Blogolj!

Lassan újraéled az egészségügy is

Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ahol az adókedvezményekről és az egészségügyi elállás újraéledéséről esett szó.

A sajtótájékoztatót Izer Norbert államtitkár kezdte, aki összegezte az elmúlt két hónapot. Elmondta, hogy a kormány számos intézkedést tett a magyar emberek védelmében, 600 milliárdot fordítottak a védekezésre és több ezer milliárd maradt a családoknál.

Kitért az adókedvezményekre és a cégekre, vállalkozásokra vonatkozó adóügyekre: az adóadminisztráció csökkentésével jelentős terhet vesznek le a vállalkozásokról, kiemelten a kis-és középvállalkozások (kkv-k) esetén. A veszélyhelyzet miatt a kkv-k az eddigi hetven nap helyett harminc nap múlva kaphatják vissza az áfa összegét.

A megbízható kkv-k május 10-én már meg is kapták ezt az összeget, mintegy összesen nyolcvan milliárd forint értékben. A többi kkv július helyett pedig már május 20-án számíthat erre az összegre.

A tavalyi évre vonatkozó éves adóbevallás határidejét pedig kitolták szeptember 30-ig. Mindez azt jelenti, hogy az adókat is később kell kifizetni a vállalkozásoknak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos mai is ismertette a vírussal kapcsolatos adatokat, miszerint 3417 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb 6 krónikus beteg, így már 442 áldozata van  vírusnak, de 1287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1688 főre csökkent.

Hatósági házi karanténban továbbra is majdnem 11 ezren vannak, és több mint 127 ezer mintavétel történt eddig.

Az aktív fertőzöttek 58%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 60%-a budapesti vagy Pest megyei. 614 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 46-en vannak lélegeztetőgépen.

A járványügyi helyzet javulásával az egészségügyi ellátás is feléled: május 4-én kezdődött a visszaállás, május 18-án ez folytatódik. Ekkor indíthatók az úgynevezett nem népegészségügyi szűrővizsgálatok (alkalmassági vizsgálatok, szájüregi szűrővizsgálatok). A fekvőbeteg ellátás esetében már a tervezett és nem csak a sürgősségi műtétek is elvégezhetők. További cél a krónikus betegek ellátása is, valamint, hogy egyensúlyban legyen a koronavírusos betegek és a nem koronás betegek ellátása.

Bár csökkennek az esetek, egyre több a lazítás, a koronavírus még mindig jelen van, emiatt fontos, hogy ágyak fenn legyenek tartva a koronavírusos betegek számára.

A legfontosabb, hogy a szív-és érrendszeri betegségek esetén visszaálljon az ellátás. Az intézkedéseket kéthetente vizsgálják át, ezt segíti a rugalmas ágykapacitás és az is, hogy a koronavírus-betegek ellátásának centralizálásra is.

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón elmondta, hogy már 551-en használják a hatósági házi karantén ellenőrzésére szolgáló szoftvert és egyre fegyelmezetlenebbek az emberek: tegnap több mint 400 esetben kellett intézkedni a kijárási korlátozások megszegése miatt. Rémhírterjesztéssel kapcsolatban már 90 esetben indítottak eljárást.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a tervek szerint a kiskunhalasi mobilkórház a jövőben is működni fog a a büntetés-végrehajtás irányítása alatt.

A napközis táborok esetében már készül az NNK ajánlása, ez minden tanácsot tartalmazni fog mind a táboroztatóknak, mind a szülőknek. Az ajánlás elkészült a szabadtéri strandokkal kapcsolatban is, miszerint a medencékben 4, a parton 16 négyzetméter jusson egy fürdőzőre. Az egy háztartásban lakók - ha strandolnak - együtt tartózkodhatnak, de másoktól tartsanak megfelelő távolságot.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94863/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,koronavírus,operatív törzs,sajtótájékoztató
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Megmutatja igazi arcát az ősz

2020.09.27. 11:50
Így szeptember végéhez érve már itt volt az ideje, hogy az időjárás is ősziesre forduljon. Az biztos, hogy a kabát és az esernyő állandó kellék lesz a következő napokban.

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.27. 03:00
Bajnai Gordon furcsa kerülői, a Soros-szervezetek börtönmachinációi, az európai turizmus csődhulláma, a filmtörténet legemlékezetesebb csókjai és Rose Leslie terhespocakja vasárnapi online lapszemlénkben.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Blogstar kávéház

2020.09.26. 04:00
A fővárosi fürdők csoportos leépítése, Fekete-Győr András nemzetárulása, a kötelező kvóta vörös vonala, a koronavírus-járvány generációs háborúja és a nyitott házasságok instabilitása szombati online lapszemlénkben.

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

Blogstar kávéház

2020.09.25. 04:55
A Hajógyári-sziget megmenekülése, a Jobbik eredendő rasszizmusa, az európai túlélés kézikönyve, Demcsák Zsuzsa nudizmusa és Tóth Andi dekoltázsvillantása pénteki online lapszemlénkben.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?