Blogolj!

Blogstar kávéház

Kockázat

A média karanténba kényszerítése.

Nem sok jót ígér a koronavírus-járvány örvén bizonytalan időre elfogadott rendkívüli jogrend a független sajtó számára. Az Orbán-kormány olyan jogszabályokat élesít, amelyek akadályozzák a hozzáférést az információhoz, miközben a „sajtóhibát” szigorúbb szankciókkal, akár szabadságvesztéssel büntetik – legalábbis erről ír a Népszava Online.

„A másik változás egy tompa fenyegetés, a rémhírterjesztés elleni szigorúbb fellépés lehetősége – folytatta Majtényi László. – A minőségi sajtó az információinak a valóságtartalmát ellenőrizni próbálja. Ha viszont ez egyre nehezebb, mert hosszadalmasabb a közérdekű adatokhoz hozzáférés folyamata, akkor nem tudhatjuk, mikor lesz ebből rémhírterjesztés. A tompa fenyegetésnek van egy nagyon izgalmas része is. A szabad sajtónak a világ nagy részében kockázatokat kell vállalnia, de kérdés, nálunk vállalja-e az újságíró és a szerkesztő azokat a kockázatokat, amelyek a valóságról való tájékoztatáshoz kellenek, miközben több mint nyolcvan eljárás indult rémhírterjesztés miatt, még véletlenül sem vonják felelősségre a hivatalos állami propaganda azon felelőseit, akik igyekeztek a polgárokat lebeszélni a maszkviselésről vagy akik azt állították, hogy a szűrés, a tesztek elvégzése nem hasznos a járványhelyzet idején” – világított rá a helyzet lehetetlenségére a volt ombudsman.”

Szabad utat adott a járvány a média karanténjához

Nem sok jót ígér a koronavírus-járvány örvén bizonytalan időre elfogadott rendkívüli jogrend a független sajtó számára. Az Orbán-kormány olyan jogszabályokat élesít, amelyek akadályozzák a hozzáférést az információhoz, miközben a „sajtóhibát" szigorúbb szankciókkal, akár szabadságvesztéssel büntetik. Minden jel szerint az illiberalizmus sajátossága az, hogy törvényi keretekkel szélesre tárja a kaput a hatalom terjeszkedésére, és csak annyira húzza meg a prést a jogállamon, hogy a kétharmad meglegyen.

Felelősség

Karácsony Gergely kétségbeesett terelése.

Karácsony Gergely folyamatosan és kétségbeesetten terel, pedig a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed – idézi Kovács Zoltán államtitkárt az Origo.hu.

„Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan és kétségbeesetten terel, miközben az elmúlt hetek adataiból nyilvánvaló, hogy sajnos a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed és ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra – írta közösségimédia-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Van saját hatásköre és felelőssége – ideje lenne ezzel foglalkoznia – tette hozzá. Bejegyzéséhez egy grafikont is mellékelt, amelyen látszik, hogy idősotthonokban 93-an haltak meg, ebből 64-en fővárosi fenntartású otthonban.”

Karácsony Gergely folyamatosan és kétségbeesetten terel

Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan és kétségbeesetten terel, miközben az elmúlt hetek adataiból nyilvánvaló, hogy sajnos a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed és ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra - írta közösségimédia-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Visszaesés

Az eurózóna drámai zuhanása.

Az Európai Bizottság közzétette tavaszi gazdasági előrejelzését, ami már számol a járvány hatásaival. Ahogyan az várható volt mindenütt rendkívül kedvezőtlen a kép. Ugyanakkor a válságból való kilábalást szolgáló program is veszélybe kerülhet. Az eurózónában akár 7,7 százalékos zuhanásra is számítanak – vázolja a Hirado.hu.

„Az Európai Unió történetének legsúlyosabb recessziója vár ránk – jelentette be a héten a brüsszeli gazdasági biztos. Az Európai Unió 27 tagállamának gazdasága rekordmértékű, 7,4 százalékos visszaesés előtt áll. Az eurózónában pedig még ennél is nagyobb, 7,7 százalékos zuhanásra számítanak – közölte Paulo Gentiloni. Hozzátette, 2009-ben a legutóbbi válság idején 4,5 százalékos volt a visszaesés. Egyetértés alakult ki arról, hogy utoljára a két világháború között, a nagy gazdasági világválság idején volt ekkora bajban az európai gazdaság. A koronavírus-járvány úgynevezett szimmetrikus sokkot okozott az unióban, vagyis mindenkit érint. Idén valamennyi tagállam recesszióba süllyed. Egyértelműen látszik, hogy a mediterrán országok a legnagyobb vesztesek – részletezte Baraczka Eszter a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.”

Az eurózónában akár 7,7 százalékos zuhanásra is számítanak

Az Európai Bizottság közzétette tavaszi gazdasági előrejelzését, ami már számol a járvány hatásaival. Ahogyan az várható volt mindenütt rendkívül kedvezőtlen a kép. Ugyanakkor a válságból való kilábalást szolgáló program is veszélybe kerülhet. A német alkotmánybíróság kétségbe vonja az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának jogszerűségét, felülírva az Európai Bíróság korábbi ítéletét.

