Tíz újabb fertőzöttet azonosítottak
Négy nap után emelkedett a halálozások száma is, mégpedig két fővel.
Blogolj!

A kormánynak fel kell számolnia a tranzitzónákat

Magyarország jól teljesített az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszában - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Fotó: Magyar Nemzet

A tárcavezető szokásos sajtótájékoztatóján beszámolt a kormány szerdai járványügyi és uniós kormányülésének legfontosabb részleteiről, ahol arról is beszélt, hogy az ország sikerrel vette a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát, hiszen sikerült megakadályozni a vírus tömeges elterjedését, ugyanakkor a járványveszély továbbra is fennáll. Gulyás Gergely megerősítette a csütörtök reggeli adatokat, miszerint csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, s az elmúlt napokban egyénként is jellemző volt, hogy a napok többségében többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek. Felhívta a figyelmet, hogy a kijárási korlátozások helyére lépő védelmi intézkedéseket mindenki köteles betartani, de az eddigi magyar védekezés Európa egyik legsikeresebb védekezése volt. Kiemelte, a kormányzati intézkedések mit sem értek volna, ha az emberek nem tartják be a szabályokat.

A védekezés második szakasza arról fog szólni, hogy azokat az intézményeket, amelyek a járvány elleni védekezés sikerét garantálták, továbbra is fenn kell tartani, így az operatív törzs a továbbiakban is végzi a munkáját,

az egészségügyben pedig fenn kell tartani a járványügyi készültséget.

Ennek érdekében a kormány törvénytervezetet fog benyújtani az Országgyűlés számára, hogy azok a rendeletek törvényi keretek között működhessenek a veszélyhelyzet visszavonását követően, amelyek sikeresnek bizonyultak a gyakorlatban, de a rendkívüli jogrend megszűnésével érvényüket veszítik. Jövő héten arra kéri a kormány az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet szüntesse meg - fűzte hozzá a tárcavezető.

Gulyás Gergely ismertette, a kormány tárgyalt az Európai Bíróság tranzitzónákkal kapcsolatos ítéletéről is, s arra a döntésre jutott, hogy felszámolja a tranzitzónákat, ezentúl csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani. Az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, továbbra is abban marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek. A tárcavezető kiemelte,

a tranzitzóna olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait az illegális bevándorlókkal szemben, éppen ezért sajnálatos az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítélete.

Mivel azonban Magyarország köteles betartani az ítéletet - még ha két európai bíróság álláspontja ellentétes is az üggyel kapcsolatban -, nem tehet mást, mint, hogy megszünteti a tranzitzónákat - tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az egészségügyi védekezés után a legfontosabb feladat az volt, hogy a lehető legtöbb munkahelyet sikerüljön megőrizni a járványügyi időszakban is. Mint mondta, összesen 221 ezer munkahelyet sikerült megóvni, az állami munkahely megőrző intézkedéseinek és a bértámogatásnak is megvannak az eredményei. Jelenleg mintegy 173 ezer ember keres munkát, de a kormány azon dolgozik, hogy ez a szám minél gyorsabban csökkenjen. A tárcavezető szót ejtett az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvény visszavonásáról is, amellyel kapcsolatban elmondta, a kormány szándéka nem változott, ezeket továbbra is az Európai Uniós kötelezettségnek eleget téve be kívánja tiltani, ám most a munkahelyek megtartása a legfontosabb feladat, ezért az érintett cégekkel egyeztetniük kell, hogy garanciát tudjanak vállalni az ágazatban dolgozók számára munkahelyeik fennmaradását illetően.

