüntetik meg a kijárási korlátozásokat és hol nem. Hozzáfűzte, hogy a számok – amelyeket jövő héttől publikálni fognak – azt támasztják alá, hogy Budapesten és Pest megyében nagyobb arányban vannak jelen a fertőzöttek, s több a vírus okozta halálozás is.”

Videó: Óvatos menetrend szerint tud újraindulni az élet

Az elmúlt hetek erőfeszítései elegendőek voltak arra, hogy ennél súlyosabb helyzetre is felkészüljön az egészségügy, ennek tükrében indokolt, hogy - Budapesten és Pest megyén kívül - bizonyos járványügyi korlátozásokat enyhítsenek jövő hétfőtől - fejtette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy vidéken például a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei, vagy az állatkertek, a fürdők és a strandok kinyithatnak.

Frissítés

Csehország intelligens karanténja.

Csehországban péntektől már országos szinten működik az úgynevezett intelligens karantén rendszer, amellyel a közegészségügyi hatóságok nagyon gyorsan meg tudják határozni, hogy egy-egy új koronavírus-beteg kikkel találkozott az előző öt napban – számol be róla az Origo.hu.

„A rendszer lényege, hogy a diagnosztizált megfertőzött személynél – a mobilszolgáltatók adatainak segítségével – minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az utóbbi öt napban, hogy őket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján tudják megállapítani. Eddig csak a megfertőződött emberrel való beszélgetés alapján keresték meg azokat, akikkel az utolsó napokban kapcsolatba került. Az elektronikus nyom felhasználása szakértők szerint nagyon sokat segíthet az emlékezet felfrissítésében.”

Bevezették Csehországban az "intelligens karantént"

Csehországban péntektől már országos szinten működik az úgynevezett intelligens karantén rendszer, amellyel a közegészségügyi hatóságok nagyon gyorsan meg tudják határozni, hogy egy-egy új koronavírus-beteg kikkel találkozott az előző öt napban.

Rizikó

Az egészségügyi ellátás újraszabályozása.

Mozgalmas hétvégéjük lesz az egészségügyi szolgáltatóknak, ha meg akarnak felelni a legújabb kormányrendeletnek, miszerint hétfőtől újra kell indítaniuk a betegfogadást – fogalmaz a Népszava Online.

„Hétfőtől korlátosan, de újraindítják az egészségügyi ellátások jó néhány szegmensét, így az háziorvosi, valamint a fogászati ellátást, a szakrendeléseket, az egynapos ellátásokat, a transzplantációkat, a magánszolgáltatásokat. Az ezek módjáról szóló miniszteri utasítás elsősorban a távkonzultációt ajánlja, az elkerülhetetlen orvos-beteg találkozásokra pedig előzetesen egyeztet időpontot és szigorú járványügyi szabályok megtartását írja elő. Az ellátóhelyre belépőknél láz- és rizikó felmérést kell végezni. Egy óra alatt legfeljebb négy beteg vizsgálata történhet. A rendelőkben biztosítani kell a beteg közötti másfél méteres távolságtartást. Továbbá előírták a betegfogadó helyiségek rendszeres fertőtlenítőszeres takarítását, a dolgozók számára a kézfertőtlenítés és a szükség szerinti védőeszközök (gumikesztyű, védőköpeny, szájmaszk) biztosítását.”

Sok új szabállyal indul hétfőtől a betegellátás

Mozgalmas hétvégéjük lesz az egészségügyi szolgáltatóknak, ha meg akarnak felelni a legújabb kormányrendeletnek, miszerint hétfőtől újra kell indítaniuk a betegfogadást. A csütörtök éjjel megérkezett levél számos feltétel megteremtését várja el a magán és a közfinanszírozott szolgáltatóktól. Amire csak lehet, az ellátók alkalmazhatják a távkonzultációt, a kockázatos helyzetekben kötelezően el kell végezniük a betegeken a koronavírus vírus diagnosztikai vizsgálatot.

Kinevezés

Karácsony Gergely morális leszereplése.

Botrányos kinevezések a fővárosban: politikai pozíciókkal jutalmazta a balliberális klientúrát a főpolgármester – mutatja be a Magyar Hírlap Online.

„Karácsony láthatóan nem ura a politikai érdekérvényesítési folyamatoknak: szerdán az MSZP javaslatára, a DK-hoz átigazoló Szaniszló Sándor helyére a kispesti korrupciós botrány egyik főszereplőjét, Gajda Pétert nevezte ki az Ügyrendi, Nemzetiségi Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság elnökének. A köztelevízióból kétszer is súlyos etikai okokból elküldött Bánó András egykori sportriportert, tévést pedig a Budapesti Városüzemeltetési Holding felügyelőbizottsági tagságával bízta meg, így tovább folyik a pozícióosztogatás a balliberális klientúrának. Gajda kinevezését utólag Karácsony választási szövetségese, a Momentum is ellenzi. A főpolgármesternek címzett levelében elnökségi tagjuk, Buzinkay György azt írta: a XIX. kerületi polgármester kinevezési javaslatával a szocialisták semmibe vették a párt korrupcióellenes munkáját. 'Ezért arra kérjük Karácsony Gergelyt, ameddig nem tisztázódik minden tekintetben kielégítően a kispesti önkormányzat körüli korrupciós helyzet, addig vonja vissza Gajda Péter kinevezését a bizottság éléről'. A kispesti polgármester egyébként közölte: már nem tartja szükségesnek a kerületi, kétes ügyeket vizsgáló bizottság munkáját.”

