Blogolj!

Szigorú szabályok szerint indul újra az élet Magyarországon

A védekezés első szakasza lezárult, a második szakaszban a gazdaság újbóli beindítása és a korlátozások lazítása van soron – erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt a szombati Kormányinfó Pluszban.

Bár a vidéken tényleg elérkezett a lazítás ideje, Budapesten és Pest megyében maradnak a korlátozások. Ennek oka, hogy ezen a területen van a legtöbb fertőzött az országban. Vagyis marad minden a régiben: a drogériákon és élelmiszerboltokon kívül az üzletek délután 3-ig lehetnek nyitva, a vendéglátóhelyek zárva tartanak, és a teraszok sem nyitnak ki. Anyák napja miatt viszont három napon át, péntekről vasárnapig korlátozás nélkül vannak nyitva a virágüzletek.

Fontos, hogy attól még, hogy a vidéki területeken újra kinyitnak a teraszok, sőt, még a strandok is, a Pest megyében élők, valamint a budapestiek nem utazhatnak ezekre a helyekre, kivéve ha alapos indokuk van erre.

Nem fér bele, hogy elutazzon vidékre és ott folytasson szabadidős sétát, és kiváltképp nem aludhat ott. 

- hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A lazítás nem vonatkozik a 65 év felettiek vásárlásának idejére, azaz marad a reggel 9 és dél közötti időkeret, ám ezt az önkormányzatok megváltoztathatják azt szem előtt tartva, hogy a 3 órás vásárlási lehetőség megmaradjon.

Ami a bezárt óvodák és bölcsődéket illeti: mindenhol biztosítani kell az ingyenes ügyeletet és az étkezést, de legfeljebb ötfős csoportok lehetnek és a szülőknek nyilatkozni kell arról, hogy a gyerek nem beteg.

A rendezvények esetében sem történt nagyobb változás, augusztus 15-ig az 500 fő alatti rendezvényeket sem lehet megtartani, de kivételt képeznek a temetések, az esküvők, de lagzit nem lehet tartani és a másfél méteres távolság is kötelező.

A külföldről hazaérkezőknek továbbra is kéthetes hatósági karanténba kell vonulniuk. Ez alól azok mentesülnek, akik igazoltan két hétig karanténban voltak hazaérkezésüket megelőzően külföldön, valamint akik a határátlépést követő kötelező orvosi vizsgálat során tünetmentesnek bizonyulnak.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94230/pics/lead_800x600.jpeg
Aktuális,járvány,kijárási korlátozás,Kormányinfó,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.07.11. 21:45
Aggasztó korona-körkép, sunnyogva hallgató francia baloldali sajtó, Hadházy kínos lebukása, rendkívüli lengyel kampányhajrá és Kulcsár Edina szexizése vasárnapi online lapszemlénkben.

Kánikula után lehűlés

2020.07.11. 17:30
Kicsit fellélegezhetünk, ugyanis este megérkezik a hűvösebb idő hazánkba. Ez persze csapadékkal, néhol pedig heves széllökésekkel is járni fog.

Hat új koronavírusos beteget regisztráltak, ketten elhunytak

2020.07.11. 09:10
Ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már …

Blogstar kávéház

2020.07.10. 22:45
A német migránspolitika pálfordulása, a példamutató magyar járvány elleni védekezés, a haladó nyugat transznemű modellje, a közösségi média fenyegető veszélye és a magyar labdarúgás reménysége szombati online lapszemlénkben.

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Blogstar kávéház

2020.07.10. 04:05
Az Európai Unió korrupciója, a koronavírus-járvány tombolása, a radikális baloldal káoszelmélete, a székelyek második esélye és Tóth Gabi szerelmi kürtölése pénteki online lapszemlénkben.

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Blogstar kávéház

2020.07.09. 04:45
A jogállamiság különös kompromisszumai, az európai szocialisták sunnyogása, a Nemzeti Konzultáció hasítása, a Balkán gócpontosodása és Farkasházi Réka lángoló szerelme csütörtöki online lapszemlénkben.

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Ezeket a cikkeket olvastad már?