Blogolj!

Szigorú szabályok szerint indul újra az élet Magyarországon

A védekezés első szakasza lezárult, a második szakaszban a gazdaság újbóli beindítása és a korlátozások lazítása van soron – erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt a szombati Kormányinfó Pluszban.

Bár a vidéken tényleg elérkezett a lazítás ideje, Budapesten és Pest megyében maradnak a korlátozások. Ennek oka, hogy ezen a területen van a legtöbb fertőzött az országban. Vagyis marad minden a régiben: a drogériákon és élelmiszerboltokon kívül az üzletek délután 3-ig lehetnek nyitva, a vendéglátóhelyek zárva tartanak, és a teraszok sem nyitnak ki. Anyák napja miatt viszont három napon át, péntekről vasárnapig korlátozás nélkül vannak nyitva a virágüzletek.

Fontos, hogy attól még, hogy a vidéki területeken újra kinyitnak a teraszok, sőt, még a strandok is, a Pest megyében élők, valamint a budapestiek nem utazhatnak ezekre a helyekre, kivéve ha alapos indokuk van erre.

Nem fér bele, hogy elutazzon vidékre és ott folytasson szabadidős sétát, és kiváltképp nem aludhat ott. 

- hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A lazítás nem vonatkozik a 65 év felettiek vásárlásának idejére, azaz marad a reggel 9 és dél közötti időkeret, ám ezt az önkormányzatok megváltoztathatják azt szem előtt tartva, hogy a 3 órás vásárlási lehetőség megmaradjon.

Ami a bezárt óvodák és bölcsődéket illeti: mindenhol biztosítani kell az ingyenes ügyeletet és az étkezést, de legfeljebb ötfős csoportok lehetnek és a szülőknek nyilatkozni kell arról, hogy a gyerek nem beteg.

A rendezvények esetében sem történt nagyobb változás, augusztus 15-ig az 500 fő alatti rendezvényeket sem lehet megtartani, de kivételt képeznek a temetések, az esküvők, de lagzit nem lehet tartani és a másfél méteres távolság is kötelező.

A külföldről hazaérkezőknek továbbra is kéthetes hatósági karanténba kell vonulniuk. Ez alól azok mentesülnek, akik igazoltan két hétig karanténban voltak hazaérkezésüket megelőzően külföldön, valamint akik a határátlépést követő kötelező orvosi vizsgálat során tünetmentesnek bizonyulnak.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94230/pics/lead_800x600.jpeg
Aktuális,járvány,kijárási korlátozás,Kormányinfó,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Blogstar kávéház

2020.09.26. 04:00
A fővárosi fürdők csoportos leépítése, Fekete-Győr András nemzetárulása, a kötelező kvóta vörös vonala, a koronavírus-járvány generációs háborúja és a nyitott házasságok instabilitása szombati online lapszemlénkben.

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

Blogstar kávéház

2020.09.25. 04:55
A Hajógyári-sziget megmenekülése, a Jobbik eredendő rasszizmusa, az európai túlélés kézikönyve, Demcsák Zsuzsa nudizmusa és Tóth Andi dekoltázsvillantása pénteki online lapszemlénkben.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Blogstar kávéház

2020.09.24. 03:05
Von der Leyen migrációs pakkja, Orbán Viktor felbukkanása, Dobrev Klára álhírcsomagja, Pataky Attila zokogós vallomása és Alföldi Róbert coming outja csütörtöki online lapszemlénkben.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Ezeket a cikkeket olvastad már?