Blogolj!

Hamarosan Budapesten is enyhülhetnek a korlátozások, vidéken újabb lazítás jön

Vidéken kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső terei is, de nyithatnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek és parkok, a szállodák, panziók pedig újra fogadhatnak vendégeket Budapesten kívül hétfőtől.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Nyithatnak a parkok, a játszóterek, a nem budapesti szállodák ismét fogadhatnak vendégeket

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón beszámolt a szerdai kormányülésen hozott új járványügyi intézkedésekről, amelynek értelmében hétfő éjféltől Pest megye - tekintve, hogy a koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez a megyében - a többi megyével azonos járványügyi szabályok alá esik, vidéken pedig tovább enyhítenek a bevezetett intézkedéseken ugyanis úgy látják, a korábban meghozott lazító intézkedések sem vezettek a járvány vidéki berobbanásához.

A tárcavezető azt is elmondta, hamarosan a Budapestet érintő korlátozások enyhítéséről is döntenek, ebben a kérdésben azonban kikérték a kerületi polgármesterek véleményét és javaslatait, amelyet csütörtök délután három óráig kell megküldeniük levélben. Ezt több városvezető már megtette, köztük Karácsony Gergely főpolgármester is, aki azonban nem foglalt egyértelműen állást az ügyben, sokkal inkább a kormányt támadta válaszában - tette hozzá Gulyás Gergely.

Ami a megyékre vonatkozó enyhítéseket illeti, Budapest kivételével hétfő éjféltől újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső, zárt részei, de természetesen a kötelező, másfél méteres védőtávolságot itt is be kell tartani, ahogy az arc eltakarására vonatkozó szabályok is érvényben maradnak. Ezzel együtt hétfőtől megengedett az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók zárt részeiben is tartózkodni.

A miniszter közölte, hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek és parkok is, a szállodák és a panziók pedig Budapest kivételével újra fogadhatnak vendégeket. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hozzátette, június elsejétől a Budapesten kívüli lakodalmakat is meg lehet tartani a biztonsági előírások betartása mellett, amennyiben azok létszáma nem haladja meg a 200 főt. A kormány reményei szerint június végén érkezhet el az a pont, amikor a kormány visszavonhatja a rendkívüli vészhelyzetet - mondta Gulyás Gergely.

Boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen

A tárcavezető kitért az Európai Parlamentben zajló "koncepciós eljárásra" is, amit az EU Magyarország ellen folytat. Hangsúlyozta, boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen, az ítéletet pedig már előre megírták.

Az, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter beszédét betiltották, ami a legsötétebb kommunista időket idézi.

Példátlan, hogy miközben az EU soros elnökségét, Horvátországot egy államtitkár képviselheti, addig a magyar kormány tagjának nem adnak lehetőséget a megszólalásra egy olyan vitában, amelyben nagyon is érintettek - tette hozzá Gulyás Gergely, megjegyezve, még a kommunista koncepciós eljárásokban sem tekintettek el a vádlott védekezésének meghallgatásától.

"Ez az eljárás tűrhetetlen és elfogadhatatlan, sem a jogállamhoz, sem az EU alapvető értékeihez nincs köze"

- jelentette ki a miniszter, hozzátéve, ezek az eljárások csak arra jók hogy az Európai Unió megítélését rontsák és a közös intézményekbe vetett bizalmat meggyengítsék.

Nincs veszélyben az iskolaév zárása

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, azok a gyermektáborok megtarthatók a nyáron, amelyek nem igényelnek ott alvást, a továbbiak megtartásáról a hónap végén dönthet a kormány. Arról is szólt, hogy június 2-ig biztosan nem lesz iskolai oktatás, arról pedig szintén a későbbiekben döntenek, hogy az iskolaév utolsó heteiben visszatérjenek-e a diákok az intézményekbe, vagy sem. Ezzel kapcsolatban viszont Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta, hogy nem okoz gondot az évzárással kapcsolatban, ha már csak szeptemberben nyithatnak ki újra az iskolák.

