Blogolj!

Müller Cecília: A vírus még mindig jelen van, továbbra is be kell tartani a higiéniai és járványügyi szabályokat

A mai napon is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

A mai napon Fónagy János államtitkár volt az aki megkezdte az operatív törzs hétfő délelőtti tájékoztatóját, akitől megtudhattuk, hogy a tavalyi rezsiutaványok 97 százalékát használták fel a nyugdíjasok a gáz-és villanyszámláik kifizetéseire. Az átvett, de eddig fel nem használt utalványokat 2020 május 31-ig lehet még érvényesíteni/felhasználni, azonban arra is flhívta a figyelmnet az államtitkár, hogy a határidő utolsó napja hétvégére esik. A beváltásra csak a postákon van lehetőség, az összeget kiegészíteni kizárólag készpénzzel lehet.

Ezután Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a hétfő reggel közölt adatokat: beazonosított fertőzöttek száma az előző naphoz képest 26 fővel emelkedett, így jelenleg 3535 fő, az aktív fertőzöttek száma 1673 személy. Az aktív fertőzöttek aránya módosult: 568 főt ápolnak kórházban, míg nemrégiben még az aktív fertőzöttek fele szorult kórházi ápolásra. 46 személyt kell lélegeztetni.

Az 1673 főből 759-an budapestiek, vidéken, az összes többi megyében 915-en vannak, ahogy az elhunytak nagy része, 62 százaléka Budapesten regisztrált áldozat. Járványügyi szempontból elmondható, hogy a járvány során regisztrált 3535 fő százezer lakost figyelembe véve 100 ezer lakosra 36 fertőzött jut. Ezek a számok Budapestre vetítve 100 ezer főnél 95, Fejér megyében 85,9, Zala megyében 83,4, Pest megyében 37,2 megbetegedést jelent. 

A vírus még mindig jelen van, továbbra is be kell tartani a higiéniai és járványügyi szabályokat

- hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Ugyanakkor hétfőtől az egészségügyi szolgáltatások újabb köre elérhető, de fontos, hogy telefonon előzetesen be kell jelentkezni.

A nyári táborokkal kapcsolatban elmondta, hogy csak egészséges gyerekek és személyzet vehet részt azokon. A részvételhez egy igazolást, nyilatkozatot kell aláírnia a szülőnek, hogy a gyerek egészséges. 300 fő fölötti táborban kötelező a helyben lévő orvos biztosítása. Ha valaki a táborban betegszik meg, elkülönítőben kell vigyázni rá, védőfelszerelésben. 

Eztuán Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, március 28-a óta 51 ezer szabálysértést észleltek.

A sajtó kérédseinek köszönhetően megtudtuk, hogy a hagyományos fertőtlenítési módok mellett kiegészítő kezelésként lehet használni az UV-lámpákat, de eszközfertőtlenítésre ez a módszer nem alkalmas, arra továbbra is csak az eszközfertőtlenítő szerek használata kielégítő.

A vírus miatt felszabadított kórházi ágyak egyharmadát visszaadják a tervezhető beavatkozások számára. 

Ha valakiről most derül ki, hogy koronavírusos, 14 napos házi karanténba kerül, ha jó az egészségügyi állapota vagy enyhe tüneteket mutat.

Az idősebb rokonokkal is újra találkozhatunk, de például a tömegközlekedési eszközökön egyelőre nincs könnyítés. 

Arra a kérdésre, hogy reális-e augusztusban zenei fesztiválokat, tömegrendezvényeket tartani, egyelőre nem lehet pontos és megnyugtató választ adni. Ha a járványügyi helyzet megengedi, akkor nem gördítenek akadályt a szervezők elé.

A WHO szerint télen visszatérhet a koronavírus, ráadásul a legrosszabb időpontban, azaz az influenza-járvánnyal egyidőben.

A tisztifőorvos szerint emiatt a járványügyi helyzetet fenntartják. A tisztifőorvos szerint ez is egy lehetséges forgatókönyv, ezért fenntartják fenn az intenzív ágyak egy részét is.

Az esetleges újabb korlátozások bevezetése kapcsán elmondta, hogy nem lehet egyértelmű számmal megmondani, hogy mi az a mutató vagy esetszám, aminél ismét szigorítani kell. Végezetül megtudhattuk, hogy a járvány kitörése óta 500 egészségügyi dolgozónak lett pozitív a koronavírus-tesztje, jelenleg 264-en betegről tudni.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/94994/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Ottó 2020-05-18 18:19:04
Tisztelt Asszonyom!
A liberál kommunista szarjankók Önt gyalázó és lejárató kommunikációs lejáratások után, tisztelettel kérem Önt ,hogy emelkedjen felül ezen, mert mi a reális többség, az Ön elmúlt 70 napban végzett erőn felüli munkáját és munkásságát tekintve megköszönjük azt. A hülye stupid kommunisták, meg húzzanak a kedves mama p@csájába.
HAJRÁ MAGYARORSZG, HAJRÁ CECILIA.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Meghalt Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője

2020.07.10. 11:15
Szerencs korábbi polgármestere közlekedési balesetben vesztette életét, motorozás közben ütközött össze egy autóval.

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Blogstar kávéház

2020.07.10. 04:05
Az Európai Unió korrupciója, a koronavírus-járvány tombolása, a radikális baloldal káoszelmélete, a székelyek második esélye és Tóth Gabi szerelmi kürtölése pénteki online lapszemlénkben.

Hidegfront érkezik a hétvégén, 10 fokkal csökken a hőmérséklet

2020.07.09. 20:05
Frontérzékenyeknek nem sok jóval kecsegtet a hétvége, ugyanis hidegfront érkezik, vasárnapra mintegy 10 Celsius-fokkal mérséklődik a meleg.

A Fidesznek kedvez, ha egy listán „gyurcsányozódik össze” az ellenzék

2020.07.09. 12:35
Végleg elveszthetik identitásukat, sőt, el is tűnhetnek egyes pártok, ha mindenki mindenkivel gátlások nélkül összefog.

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Tíz újabb fertőzött van Magyarországon

2020.07.09. 09:20
Négy nap után emelkedett a halálozások száma is, mégpedig két fővel.

Blogstar kávéház

2020.07.09. 04:45
A jogállamiság különös kompromisszumai, az európai szocialisták sunnyogása, a Nemzeti Konzultáció hasítása, a Balkán gócpontosodása és Farkasházi Réka lángoló szerelme csütörtöki online lapszemlénkben.

Kocsis Máté: nyilvános listát a pedofilokról!

2020.07.08. 20:35
A Fidesz frakcióvezetője szerint undorító, amit Kaleta Gábor tett, a bíróság ítélete pedig felháborító és elfogadhatatlan.

Ezeket a cikkeket olvastad már?