A kormány tárgyalt szerdán az uniós költségvetésről is, ugyanis egy német-francia kezdeményezés alapján az EU 500 milliárd eurót biztosíthat az uniós tagállamok számára a járványügyi veszélyhelyzet kezelésére. Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy ebből az összegből a közép-európai régió is megfelelő mértékben részesül és a pénz elosztásánál nemcsak a járványügyi érintettség, de a régiós különbség is nyom majd a latba.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-től, Budapesten június 2-tól visszatérnek a normális működési rendjükhöz, ezt követően külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket. Kiemelte, az iskolákban a tapasztalatok alapján elmondható, jól működött a tantermen kívüli oktatás és a digitális tanrend, ezért

a tanév végéig, azaz június 15-ig érvényben marad a digitális tanrend és a tanévet sem hosszabbítják meg.

Ezzel együtt június 2-tól engedélyezik az iskolákban a kiscsoportos konzultációkat és a gyermekfelügyelet rendje is megváltozik, minden intézményben meg kell ezt szervezni. A kormányszóvivő arra kérte az intézményeket, ne szervezzenek hagyományos formában ballagásokat, bizonyítványosztó ünnepségeket, ugyanakkor az ilyen rendezvények limitált létszámmal engedélyezettek. Június 15-től engedélyezett a gyermektáborok megtartása is, nemcsak a nappali, de az ott alvós táboroké is.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette, a parkolás addig lesz ingyenes, amíg a veszélyhelyzet fennáll, hiszen ez is csökkenti a tömegközlekedési eszközökön a tumultust. A tárcavezető szintén kérdésre válaszolva közölte, a járványügyi kihívások rávilágítottak arra, hogy mindenképpen érdemes átgondolni az egészségügyi struktúrát. Mint mondta, az állami betegellátásnak továbbra is fontos szerepet kell játszania, ugyanis csupán a magánellátási rendszer nem lenne elégséges.

A Pesti úti idősek otthonával kapcsolatban kijelentette, folyamatban van az eljárás az intézménnyel szemben, mivel Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Kormányhivatal kizárást kérte elfogultság miatt.

Az idősotthonra a higiéniai szabályok megsértése miatt már kiszabta egy egymillió forintos bírságot, de az orvosi ellátás hiánya miatt is eljárás folyik az intézmény ellen.

A tárcavezető megjegyezte, pillanatnyilag rendezvénytilalom van érvényben, ami az 500 főnél nagyobb rendezvények esetében augusztus 15-ig tart, de a kormány szükség esetén ezt felül fogja vizsgálni. Mint mondta, a szabadtéri sportrendezvények látogatása, a színházi előadások, a kamarakoncertek megrendezése mind olyan ügyek, amelyekről a kormány folyamatosan egyeztet, de döntés egyelőre nem született az ilyen rendezvények ügyében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint olyan légzéssegítő berendezéseket szerzett be a kormány, amelyek használhatatlanok lennének.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95147/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus,migráció
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Komoly EU-s kisebbség blokkolja a Soros-kvótaterveket

2020.07.08. 08:30
Jó esély van rá, hogy sikerül meggátolni a lopakodó brüsszeli betelepítési elképzeléseket.

Öt újabb fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

2020.07.08. 07:55
Jó hír, hogy immár negyedik napja nem növekedett a halálos áldozatok száma.

Tizenhat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.07.07. 09:35
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről!

2020.07.06. 16:45
A Fidesz közleményben reagált Korózs Lajos (MSZP) azon elképesztően pofátlan nyilatkozatára, melyben a kormányt szólítja fel arra, hogy tegye biztonságossá az …

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.06. 09:10
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Közel 300 határsértő ellen intézkedtek a hétvégén

2020.07.06. 07:55
Nincs megállás a migránsok számára: 273 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig hazánkban.

Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.05. 08:40
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban …

Csak két új fertőzöttet azonosítottak hazánkban

2020.07.04. 08:55
Egy fővel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

Minden eddiginél veszélyesebb az illegális migránsok alkalmazása

2020.07.04. 05:05
A koronavírus-válság miatt bőven akad ugyanis munkanélküli az európai őslakosok között is.

Ezeket a cikkeket olvastad már?