Blogolj!

Vasárnap éjféltől Budapest is újraindul – mutatjuk a szabályokat!

Gulyás Gergely nemcsak a friss fővárosi intézkedéseket részletezte, de megerősítette: ha nem változik a járvány tendenciája, akkor a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni az Országgyűléstől.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Orbán Viktor miniszterelnök kora délután bejelentette: a szombat délelőtti szakmai egyeztetéseket követően döntést hoztak arról, hogy Budapesten is megszüntetik a korlátozó intézkedéseket, miután itt is sikerült letörni a járványt. De hogy milyen szabályok szerint indulhat újra az élet a fővárosban, arról a Miniszterelnökséget vezető miniszter adott tájékoztatást.

Gulyás Gergely emlékeztetett, vidéken május 4-étől enyhítettek a korlátozásokon, melyeket Budapesten 18-áig fenn kellett tartani. Mára még mindig a fővárosban a legtöbb a fertőzött, de itt is egyre több a gyógyult. A polgármesterekkel és az orvostudományi, járványügyi szakemberekkel konzultálva születtek meg a friss döntések. A tárcavezető köszönetet mondott a fővárosiaknak, hogy a vidékieknél két héttel tovább betartották a szigorú szabályokat.

Azt mondta, a kijárási korlátozás május 17-én éjféllel megszűnik Budapesten. Ezt követően az üzletek korlátozás nélkül tarthatnak nyitva. Az üzletekben vásárlás és a tömegközlekedés során a maszkviselés kötelező, az egy háztartásban élőkön kívül mindenki mással meg kell tartani a védőtávolságot. A szabadtéri parkok és játszóterek hétfőtől látogathatóak lesznek. Az idősek vásárlási idősávja az üzletekben megmarad.

Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszán lehet fogyasztani, tartózkodni. A szabadtéri múzeumok, strandok, állatkertek nyitva tarthatnak.

2020. szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a vendéglátóhelyeknek a terasz után, így szeretnék kárpótolni azokat veszteségeik miatt. Június 15-étől lehet a temetés és esküvő utáni, 200 fő alatti családi rendezvényeket megtartani.

Hétfőtől a felsőoktatási intézmények nyitva lehetnek. Erről a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

A rendelet a mai napon megjelenik, és vasárnap éjféltől lép életbe. Külön megköszönte a budapestiek fegyelmezettségét, amivel hozzájárultak a fertőzés terjedésének megakadályozásához. Jelezte,

ha nem változik a járvány tendenciája, akkor a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni az Országgyűléstől.

A május 18-tól érvényes budapesti szabályok pontokba szedve (a kormany.hu alapján):

 • Az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani.
 • Az üzletben történő vásárlás, illetve a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése továbbra is kötelező.
 • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatóak.
 • A 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat, a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban.
 • A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.
 • Hétfőtől valamennyi üzlet kinyithat és látogatható.
 • A vendéglátóhelyeken, így különösen az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban a kerthelyiségben, illetve a teraszon már lehet tartózkodni.
 • A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a terasz után.
 • A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak.
 • A szabadtéri múzeumok és az állatkert kinyithat.
 • A szolgáltatások bárki által szabadon igénybe vehetők, a szolgáltatást nyújtó üzletek szintén nyitva tarthatnak korlátozás nélkül.
 • Istentiszteletek és misék megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg.
 • Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94926/pics/lead_800x600.jpg
budapest,fertőzés,Gulyás Gergely,járvány,kijárási korlátozás,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Öt újabb fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

2020.07.08. 07:55
Jó hír, hogy immár negyedik napja nem növekedett a halálos áldozatok száma.

Tizenhat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.07.07. 09:35
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről!

2020.07.06. 16:45
A Fidesz közleményben reagált Korózs Lajos (MSZP) azon elképesztően pofátlan nyilatkozatára, melyben a kormányt szólítja fel arra, hogy tegye biztonságossá az …

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.06. 09:10
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A Fidesz megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét

2020.07.05. 19:15
A Fidesz-KDNP a 2021-es központi költségvetés elfogadásával a válságos idők ellenére is biztosítja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta …

Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.05. 08:40
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban …

Csak két új fertőzöttet azonosítottak hazánkban

2020.07.04. 08:55
Egy fővel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

Humanitárius korridor védi a magyarok egészségét

2020.07.04. 05:00
A járvány ismételt fellángolása miatt szigorított a kormányzat: ma 0 órától a Magyarországon átutazók a kijelölt útvonalat nem hagyhatják el, és csak a kijelölt határátkelőhelyeket, …

Ezeket a cikkeket olvastad már?