Blogolj!

A kormánynak fel kell számolnia a tranzitzónákat

Magyarország jól teljesített az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszában - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Fotó: Magyar Nemzet

A tárcavezető szokásos sajtótájékoztatóján beszámolt a kormány szerdai járványügyi és uniós kormányülésének legfontosabb részleteiről, ahol arról is beszélt, hogy az ország sikerrel vette a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát, hiszen sikerült megakadályozni a vírus tömeges elterjedését, ugyanakkor a járványveszély továbbra is fennáll. Gulyás Gergely megerősítette a csütörtök reggeli adatokat, miszerint csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, s az elmúlt napokban egyénként is jellemző volt, hogy a napok többségében többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek. Felhívta a figyelmet, hogy a kijárási korlátozások helyére lépő védelmi intézkedéseket mindenki köteles betartani, de az eddigi magyar védekezés Európa egyik legsikeresebb védekezése volt. Kiemelte, a kormányzati intézkedések mit sem értek volna, ha az emberek nem tartják be a szabályokat.

A védekezés második szakasza arról fog szólni, hogy azokat az intézményeket, amelyek a járvány elleni védekezés sikerét garantálták, továbbra is fenn kell tartani, így az operatív törzs a továbbiakban is végzi a munkáját,

az egészségügyben pedig fenn kell tartani a járványügyi készültséget.

Ennek érdekében a kormány törvénytervezetet fog benyújtani az Országgyűlés számára, hogy azok a rendeletek törvényi keretek között működhessenek a veszélyhelyzet visszavonását követően, amelyek sikeresnek bizonyultak a gyakorlatban, de a rendkívüli jogrend megszűnésével érvényüket veszítik. Jövő héten arra kéri a kormány az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet szüntesse meg - fűzte hozzá a tárcavezető.

Gulyás Gergely ismertette, a kormány tárgyalt az Európai Bíróság tranzitzónákkal kapcsolatos ítéletéről is, s arra a döntésre jutott, hogy felszámolja a tranzitzónákat, ezentúl csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani. Az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, továbbra is abban marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek. A tárcavezető kiemelte,

a tranzitzóna olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait az illegális bevándorlókkal szemben, éppen ezért sajnálatos az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítélete.

Mivel azonban Magyarország köteles betartani az ítéletet - még ha két európai bíróság álláspontja ellentétes is az üggyel kapcsolatban -, nem tehet mást, mint, hogy megszünteti a tranzitzónákat - tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az egészségügyi védekezés után a legfontosabb feladat az volt, hogy a lehető legtöbb munkahelyet sikerüljön megőrizni a járványügyi időszakban is. Mint mondta, összesen 221 ezer munkahelyet sikerült megóvni, az állami munkahely megőrző intézkedéseinek és a bértámogatásnak is megvannak az eredményei. Jelenleg mintegy 173 ezer ember keres munkát, de a kormány azon dolgozik, hogy ez a szám minél gyorsabban csökkenjen. A tárcavezető szót ejtett az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvény visszavonásáról is, amellyel kapcsolatban elmondta, a kormány szándéka nem változott, ezeket továbbra is az Európai Uniós kötelezettségnek eleget téve be kívánja tiltani, ám most a munkahelyek megtartása a legfontosabb feladat, ezért az érintett cégekkel egyeztetniük kell, hogy garanciát tudjanak vállalni az ágazatban dolgozók számára munkahelyeik fennmaradását illetően.

A kormány tárgyalt szerdán az uniós költségvetésről is, ugyanis egy német-francia kezdeményezés alapján az EU 500 milliárd eurót biztosíthat az uniós tagállamok számára a járványügyi veszélyhelyzet kezelésére. Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy ebből az összegből a közép-európai régió is megfelelő mértékben részesül és a pénz elosztásánál nemcsak a járványügyi érintettség, de a régiós különbség is nyom majd a latba.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-től, Budapesten június 2-tól visszatérnek a normális működési rendjükhöz, ezt követően külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket. Kiemelte, az iskolákban a tapasztalatok alapján elmondható, jól működött a tantermen kívüli oktatás és a digitális tanrend, ezért

a tanév végéig, azaz június 15-ig érvényben marad a digitális tanrend és a tanévet sem hosszabbítják meg.

Ezzel együtt június 2-tól engedélyezik az iskolákban a kiscsoportos konzultációkat és a gyermekfelügyelet rendje is megváltozik, minden intézményben meg kell ezt szervezni. A kormányszóvivő arra kérte az intézményeket, ne szervezzenek hagyományos formában ballagásokat, bizonyítványosztó ünnepségeket, ugyanakkor az ilyen rendezvények limitált létszámmal engedélyezettek. Június 15-től engedélyezett a gyermektáborok megtartása is, nemcsak a nappali, de az ott alvós táboroké is.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette, a parkolás addig lesz ingyenes, amíg a veszélyhelyzet fennáll, hiszen ez is csökkenti a tömegközlekedési eszközökön a tumultust. A tárcavezető szintén kérdésre válaszolva közölte, a járványügyi kihívások rávilágítottak arra, hogy mindenképpen érdemes átgondolni az egészségügyi struktúrát. Mint mondta, az állami betegellátásnak továbbra is fontos szerepet kell játszania, ugyanis csupán a magánellátási rendszer nem lenne elégséges.

A Pesti úti idősek otthonával kapcsolatban kijelentette, folyamatban van az eljárás az intézménnyel szemben, mivel Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Kormányhivatal kizárást kérte elfogultság miatt.

Az idősotthonra a higiéniai szabályok megsértése miatt már kiszabta egy egymillió forintos bírságot, de az orvosi ellátás hiánya miatt is eljárás folyik az intézmény ellen.

A tárcavezető megjegyezte, pillanatnyilag rendezvénytilalom van érvényben, ami az 500 főnél nagyobb rendezvények esetében augusztus 15-ig tart, de a kormány szükség esetén ezt felül fogja vizsgálni. Mint mondta, a szabadtéri sportrendezvények látogatása, a színházi előadások, a kamarakoncertek megrendezése mind olyan ügyek, amelyekről a kormány folyamatosan egyeztet, de döntés egyelőre nem született az ilyen rendezvények ügyében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint olyan légzéssegítő berendezéseket szerzett be a kormány, amelyek használhatatlanok lennének.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95147/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus,migráció
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán: A kvóta átnevezve is kvóta marad

2020.09.24. 14:35
Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán …

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Afgán migránsok egy csoportja próbált a zöld határon Romániából Magyarországra jutni

2020.09.23. 15:40
A román határrendészet közlése szerint afgán illegális bevándorlók 27 fős csoportja próbált kedd este a zöld …

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Ezeket a cikkeket olvastad már?