Blogolj!

Müller Cecília: kedvező a járványügyi helyzet, de éberségre van szükség!

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján elhangzott: örömteli, hogy stabilan alacsonyan sikerül tartani az új fertőzések szintjét.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív központ ügyeleti központ munkatársa bejelentette, már 421 fő vállalta önként az önkéntes házi karantént ellenőrző elektronikus szoftver telepítését és használatát. Szólt róla, az elmúlt 24 órában 366 fővel kellett rendőri intézkedést kezdeményezni fővárosban, illetve Pest megyében a kijárási korlátozás megszegése miatt. Vidéken 84 fővel léptek fel ugyanezen időszakban a védelmi intézkedések megsértése kapcsán.

Az országos tisztifőorvos külön köszöntötte az ápolókat az Ápolók Nemzetközi Napján, méltatta áldozatos tevékenységüket, életre szóló hivatásvállalásukat. Elmondta, 29 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon mára, vagyis stabilan alacsonyan tudjuk tartani ezt az értéket. Jelenleg 3313 fertőzöttet tartunk számon, 1007 fő meggyógyult, 1881 az aktív fertőzött. Most 746 fő van kórházban, 45 beteget kell lélegeztetni. Megemlítette: a Szent László-kórházban már 12 beteget tudtak levenni a lélegeztetőgépről, van köztük egy 40 éves beteg is, állapotuk stabil.

Ezek a kedvező eredmények olyan járványügyi helyzetet teremtettek, hogy a beutalási renden is lehetőségünk nyílt változtatni, azaz a magyar egészségügy visszatér a járvány elején elképzelt rendhez

– mutatott rá.

Ez azt jelenti, hogy miképpen a járvány elején, most újra a kijelölt intézményekbe szállítják majd az új fertőzötteket. Most 35 kórházban ápolnak koronavírusos betegeket, a cél, hogy minél több helyen visszaállhasson a korábbi ellátási rend. A koronavírusos betegek tekintetében központosított ellátás lép életben, az új megbetegedésekkel érintettek ha súlyos állapotba kerülnek, akkor a Szent László- vagy a Korányi-kórházban gyógyulhatnak majd. Ennek következtében a többi kórházban lassan, de biztosan lehetőség nyílik az egyéb ellátások visszavezetésére. A központosítás lehetőséget nyújt a koronavírusos páciensekkel foglalkozó egészségügyi személyzet koncentrálására is, jobban tudunk rájuk vigyázni – fogalmazott. Hozzátette, a már megkezdett kezelések természetesen folytathatók a területi kórházakban is.

Kiemelte, továbbra is fenn kell tartani a járványügyi készültséget, ha rosszabbra fordulna a helyzet, ezért is jelöltek meg további tartalékintézményeket a két központi kórház mellett. Fokozott éberségre van szükség a következőkben – szögezte le.

Ami a vérplazmakezeléseket illeti, Müller Cecília örömmel közölte, szerencsére elegendő donor áll rendelkezésre. Arra viszont nem tudott pontos és biztos választ adni, mikor lehet újra látogatni a kórházakban fekvő betegeket, de reményei szerint az ellátás koncentrálása az intézmények többségét lépésről lépésre felszabadítja majd. Fontos lesz ugyanakkor bármiféle döntés meghozatalánál az is, milyen eredményeket mutat a Semmelweis-egyetem által koordinált lakossági szűrővizsgálat.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94739/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,fertőzés,járvány,koronavírus,Müller Cecília,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények

2020.10.28. 12:15
Mindenkinek jut influenzaoltás és a kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. 

A koronavírus miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése

2020.10.28. 11:55
Pedig elég fontos lett volna, hiszen ma volt tervben, hogy visszavonja a közgyűlés a maszkviselési rendeletet, ugyanis a korábbi fővárosi rendeletet …

Elhunyt 43 krónikus beteg, 2291 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.28. 08:55
2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?