Blogolj!

Müller Cecília: A járvány lefelé menő időszakában vagyunk

Az Operatív Törzs ma is megtartozza a koronavírus-járvány legfrissebb magyarországi helyzetével kapcsolatos napi beszámolóját, melyből többek között kiderült, hogy milyen új határátkeléssel kapcsolatos információkat kell tudni, hogy a járvány lefelé menő szakaszában vagyunk, valamint az elmaradt védőoltások pótlásának menete is.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes arról számolt be, hogy a mai napon reggel 6 órától a magyar-román határon megnyitották az átkelőket. Ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a tranzit lehetőségek bővültek a személyautókkal, kisbuszokkal, illetve az autóbuszokkal szállított azon román állampolgárok részére, akik a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről repülővel utaznak tovább. A tranzit utasok belépésének a feltétele, hogy alávetik magukat egészségügyi vizsgálatnak.

Mint mondta, a kormány a határellenőrzési akciócsoporton keresztül folyamatosan egyeztet a szomszédos országokkal a határnyitásról. A  napokban jelenik meg a magyar-osztrák határral kapcsolatos változás.

Hozzátette, hogy az Osztrák Köztársaság területéről érkező osztrák és magyar állampolgár beléphet, ha a belépés előtt 4 nappal készült teszttel igazolja, hogy nem fertőzött.

Kiss arról is beszámolt, hogy a mai napon újabb fertőtlenítő szállítmányok lesznek eljuttatva a különböző idősotthonokba.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a legfrissebb adatokkal kezdte, ez alapján 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Sajnos elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 473 főre emelkedett az elhunytak száma, 1509-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1659 főre csökkent. Az is kiderült, hogy Az aktív fertőzöttek harmada, 510 fő igényel kórházi kezelést, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

3641 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

ha NEKED is számít a vélemény. Közéleti válogatás a legfontosabb és legütősebb cikkekből, a napi muníció, hogy képben légy. Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy az új fertőzöttek és a gyógyultak aránya kedvező, a járvány lefelé menő szakaszában vagyunk.

De a járványügyi készültséget ugyanúgy fenn kell tartanunk, mert minden apróbb elmozdulást szem előtt kell tartani. 43 új regisztrált eset 7 megyéből származik, Zalában regisztráltak egy családi halmozódást, ahol 3 fő is érintett, de lehetnek még további családtagok is, jelenleg is tart a vizsgálat.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy két iskolai oltás is csúszott a járvány miatt, ezek pótlásáról a háziorvosok/védőnők és a szülők is személyre szóló tájékoztatást fognak kapni. Az érintett oltások az általános iskola 7. osztályosait érintő Hepatitis C elleni oltás, valamint a szintén ehhez a korcsoporthoz tartozó lányoknak a HPV elleni oltása, utóbbi önkéntesen választható. Müller szerint Hepatitis oltást 78 ezer gyerek, HPV elleni oltást pedig 41 ezer lány kaphat.

A védőoltások pótlására május 25-től június 12-ig lesz lehetőség.

Irodaházakkal kapcsolatos intézkedésekre irányuló újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy ezek attól is függnek, hogy milyen az adott munkahely. Ha például külön irodahelyiségek vannak, ott elkerülhető a zsúfoltság, könnyen megoldható a távolságtartás.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a személyi higiénia betartása, a szellőztetés és a fokozott takarítás továbbra is rendkívül fontos, valamint arra is, hogy kerüljük a zsúfoltságot a szociális helyiségekben, inkább külön ebédeljünk és kerüljük a közös kávézást is.

Azzal a friss kormányrendelettel kapcsolatban is érkezett kérdés, mely szerint június közepétől már lehetnek ottalvós táborok, ilyenkor mire kell figyelni?

Az országos tisztifőorvos itt is elmondta, hogy a személyi higiénia betartása rendkívül fontos, az ágyakat egymástól messzebb kell elhelyezni, ha lehetséges.

Emellett az ágynemű rendszeres mosása is nagyon fontos, illetve, ha szép idő van, ajánlott éjjel is nyitva tartani az ablakot, de előtte tegyenek fel rovarhálót. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a zsúfoltságot kerüljék el az étkezésnél, fürdőknél. Müller kiemelte, hogy a táboroztatás helyét, időpontját be kell jelenteni a járási hivataloknak, velük lehet konzultálni, hogy a táborhelynél kell-e bármilyen további óvintézkedést megvalósítani.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95148/pics/lead_800x600.jpg
járvány,koronavírus,Magyarország,operatív törzs,sajtótájékoztató
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Több mint kétszáz határsértő migránst tartóztattak fel a hétvégén

2020.06.01. 07:25
Úgy látszik, hogy az egyre jobb idő a migránsok kedvét is meghozza az útra kelésre, ugyanis a rendőrök és a katonák péntektől vasárnapig 237 …

Grezsa István: Trianon centenáriumának a jövőről kell szólnia

2020.05.31. 09:30
Történelmi kiegyezésre van szükség a magyarság és Kárpát-medencei szomszédai között. Ez a záloga a magyarság megerősödésének és annak, hogy térségünk …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős krónikus beteg

2020.05.31. 07:40
Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban …

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Szlávik: továbbra is kiemelt fontosságú a maszkviselés és a távolságtartás

2020.05.30. 11:30
Mai tudásunk szerint az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a felületek fertőtlenítését sem szabad …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.05.30. 08:40
Újabb hét ember veszítette életét a koronavírus-járvány következtében Magyarországon.

Ezeket a cikkeket olvastad már?