Blogolj!

Müller Cecília: örvendetes, hogy csökken az aktív fertőzöttek száma

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott, továbbra is Budapesten és az agglomerációban a legtöbb az aktív, az új fertőzött, illetve az elhalálozott, így indokolt a kijárási korlátozás fenntartása.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azt mondta, a kormány ezen a héten is tárgyalja a járványhelyzetet, és várhatóan újabb intézkedéseket hoz, melyeket csütörtökön a Kormányinfón ismertetnek. Kiemelte, az összes, az aktív és az új fertőzöttek, valamint a halálos áldozatok döntő többsége továbbra is Budapestről vagy az agglomerációból származik, azaz az operatív törzs szerint e régióban indokolt a kijárási korlátozás fenntartása.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, a legfontosabb üzenet, hogy két napja csökken az aktív fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta 3111 fertőzött pozitivitását igazolták, közülük 1979 fő aktív a mai napon (hétfőn még 2054 volt ez a szám). A gyógyultak száma is örvendetesen, 759 főre emelkedett. 373 fő elhunytat tartunk számon. 964 főt kezelnek kórházban, azaz az aktív fertőzöttek körülbelül felét, a másik részük otthonában gyógyul tünetmentesen vagy tünetszegényen. 50 beteg szorul ma lélegeztetőgépre.

Kitért rá, lassan, de biztosan újraindult a járóbeteg-szakellátás és az egynapos ellátás is az egészségügyben. A fő szempontnak a biztonságot nevezte, aminek kapcsán felhívta a figyelmet a betegek és az egészségügyi szakemberek együttműködésének fontosságára. Kiemelte, minden esetben telefonos bejelentkezésen keresztül kell történnie a szakellátásnak, akár a háziorvosokon keresztül, akár úgy, hogy a páciens közvetlenül a járóbeteg-szakellátásra telefonál. Minden esetben időpontot kell kérni, időpontra kell érkezni a szakrendelés kapcsán. Akárcsak az alapellátásban, egy órán belül itt is legfeljebb négy beteget fogadhatnak az egészségügyi szolgáltatók.

A fertőzés szempontjából a szakmai kollégiumok által különösen magas kockázatúnak minősített beavatkozásokat csak negatív koronavírus-laboreredménnyel lehet igénybe venni, az alapszabály szerint az érintett szolgáltatónak kell kérnie ezt a tesztet – tájékoztatott. A mintavétel az adott egészségügyi szolgáltatónál történik, a vizsgálat pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt, immár tíz laboratóriumban. Hozzátette, a nem magas kockázatú, szakellátás keretében igénybe vehető beavatkozásokhoz viszont természetesen nem kell laboratóriumi vizsgálat az orvos-beteg találkozás ellenére sem.

Újságírói kérdésre felelve a szakember azt mondta, nagy szükség van rá, hogy a gyerekek a szabadban mozogjanak, és élvezzék a játékot, ugyanakkor – ha a fenntartók, működtetők úgy döntenek: megnyitják azokat – különös figyelmet kell fordítani a játszóterekre, a játszóeszközök folyamatos fertőtlenítésére, vírusölő kendővel történő végigtörlésére. De az is jó, ha a szülő visz magával ilyen kendőt, és a gyermekei játéka előtt végigtörli az eszközöket. Kint tartózkodás közben folyamatosan érdemes törölni a kicsik kezeit, hazaérkezve pedig első legyen az alapos szappanos kézmosás.

Megtudtuk, jelenleg 31 idősotthon érintett hazánkban a koronavírus-járványban. A Pesti úti idősotthonban a járvány kezdete óta 296 fertőzött gondozottat és 26 fertőzött ápolót regisztráltak. 154 gondozott van még kórházban, 40 fő idős hunyt el sajnos.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94410/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,fertőzés,járvány,koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?