Blogolj!

Müller Cecília: örvendetes, hogy csökken az aktív fertőzöttek száma

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott, továbbra is Budapesten és az agglomerációban a legtöbb az aktív, az új fertőzött, illetve az elhalálozott, így indokolt a kijárási korlátozás fenntartása.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azt mondta, a kormány ezen a héten is tárgyalja a járványhelyzetet, és várhatóan újabb intézkedéseket hoz, melyeket csütörtökön a Kormányinfón ismertetnek. Kiemelte, az összes, az aktív és az új fertőzöttek, valamint a halálos áldozatok döntő többsége továbbra is Budapestről vagy az agglomerációból származik, azaz az operatív törzs szerint e régióban indokolt a kijárási korlátozás fenntartása.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, a legfontosabb üzenet, hogy két napja csökken az aktív fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta 3111 fertőzött pozitivitását igazolták, közülük 1979 fő aktív a mai napon (hétfőn még 2054 volt ez a szám). A gyógyultak száma is örvendetesen, 759 főre emelkedett. 373 fő elhunytat tartunk számon. 964 főt kezelnek kórházban, azaz az aktív fertőzöttek körülbelül felét, a másik részük otthonában gyógyul tünetmentesen vagy tünetszegényen. 50 beteg szorul ma lélegeztetőgépre.

Kitért rá, lassan, de biztosan újraindult a járóbeteg-szakellátás és az egynapos ellátás is az egészségügyben. A fő szempontnak a biztonságot nevezte, aminek kapcsán felhívta a figyelmet a betegek és az egészségügyi szakemberek együttműködésének fontosságára. Kiemelte, minden esetben telefonos bejelentkezésen keresztül kell történnie a szakellátásnak, akár a háziorvosokon keresztül, akár úgy, hogy a páciens közvetlenül a járóbeteg-szakellátásra telefonál. Minden esetben időpontot kell kérni, időpontra kell érkezni a szakrendelés kapcsán. Akárcsak az alapellátásban, egy órán belül itt is legfeljebb négy beteget fogadhatnak az egészségügyi szolgáltatók.

A fertőzés szempontjából a szakmai kollégiumok által különösen magas kockázatúnak minősített beavatkozásokat csak negatív koronavírus-laboreredménnyel lehet igénybe venni, az alapszabály szerint az érintett szolgáltatónak kell kérnie ezt a tesztet – tájékoztatott. A mintavétel az adott egészségügyi szolgáltatónál történik, a vizsgálat pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt, immár tíz laboratóriumban. Hozzátette, a nem magas kockázatú, szakellátás keretében igénybe vehető beavatkozásokhoz viszont természetesen nem kell laboratóriumi vizsgálat az orvos-beteg találkozás ellenére sem.

Újságírói kérdésre felelve a szakember azt mondta, nagy szükség van rá, hogy a gyerekek a szabadban mozogjanak, és élvezzék a játékot, ugyanakkor – ha a fenntartók, működtetők úgy döntenek: megnyitják azokat – különös figyelmet kell fordítani a játszóterekre, a játszóeszközök folyamatos fertőtlenítésére, vírusölő kendővel történő végigtörlésére. De az is jó, ha a szülő visz magával ilyen kendőt, és a gyermekei játéka előtt végigtörli az eszközöket. Kint tartózkodás közben folyamatosan érdemes törölni a kicsik kezeit, hazaérkezve pedig első legyen az alapos szappanos kézmosás.

Megtudtuk, jelenleg 31 idősotthon érintett hazánkban a koronavírus-járványban. A Pesti úti idősotthonban a járvány kezdete óta 296 fertőzött gondozottat és 26 fertőzött ápolót regisztráltak. 154 gondozott van még kórházban, 40 fő idős hunyt el sajnos.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94410/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,fertőzés,járvány,koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények

2020.10.28. 12:15
Mindenkinek jut influenzaoltás és a kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. 

A koronavírus miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése

2020.10.28. 11:55
Pedig elég fontos lett volna, hiszen ma volt tervben, hogy visszavonja a közgyűlés a maszkviselési rendeletet, ugyanis a korábbi fővárosi rendeletet …

Elhunyt 43 krónikus beteg, 2291 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.28. 08:55
2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?