Blogolj!

Gulyás Gergely: tegye egyértelművé Karácsony Gergely, hogy megváltozott a véleménye

Ragnar Volarus

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rögtön egy köszönettel kezdte a mai Kormányinfót, aki a segítségéért és közreműködéséért volt hálás az önkormányzatoknak.

Ezután kifejtette, hogy a koronavírus-fertőzés lassult, folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, de a legtöbb fertőzött továbbra is a központi régióban van. Karácsony Gergely is választ kapott Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelére:

Tegye egyértelművé Karácsony Gergely, hogy megváltozott a véleménye és ha szerinte Budapesten újraindítható az élet. Ha ezt megteszi, a kormány szívesen tárgyal vele róla.

Azzal kapcsolatban, hogy a budapestiek mehetnek-e vidékre, a miniszter megerősítette: ha valaki nem fertőzött és a lakását elhagyhatja, akkor Budapestet és Pest megyét is elhagyhatja, de csak ha vidéken van saját ingatlana, viszont ebben az esetben is be kell tartania az előírásokat. 

Gulyás Gergely ezután összefoglalta az elmúlt napok történéseit. Megtudhattuk, hogy az érettségi első szakaszát sikerült nehézségek nélkül, zökkenőmentesen lebonyolítani. Több mint 50 milliárd forintot tud kifizetni a kormány vállalkozások megsegítésére, amelyből új munkahelyeket lehet létrehozni, valamint háromezer vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát az állami segítségnek köszönhetően.

A munkanélküliek elhelyezkedését segítve átképzést, továbbképzést, felnőttoktatást szervez a kormány, amelyet teljes egészében az állam fog fizetni. Valamint haldékot kapnak azok, akik önkormányzati lakásban laknak és a veszélyhelyzet ideje alatt jár le a bérleti szerződésük.

A Pesti úti idősotthon is szóba került, erről Gulyás Gergely a következőt mondta: a budapesti kormányhivatal az illetékes, nem annak a vezetője, ez nem egy politikai kérdés, hanem egy hatósági vizsgálat. 

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy az a több ezer lélegeztetőgép, amelyet a járvány esetleges súlyosbodása miatt vásároltak, de szerencsére még nem kell csatasorba állítani ezeket, nem mennek veszendőbe, hiszen nem nagyon van olyan tudományos vélemény, amely szerint nem lesz újabb hulláma a koronavírus-járványnak. Ezért a gépekre később is szüksége lehet. Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy amíg rendkívüli eszközökre van szükség, addig veszélyhelyzetet is fenn kell tartani, de ezt a szükségesnél egyetlen napnál tovább sem akarja a kormány.

A kormány továbbra is abban bízik, hogy a magyar gazdaság köszönhetően a gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi akciótervnek jobb teljesítményre lesz képes, mint az a 7 százalékos recesszió, amivel az Európai Unió számol. De minden nehézség ellenére a kormány számára az emberi élet és egészség a legfontosabb, és ezért egy nagyobb recessziót is hajlandók vállalni.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a kormány álláspontja szerint legkésőbb júniusban, de vidéken akár már korábban is meg tud indulni a belföldi turizmus. De erről a következő ülésén is foglalkozni fog a kormány. A nyári táborok ügyében a kormány várhatóan a május 13-i kormányülésen tárgyal, ezért felkérték Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, hogy készítsen egy ezzel kapcsolatos javaslatot.

Sport téméban is akadt kérdés, ahol megtudhattuk, hogy a sportszövetségek illetékesek abban, hogy döntsenek az országos bajnokságok lebonyolításáról, de a biztonsági előírásokat szigorúan be kell tartani.

Gulyás Gergely kifejezte szomorúságát amiatt, hogy sokan kórházaktól kértek tömegesen közérdekű adatokat, annak ellenére, hogy az egészségügyi dolgozók megfeszített erővel küzdenek a járvány továbbterjedése ellen. 

Végezetül azt is megtudhattuk, hogy a debreceni BMW-gyár meg fog épülni és a kormány nagyon reméli, hogy a 2023-as eredeti időpont tartható, bár a jelenleg várható egy éves csúszás szinte mindegy ahhoz képest, hogy a gyár beindulása egyébként is csak évek múlva hatna a magyar gazdaságra.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94465/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus,Szentkirályi Alexandra
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hat új koronavírusos beteget regisztráltak, ketten elhunytak

2020.07.11. 09:10
Ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már …

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Öt újabb fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

2020.07.08. 07:55
Jó hír, hogy immár negyedik napja nem növekedett a halálos áldozatok száma.

Tizenhat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.07.07. 09:35
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről!

2020.07.06. 16:45
A Fidesz közleményben reagált Korózs Lajos (MSZP) azon elképesztően pofátlan nyilatkozatára, melyben a kormányt szólítja fel arra, hogy tegye biztonságossá az …

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.06. 09:10
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.05. 08:40
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban …

Ezeket a cikkeket olvastad már?