Blogolj!

Operatív törzs: először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét

Szombaton is beszámolt az operatív törzs a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról: a honvédség segítőjobbot nyújt a munkanélkülieknek, először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét, újabb hatékony gyógyszer került a figyelem középpontjába.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Elsőként Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese köszönte meg a honvédek példamutató munkáját a koronavírus-járvány ideje alatt. Úgy fogalmazott, a honvédség elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy Magyarország sikerrel vette a járván elleni küzdelem első szakaszát.

Kiemelte, több mint 990 idősotthon fertőtlenítését végezték el és összesen 105 helyen ellenőrzik az irányítótörzsek a kijelölt cégek működését. Németh Szilárd leszögezte, a honvédség segítő kezet kíván nyújtani azoknak, akik a járvány következtében elveszítették munkájukat, ezért az ország 25 helyszínén lehet speciális önkéntes tartalékos katonának jelentkezni - ezt a toborzóirodáknál és a megyei kormányhivataloknál lehet megtenni.

A miniszter ismertette, a kiképzett önkéntes tartalékosok a hat hónapos kiképzés után minden megkötés nélkül visszatérhetnek korábbi munkahelyükre, de szolgálatuk meg is hosszabbítható. A fél évig tartó képzés alatt havi bruttó 161 forintos fizetést kapnak.

Tovább csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Meghalt 6 idős, krónikus beteg, és 35-tel nőtt, így 3713-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon az elmúlt huszonnégy órában. A koronavírus következtében, a betegség szövődményei miatt elhunytak száma 482-re emelkedett, de 1655-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője kiemelte, a járvány elleni védekezés kezdete óta a mai napon először haladra meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét, ami azt bizonyítja, hogy a magyar egészségügyben dolgozók és a magyar állampolgárok mindent megtettek a vírus visszaszorítása érdekében.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa elmondta, már Magyarországon is elérhető a favipiravir nevű, japánban tesztelt gyógyszer, aminek segítségével jó eredményeket értek el az elmúlt időszakban a közepesen súlyos fertőzött betegek kezelésénél, jelentősen csökkenti a betegség lefolyását, és gyorsabban tűnt el azoknak a szervezetéből a vírus, akiknél alkalmazták. A főorvos kiemelte, egyetlen hátránya, hogy nagy mennyiségű gyógyszert kell bevenni a terápia során, továbbá terhes nők nem szedhetik.

Szlávik János ismertette, jelenleg három olyan oltóanyag-kísérletet tart számon a tudományos világ, amely ígéretesnek tűnik, ezek közül az egyik akár végeredményben be is válhat. Az infektológus reményét fejezte ki, hogy a magyar emberek nyáron már elutazhatnak belföldön nyaralni, legfeljebb a biztonsági előírások betartása lesz szokatlan a korábbi nyarakkal szemben. Megköszönte az egészségügyi dolgozóknak, hogy erejükön felül teljesítenek a járványügyi helyzetben és köszönetet mondott mindazoknak is, akik betartják a szabályokat, kitartanak és összefognak.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem tartja szerencsésnek, hogy légzőszervi betegséggel rendelkező gyerekek óvodába menjenek, ha lehetőség van rá, inkább maradjanak otthon, továbbá szintén kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a koronavírus-fertőzés következtében keletkező vérrögök is okozhatnak halálesetet, nemcsak tüdőbetegség.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95240/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?