Görbe

Olaszország óvatos újraindulása.

Lendületesen lefelé ível a járványgörbe Olaszországban, ahol 200 alá csökkent az egy nap alatt meghalt betegek száma a polgári védelem szombat esti adatai szerint. Ezzel egy időben megteltek az utcák sétáló emberekkel, és több tartományban előbbre hozták az üzletek megnyitását is – számol be róla a Magyar Hírlap Online.

„A járványgörbe erőteljes lefelé ívelésének hatására megteltek sétálókkal az olasz városok utcái. Az óvintézkedések május 4-től indított enyhítését követő első hétvégén, a szigorú ellenőrzés ellenére megteltek Nápoly tengerparti sétányai, és a nyári időben hasonlóképpen tele voltak emberekkel az Adria-parti Rimini utcái is, miközben a strandokat továbbra is zárva tartották. A sétálóknak csak egy része viselt szájmaszkot. Az északi Trentino-Alto Adige és Friuli Venezia Giulia, valamint a déli Calabria tartomány nem várta meg a kereskedelem május 18-től tervezett újraindítását, hanem korábban megnyitotta az üzleteket. Az egészségügyi hatóságok szerint az újraindulást követő járványhelyzet felméréséhez meg kell várni május második felének adatait.”

Olaszországban újra megteltek az utcák

A halottak száma 194 volt, vagyis tovább csökkent az előző napi 243-hoz képest. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 30 395-öt. Utoljára május 4-én csökkent kétszáz alá az elhunytak egy nap alatti száma, ami akkor rendkívülinek számított, azt megelőzően március közepe óta nem volt ilyen alacsony ez a szám.

Kedvenc

Kulcsár Edina csipkés csodája.

Kulcsár Edina kislánya olyan édesen csodálkozik rá a világra, hogy attól minden bajunk egyszerre elszáll – fogalmaz a Blikk Online.

„Alig pár hete jött világra Kulcsár Edina és Csuti második gyermeke, Nina, az aranyos kisbaba máris az internet kedvencévé vált köszönhetően azoknak az aranyos képeknek és videóknak, amelyeket a büszke kismama oszt meg a közösségi oldalán. Kulcsár Edina szombaton a csipkébe öltöztetett kislányáról készült cuki fotójára pedig valóban nincsenek szavak.”

Kulcsár Edina kislánya olyan édesen csodálkozik rá a világra, hogy attól minden bajunk egyszerre elszáll - Itt van a legfrissebb babafotó a kis Nináról

Csipkébe borult Kulcsár Edina kislánya, Nina. Alig pár hete jött világra Kulcsár Edina és Csuti második gyermeke, Nina, az aranyos kisbaba máris az internet kedvencévé vált köszönhetően azoknak az aranyos képeknek és videóknak, amelyeket a büszke kismama oszt meg a közösségi oldalán.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94586/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.09.24. 03:05
Von der Leyen migrációs pakkja, Orbán Viktor felbukkanása, Dobrev Klára álhírcsomagja, Pataky Attila zokogós vallomása és Alföldi Róbert coming outja csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.23. 05:15
A fideszes városok szemételtakarítása, Brüsszel politikai boszorkányüldözése, a magyar egészségügy leterhelődése, Dzsudzsák Balázs maradonai tömeghatása és Völgyi Zsuzsi lázas kattogása szerdai online lapszemlénkben.

Több mint kétszázan jelentkeztek a Jó tanuló, jó sportoló című felhívásra

2020.09.22. 18:30
A pályázatra - amely a "2020 az erős magyar közösségek éve" része - 247 külhoni magyar fiatal nyújtotta be jelentkezését – …

Sokat késhetnek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

2020.09.22. 15:15
Bár már sajnos bőven volt időnk megszokni, hogy a maszkot viselni kell, vannak, akik még mindig elfelejtik felvenni. Ez egy hét alatt pedig 172 perc késést okozott a MÁV-nál.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.22. 03:10
A Belarusz-szankciók bukása, Gyurcsány szánalmas színháza, a Jobbik borsodi kálváriája, a magyarok maszkkötelezettsége és Palvin Barbi fehérneműrejtélye keddi online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

Blogstar kávéház

2020.09.21. 05:15
Lukasenko csapdahelyzete, Gyurcsány Ferenc fröcsögő fenyegetőzése, a színészhallgatók megnyomorítása, Barta Sylvia koronavíruskínjai és Rónai Egon családi tragédiája hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.19. 21:45
Az SZFE biciklis demonstrációja, Joe Biden balos rángatózása, a gyermeki agy szuperképessége, Gareth Bale hazatérése és Jordán Tamás életveszélyes incidense online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.19. 03:25
A kormányközeli szervezetek milliárdos pénzesője, Karácsony Gergely pofátlansága, a baloldal járványügyi álhírgyára, Liptai Claudia pokoli fájdalmai és Molnár Anikó gyermeki vallomása szombati online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?