A gazdasági övezetekről szóló törvénymódosítással kapcsolatban úgy fogalmazott, ezzel a lépéssel egy régi igazságtalanságot orvosolnak, hiszen a jogszabály módosítása csak a bővülő, még be nem fejezett beruházásokat érinti és azokra a nem megyei jogú városokra vonatkozik, ahol az ötmilliárd forintnál magasabb beruházások valósulnak meg.

Sajtóhírekre reagálva cáfolta, hogy a kórházak ne kapnának meg minden szükséges védőfelszerelést a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, mint mondta, minden kórháznak van legalább tíz napnyi tartaléka védőfelszerelésekből és minden intézmény naponta ad számot arról, hogy a készletei várhatóan milyen mértékben fogynak, ennek megfelelően kapnak utánpótlást.

A tárcavezető figyelmeztetett, Európában szinte minden egészségügyi szakember egyetért abban, hogy komoly veszélye van egy második járványhullámnak a kontinensen, ezért továbbra is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az egészségügy kezelni tudja a rendkívüli helyzetet.

A Trianon-emlékmű elkészült, de vélhetően csak augusztus 20-án avatják fel

Gulyás Gergely reagált a szerdai román törvénymódosításra is, miszerint Romániában ünnepnappá nyilvánították a trianoni békediktátum aláírásának napját. Ha Románia egy erős állam lenne, akkor az államot is gazdagítaná, hogy vannak benne olyan erős nemzetiségek, mint amilyen a magyar is, de az öncélú nacionalizmus nem vezet jóra - szögezte le a miniszter. Kérdésre válaszolva elmondta, elkészült a Trianon-emlékmű, de azt valószínűleg augusztus 20-án avatják fel, hiszen a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy június 4-én méltó módon emlékezzünk meg felavatásával a száz évvel ezelőtt történt eseményekre. Elárulta, bár hivatalos döntés még nem született, minden bizonnyal néhány hónappal meghosszabbítják a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett európai polgári kezdeményezés aláírását, amire azért is szükség lenne, mert az egymillió aláírás összegyűlt, a területi eloszlási kritériumoknak még nem felel meg.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94824/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Gulyás: Európának nem szabad megismételnie a 2015-ös menekültválság során elkövetett hibákat

2020.09.17. 12:05
Európának nem szabad megismételnie a 2015-ös menekültválság során elkövetett hibákat, és helyben kell …

Gulyás Gergely: nem engedhetjük meg, hogy a vírus tönkretegye a mindennapokat

2020.09.11. 10:50
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón elmondta, Magyarország felkészült a koronavírus-járvány második hullámára, …

Gulyás Gergely: Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat

2020.08.28. 18:00
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok.

Koronavírusos Trócsányi László EP-képviselő

2020.08.28. 14:10
Kimutatták a koronavírust Trócsányi László európai parlamenti (EP-) képviselő, volt igazságügyi miniszter szervezetében.

Hatósági karanténban van Gulyás Gergely és Orbán Balázs

2020.08.27. 12:20
Szerda óta hatósági karanténban van a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs, mert múlt hét szombaton …

Gulyás Gergely: Szeptember elsejétől szigorúbb szabályok jönnek

2020.08.19. 17:30
Szigorúbb szabályok lesznek a koronavírus-járvánnyal összefüggésben szeptember elsejétől – jelentette be a kivételesen szerda délután megtartott kormányinfón …

Óriási támogatást kap a zeneipar

2020.08.06. 12:30
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megtartotta szokásos tájékoztatóját a legfrissebb kormányzati intézkedésekről.

Augusztus 15-e után se lesznek zenés nagyfesztiválok

2020.07.30. 10:55
Marad az 500 fős létszámkorlát a zenés-táncos rendezvényeknél. 5,3 milliárd forintos programot indít ugyanakkor a kormányzat a könnyűzenészek megsegítésére.

Elmaradnak a Szent István napi-rendezvények

2020.07.16. 10:25
Idén nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Budapesten, elmarad a légi parádé és minden nagy tömeget vonzó rendezvény is - erről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a …

Visszatér a szigorú határellenőrzés

2020.07.12. 11:30
A környező országokban, Európában és a világban tapasztalt koronavírus-helyzet miatt szerda éjféltől szigorodik a határellenőrzés Magyarország határain. Hazai korlátozó intézkedések egyelőre nem várhatóak …

Ezeket a cikkeket olvastad már?