Blogolj!

Gulyás Gergely: tegye egyértelművé Karácsony Gergely, hogy megváltozott a véleménye

Ragnar Volarus

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rögtön egy köszönettel kezdte a mai Kormányinfót, aki a segítségéért és közreműködéséért volt hálás az önkormányzatoknak.

Ezután kifejtette, hogy a koronavírus-fertőzés lassult, folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, de a legtöbb fertőzött továbbra is a központi régióban van. Karácsony Gergely is választ kapott Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelére:

Tegye egyértelművé Karácsony Gergely, hogy megváltozott a véleménye és ha szerinte Budapesten újraindítható az élet. Ha ezt megteszi, a kormány szívesen tárgyal vele róla.

Azzal kapcsolatban, hogy a budapestiek mehetnek-e vidékre, a miniszter megerősítette: ha valaki nem fertőzött és a lakását elhagyhatja, akkor Budapestet és Pest megyét is elhagyhatja, de csak ha vidéken van saját ingatlana, viszont ebben az esetben is be kell tartania az előírásokat. 

Gulyás Gergely ezután összefoglalta az elmúlt napok történéseit. Megtudhattuk, hogy az érettségi első szakaszát sikerült nehézségek nélkül, zökkenőmentesen lebonyolítani. Több mint 50 milliárd forintot tud kifizetni a kormány vállalkozások megsegítésére, amelyből új munkahelyeket lehet létrehozni, valamint háromezer vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát az állami segítségnek köszönhetően.

A munkanélküliek elhelyezkedését segítve átképzést, továbbképzést, felnőttoktatást szervez a kormány, amelyet teljes egészében az állam fog fizetni. Valamint haldékot kapnak azok, akik önkormányzati lakásban laknak és a veszélyhelyzet ideje alatt jár le a bérleti szerződésük.

A Pesti úti idősotthon is szóba került, erről Gulyás Gergely a következőt mondta: a budapesti kormányhivatal az illetékes, nem annak a vezetője, ez nem egy politikai kérdés, hanem egy hatósági vizsgálat. 

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy az a több ezer lélegeztetőgép, amelyet a járvány esetleges súlyosbodása miatt vásároltak, de szerencsére még nem kell csatasorba állítani ezeket, nem mennek veszendőbe, hiszen nem nagyon van olyan tudományos vélemény, amely szerint nem lesz újabb hulláma a koronavírus-járványnak. Ezért a gépekre később is szüksége lehet. Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy amíg rendkívüli eszközökre van szükség, addig veszélyhelyzetet is fenn kell tartani, de ezt a szükségesnél egyetlen napnál tovább sem akarja a kormány.

A kormány továbbra is abban bízik, hogy a magyar gazdaság köszönhetően a gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi akciótervnek jobb teljesítményre lesz képes, mint az a 7 százalékos recesszió, amivel az Európai Unió számol. De minden nehézség ellenére a kormány számára az emberi élet és egészség a legfontosabb, és ezért egy nagyobb recessziót is hajlandók vállalni.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a kormány álláspontja szerint legkésőbb júniusban, de vidéken akár már korábban is meg tud indulni a belföldi turizmus. De erről a következő ülésén is foglalkozni fog a kormány. A nyári táborok ügyében a kormány várhatóan a május 13-i kormányülésen tárgyal, ezért felkérték Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, hogy készítsen egy ezzel kapcsolatos javaslatot.

Sport téméban is akadt kérdés, ahol megtudhattuk, hogy a sportszövetségek illetékesek abban, hogy döntsenek az országos bajnokságok lebonyolításáról, de a biztonsági előírásokat szigorúan be kell tartani.

Gulyás Gergely kifejezte szomorúságát amiatt, hogy sokan kórházaktól kértek tömegesen közérdekű adatokat, annak ellenére, hogy az egészségügyi dolgozók megfeszített erővel küzdenek a járvány továbbterjedése ellen. 

Végezetül azt is megtudhattuk, hogy a debreceni BMW-gyár meg fog épülni és a kormány nagyon reméli, hogy a 2023-as eredeti időpont tartható, bár a jelenleg várható egy éves csúszás szinte mindegy ahhoz képest, hogy a gyár beindulása egyébként is csak évek múlva hatna a magyar gazdaságra.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94465/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus,Szentkirályi Alexandra
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Müller Cecília: az utóbbi napokban 35 év a betegek átlagéletkora

2020.09.19. 12:55
Az országos tisztifőorvos leszögezte: a koronavírus elleni védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük, s ne …

Ezeket a cikkeket olvastad már?