Blogolj!

Operatív törzs: minden gyermeknek a saját intézményébe kell járnia

A kormány dolgozik azon a szabályozáson, mely lehetővé teszi majd, hogy minden apróság a megszokott bölcsődéjébe, óvodájába, általános iskolájába mehessen, ha szülei felügyeletet igényelnek számára.

Fotó: Facebook/Novák Katalin

3473-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 448 fő hunyt el a koronavírussal összefüggésében. 1371 viszont már a gyógyultak száma, miközben csökkent az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma – hangzott el az operatív törzs szombati tájékoztatóján. Arra is kitértek, miután Orbán Viktor délelőtt vezető orvostudományi, járványügyi szakemberekkel, virológusokkal egyeztetett, várhatóan még ma bejelenti a Budapestet érint új intézkedéseket.

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, az utóbbi két hónap kihívásai megmutatták, mennyire erős támasz is életünkben a család, melynek szerepe felértékelődött. A kormány is igyekezett segíteni a családok életét, hogy mindenki érezze, egyetlen magyar sincs egyedül. Tíz éve dolgoznak azon, hogy Magyarország családbarát ország legyen, a családbarát gondolkodás és politika jegyében minden generációról gondoskodnak. Úgy döntöttek, hogy 2021-től négy éven át, 2024-ig, fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, ami az időseknek nyújt majd jelentős támogatást, hogy kifejezzék a szépkorúak iránti nagyrabecsülésüket. A 13. havi nyugdíjnak nem lesz felső plafonja, és a kedvezményezettek körét is jelentősen bővítik.

A családok helyzetét további lépésekkel is igyekeztek könnyebbé tenni, meghosszabbították például a gyes, gyet, gyed és a családi pótlék idejét a veszélyhelyzet végéig, egyszerűsítették a családtámogatások igénylését. Hitelmoratóriumot vezettek be, hogy a törlesztőrészletek ne terheljék a famíliák kasszáját. 500 ezer forintos Diákhitel+ konstrukciót nyújtanak továbbá a fiataloknak, hogy a kiesett munkából származó jövedelmüket pótolják, ezt több mint 8 ezren vették már igénybe. Bővítették az ingyenes KRESZ- és nyelvtanfolyamok körét, hogy versenyképesebbé tegyék az állampolgárok tudását, javítsák munkaerő-piaci esélyeiket.

Ami a gyermeket felügyeletét illeti, arról számolt be, segíteni szeretnének a családoknak. Komoly közös gondolkodás után döntés született arról, hogy a napközis nyári táborokat engedélyezi a kormány, és hamarosan az ottalvós nyári táborok feltételeiről is határoznak. A következő hetek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, a bölcsődékben, óvodákban és az általános iskolákban is biztosítani kell a gyermekek felügyeletét, és most dolgoznak azon a szabályozáson, hogy minden apróság a megszokott intézményébe járhasson a járványügyi szabályozások betartása mellett. Jelenleg a gyermekek 10 százaléka jár valamelyik intézménye, 90 százalékuk viszont inkább még otthon van, ehhez kell igazodniuk a döntéshozóknak. Az államtitkár minden magyar család kitartását megköszönte.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos friss szabályozásokat, miután megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos Budapest kivételével az egész országra érvényes – védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet. Ennek értelmében a vendéglátóhelyeken már nemcsak a kerthelyiségekben engedélyezett a tartózkodás, hanem a vendéglátóhelyek belső zárt részében is. A dolgozóknak kötelező védőeszközt (orvosi szájmaszkot, sálat vagy kendőt) viselni. Az üzemeltetőnek pedig intézkedni kell a védelmi távolságok megtartására. Másik változás, hogy a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. A védekezés ezen szakaszában is hatályban marad a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a védőeszközök kötelező viselésére, a távolság betartására, valamint az életkorhoz kötődő idősávok figyelembevételére vonatkozó szabályozás tette hozzá.

Szlávik János, a Szent László-kórház infektológus főorvosa a reményekről beszélt. Azt mondta, a szakemberek remélik, valamikor véget ér ez a vírus, de nem tudjuk, mikor és hogyan. Miután nem ismerjük a vírust, folyamatosan fenn kell tartani a járványellenes intézkedéseket. Egyre több vírusellenes szert alkalmaznak, próbálnak ki, kombinálnak. Nagyon jól haladnak az immunterápiával, számos beteg életét mentették meg így, és a vérplazma-terápia is hatékonynak tűnik – árulta el. Reménykedünk, hogy lesz hatékony védőoltás, talán már ősszel, télen, de legkésőbb egy év múlva, számos kísérlet esetében már egészséget felnőtteken vizsgálják a hatékonyságot, illetve mellékhatásokat – ismertette. A járványgörbe Magyarországon stabil, tartsunk ki, különösen a budapestiek, és vigyázzunk az idősekre – zárta szavait.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94918/pics/lead_800x600.jpg
család,családpolitika,családtámogatás,Emmi,fertőzés,járvány,koronavírus,Novák Katalin,nyugdíj,nyugdíjasok,operatív törzs,Szlávik János
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Öt újabb fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

2020.07.08. 07:55
Jó hír, hogy immár negyedik napja nem növekedett a halálos áldozatok száma.

Tizenhat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.07.07. 09:35
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről!

2020.07.06. 16:45
A Fidesz közleményben reagált Korózs Lajos (MSZP) azon elképesztően pofátlan nyilatkozatára, melyben a kormányt szólítja fel arra, hogy tegye biztonságossá az …

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.06. 09:10
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A Fidesz megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét

2020.07.05. 19:15
A Fidesz-KDNP a 2021-es központi költségvetés elfogadásával a válságos idők ellenére is biztosítja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta …

Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.05. 08:40
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban …

Ezeket a cikkeket olvastad már?