Karácsony botrányos kinevezései

Az emberek nagy többsége elutasítja a főpolgármester azon javaslatát, amely radikális forgalomcsillapítást és sebességcsökkentést vezetne be egy év múlva Budapesten - derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából. Mint ismert, a városvezető az utolsó pillanatban nyújtotta be a Fővárosi Közgyűlés elé azt a tervezetet, amely a főbb utakon 50 kilométer/órában maximalizálná a sebességhatárt, máshol pedig egységesen 30 kilométer/óra legnagyobb sebességet engedélyezne.

Fájdalom

Gelencsér Tímea energiatúltengése.

Erős fájdalmakkal küzd Dominikán Gelencsér Tímea (26), hetek óta komoly íngyulladással éli a mindennapjait. Az Exatlon Hungary pálya melletti riportere hosszú ideje küzd azzal, hogy rendszeresen begyullad az Achilles-ina, ez idén most jelentkezett nála – olvasható a Blikk Online-on.

„– Bízom benne, hogy annyira ez nem fog elhúzódni, de próbálom pihentetni, nem ugrálok rajta, jegelem, szedem rá a gyulladáscsökkentőt, krémezem, ebben a stáb orvosa is segítségemre volt, de itt főként az idő segíthet, ezt már a korábbi tapasztalatokból is tudom – avatta be a Blikket Tímea abba, hogyan próbálja a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy minél hamarabb meggyógyuljon. Persze tudja, a legjobb, ha nem erőlteti, de ez nem könnyű feladat. Ráadásul a fiatal lánynak a gyulladás miatt le kell mondania egyik kedvenc időtöltéséről, a reggeli futásról is. – Nekem az egyfajta feltöltődés, ahol a stresszt is ki tudom engedni magamból, így most nagyon rosszul élem meg, hogy hanyagolnom kell. Fizikailag nem tudom lefárasztani magam, túlteng bennem az energia. Próbálom erősítő gyakorlatokkal pótolni a mozgást, de az kevésbé kárpótol – vallotta be Timi.”

Exatlon Hungary: hetek óta óriási fájdalmakkal küzd Dominikán Gelencsér Tímea

Túlerőltettem, és nem foglalkoztam rendesen a rehabilitációval, azaz nem szedtem ásványi anyagokat, nem nyújtottam le rendesen - magyarázta a gyulladás okát a fitneszbajnok, aki elárulta, évente előfordul vele, hogy ezzel a gyulladással a szervezetében kell élnie akár hetekig is. - Már több mint két hete tart, és nagyon lassan gyógyul.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94216/pics/lead_800x600.gif
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.09.26. 04:00
A fővárosi fürdők csoportos leépítése, Fekete-Győr András nemzetárulása, a kötelező kvóta vörös vonala, a koronavírus-járvány generációs háborúja és a nyitott házasságok instabilitása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.25. 04:55
A Hajógyári-sziget megmenekülése, a Jobbik eredendő rasszizmusa, az európai túlélés kézikönyve, Demcsák Zsuzsa nudizmusa és Tóth Andi dekoltázsvillantása pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.24. 03:05
Von der Leyen migrációs pakkja, Orbán Viktor felbukkanása, Dobrev Klára álhírcsomagja, Pataky Attila zokogós vallomása és Alföldi Róbert coming outja csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.23. 05:15
A fideszes városok szemételtakarítása, Brüsszel politikai boszorkányüldözése, a magyar egészségügy leterhelődése, Dzsudzsák Balázs maradonai tömeghatása és Völgyi Zsuzsi lázas kattogása szerdai online lapszemlénkben.

Több mint kétszázan jelentkeztek a Jó tanuló, jó sportoló című felhívásra

2020.09.22. 18:30
A pályázatra - amely a "2020 az erős magyar közösségek éve" része - 247 külhoni magyar fiatal nyújtotta be jelentkezését – …

Sokat késhetnek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

2020.09.22. 15:15
Bár már sajnos bőven volt időnk megszokni, hogy a maszkot viselni kell, vannak, akik még mindig elfelejtik felvenni. Ez egy hét alatt pedig 172 perc késést okozott a MÁV-nál.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.22. 03:10
A Belarusz-szankciók bukása, Gyurcsány szánalmas színháza, a Jobbik borsodi kálváriája, a magyarok maszkkötelezettsége és Palvin Barbi fehérneműrejtélye keddi online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

Blogstar kávéház

2020.09.21. 05:15
Lukasenko csapdahelyzete, Gyurcsány Ferenc fröcsögő fenyegetőzése, a színészhallgatók megnyomorítása, Barta Sylvia koronavíruskínjai és Rónai Egon családi tragédiája hétfői online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?