Blogolj!

Vasárnap éjféltől Budapest is újraindul – mutatjuk a szabályokat!

Gulyás Gergely nemcsak a friss fővárosi intézkedéseket részletezte, de megerősítette: ha nem változik a járvány tendenciája, akkor a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni az Országgyűléstől.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Orbán Viktor miniszterelnök kora délután bejelentette: a szombat délelőtti szakmai egyeztetéseket követően döntést hoztak arról, hogy Budapesten is megszüntetik a korlátozó intézkedéseket, miután itt is sikerült letörni a járványt. De hogy milyen szabályok szerint indulhat újra az élet a fővárosban, arról a Miniszterelnökséget vezető miniszter adott tájékoztatást.

Gulyás Gergely emlékeztetett, vidéken május 4-étől enyhítettek a korlátozásokon, melyeket Budapesten 18-áig fenn kellett tartani. Mára még mindig a fővárosban a legtöbb a fertőzött, de itt is egyre több a gyógyult. A polgármesterekkel és az orvostudományi, járványügyi szakemberekkel konzultálva születtek meg a friss döntések. A tárcavezető köszönetet mondott a fővárosiaknak, hogy a vidékieknél két héttel tovább betartották a szigorú szabályokat.

Azt mondta, a kijárási korlátozás május 17-én éjféllel megszűnik Budapesten. Ezt követően az üzletek korlátozás nélkül tarthatnak nyitva. Az üzletekben vásárlás és a tömegközlekedés során a maszkviselés kötelező, az egy háztartásban élőkön kívül mindenki mással meg kell tartani a védőtávolságot. A szabadtéri parkok és játszóterek hétfőtől látogathatóak lesznek. Az idősek vásárlási idősávja az üzletekben megmarad.

Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszán lehet fogyasztani, tartózkodni. A szabadtéri múzeumok, strandok, állatkertek nyitva tarthatnak.

2020. szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a vendéglátóhelyeknek a terasz után, így szeretnék kárpótolni azokat veszteségeik miatt. Június 15-étől lehet a temetés és esküvő utáni, 200 fő alatti családi rendezvényeket megtartani.

Hétfőtől a felsőoktatási intézmények nyitva lehetnek. Erről a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

A rendelet a mai napon megjelenik, és vasárnap éjféltől lép életbe. Külön megköszönte a budapestiek fegyelmezettségét, amivel hozzájárultak a fertőzés terjedésének megakadályozásához. Jelezte,

ha nem változik a járvány tendenciája, akkor a kormány május végén a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni az Országgyűléstől.

A május 18-tól érvényes budapesti szabályok pontokba szedve (a kormany.hu alapján):

 • Az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani.
 • Az üzletben történő vásárlás, illetve a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése továbbra is kötelező.
 • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatóak.
 • A 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat, a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban.
 • A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.
 • Hétfőtől valamennyi üzlet kinyithat és látogatható.
 • A vendéglátóhelyeken, így különösen az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban a kerthelyiségben, illetve a teraszon már lehet tartózkodni.
 • A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a terasz után.
 • A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak.
 • A szabadtéri múzeumok és az állatkert kinyithat.
 • A szolgáltatások bárki által szabadon igénybe vehetők, a szolgáltatást nyújtó üzletek szintén nyitva tarthatnak korlátozás nélkül.
 • Istentiszteletek és misék megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg.
 • Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94926/pics/lead_800x600.jpg
budapest,fertőzés,Gulyás Gergely,járvány,kijárási korlátozás,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?