Blogolj!

Operatív törzs: minden gyermeknek a saját intézményébe kell járnia

A kormány dolgozik azon a szabályozáson, mely lehetővé teszi majd, hogy minden apróság a megszokott bölcsődéjébe, óvodájába, általános iskolájába mehessen, ha szülei felügyeletet igényelnek számára.

Fotó: Facebook/Novák Katalin

3473-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 448 fő hunyt el a koronavírussal összefüggésében. 1371 viszont már a gyógyultak száma, miközben csökkent az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma – hangzott el az operatív törzs szombati tájékoztatóján. Arra is kitértek, miután Orbán Viktor délelőtt vezető orvostudományi, járványügyi szakemberekkel, virológusokkal egyeztetett, várhatóan még ma bejelenti a Budapestet érint új intézkedéseket.

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, az utóbbi két hónap kihívásai megmutatták, mennyire erős támasz is életünkben a család, melynek szerepe felértékelődött. A kormány is igyekezett segíteni a családok életét, hogy mindenki érezze, egyetlen magyar sincs egyedül. Tíz éve dolgoznak azon, hogy Magyarország családbarát ország legyen, a családbarát gondolkodás és politika jegyében minden generációról gondoskodnak. Úgy döntöttek, hogy 2021-től négy éven át, 2024-ig, fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, ami az időseknek nyújt majd jelentős támogatást, hogy kifejezzék a szépkorúak iránti nagyrabecsülésüket. A 13. havi nyugdíjnak nem lesz felső plafonja, és a kedvezményezettek körét is jelentősen bővítik.

A családok helyzetét további lépésekkel is igyekeztek könnyebbé tenni, meghosszabbították például a gyes, gyet, gyed és a családi pótlék idejét a veszélyhelyzet végéig, egyszerűsítették a családtámogatások igénylését. Hitelmoratóriumot vezettek be, hogy a törlesztőrészletek ne terheljék a famíliák kasszáját. 500 ezer forintos Diákhitel+ konstrukciót nyújtanak továbbá a fiataloknak, hogy a kiesett munkából származó jövedelmüket pótolják, ezt több mint 8 ezren vették már igénybe. Bővítették az ingyenes KRESZ- és nyelvtanfolyamok körét, hogy versenyképesebbé tegyék az állampolgárok tudását, javítsák munkaerő-piaci esélyeiket.

Ami a gyermeket felügyeletét illeti, arról számolt be, segíteni szeretnének a családoknak. Komoly közös gondolkodás után döntés született arról, hogy a napközis nyári táborokat engedélyezi a kormány, és hamarosan az ottalvós nyári táborok feltételeiről is határoznak. A következő hetek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, a bölcsődékben, óvodákban és az általános iskolákban is biztosítani kell a gyermekek felügyeletét, és most dolgoznak azon a szabályozáson, hogy minden apróság a megszokott intézményébe járhasson a járványügyi szabályozások betartása mellett. Jelenleg a gyermekek 10 százaléka jár valamelyik intézménye, 90 százalékuk viszont inkább még otthon van, ehhez kell igazodniuk a döntéshozóknak. Az államtitkár minden magyar család kitartását megköszönte.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos friss szabályozásokat, miután megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos Budapest kivételével az egész országra érvényes – védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet. Ennek értelmében a vendéglátóhelyeken már nemcsak a kerthelyiségekben engedélyezett a tartózkodás, hanem a vendéglátóhelyek belső zárt részében is. A dolgozóknak kötelező védőeszközt (orvosi szájmaszkot, sálat vagy kendőt) viselni. Az üzemeltetőnek pedig intézkedni kell a védelmi távolságok megtartására. Másik változás, hogy a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. A védekezés ezen szakaszában is hatályban marad a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a védőeszközök kötelező viselésére, a távolság betartására, valamint az életkorhoz kötődő idősávok figyelembevételére vonatkozó szabályozás tette hozzá.

Szlávik János, a Szent László-kórház infektológus főorvosa a reményekről beszélt. Azt mondta, a szakemberek remélik, valamikor véget ér ez a vírus, de nem tudjuk, mikor és hogyan. Miután nem ismerjük a vírust, folyamatosan fenn kell tartani a járványellenes intézkedéseket. Egyre több vírusellenes szert alkalmaznak, próbálnak ki, kombinálnak. Nagyon jól haladnak az immunterápiával, számos beteg életét mentették meg így, és a vérplazma-terápia is hatékonynak tűnik – árulta el. Reménykedünk, hogy lesz hatékony védőoltás, talán már ősszel, télen, de legkésőbb egy év múlva, számos kísérlet esetében már egészséget felnőtteken vizsgálják a hatékonyságot, illetve mellékhatásokat – ismertette. A járványgörbe Magyarországon stabil, tartsunk ki, különösen a budapestiek, és vigyázzunk az idősekre – zárta szavait.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94918/pics/lead_800x600.jpg
család,családpolitika,családtámogatás,Emmi,fertőzés,járvány,koronavírus,Novák Katalin,nyugdíj,nyugdíjasok,operatív törzs,Szlávik János
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?