Blogolj!

Operatív törzs: először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét

Szombaton is beszámolt az operatív törzs a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról: a honvédség segítőjobbot nyújt a munkanélkülieknek, először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét, újabb hatékony gyógyszer került a figyelem középpontjába.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Elsőként Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese köszönte meg a honvédek példamutató munkáját a koronavírus-járvány ideje alatt. Úgy fogalmazott, a honvédség elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy Magyarország sikerrel vette a járván elleni küzdelem első szakaszát.

Kiemelte, több mint 990 idősotthon fertőtlenítését végezték el és összesen 105 helyen ellenőrzik az irányítótörzsek a kijelölt cégek működését. Németh Szilárd leszögezte, a honvédség segítő kezet kíván nyújtani azoknak, akik a járvány következtében elveszítették munkájukat, ezért az ország 25 helyszínén lehet speciális önkéntes tartalékos katonának jelentkezni - ezt a toborzóirodáknál és a megyei kormányhivataloknál lehet megtenni.

A miniszter ismertette, a kiképzett önkéntes tartalékosok a hat hónapos kiképzés után minden megkötés nélkül visszatérhetnek korábbi munkahelyükre, de szolgálatuk meg is hosszabbítható. A fél évig tartó képzés alatt havi bruttó 161 forintos fizetést kapnak.

Tovább csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Meghalt 6 idős, krónikus beteg, és 35-tel nőtt, így 3713-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon az elmúlt huszonnégy órában. A koronavírus következtében, a betegség szövődményei miatt elhunytak száma 482-re emelkedett, de 1655-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője kiemelte, a járvány elleni védekezés kezdete óta a mai napon először haladra meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét, ami azt bizonyítja, hogy a magyar egészségügyben dolgozók és a magyar állampolgárok mindent megtettek a vírus visszaszorítása érdekében.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa elmondta, már Magyarországon is elérhető a favipiravir nevű, japánban tesztelt gyógyszer, aminek segítségével jó eredményeket értek el az elmúlt időszakban a közepesen súlyos fertőzött betegek kezelésénél, jelentősen csökkenti a betegség lefolyását, és gyorsabban tűnt el azoknak a szervezetéből a vírus, akiknél alkalmazták. A főorvos kiemelte, egyetlen hátránya, hogy nagy mennyiségű gyógyszert kell bevenni a terápia során, továbbá terhes nők nem szedhetik.

Szlávik János ismertette, jelenleg három olyan oltóanyag-kísérletet tart számon a tudományos világ, amely ígéretesnek tűnik, ezek közül az egyik akár végeredményben be is válhat. Az infektológus reményét fejezte ki, hogy a magyar emberek nyáron már elutazhatnak belföldön nyaralni, legfeljebb a biztonsági előírások betartása lesz szokatlan a korábbi nyarakkal szemben. Megköszönte az egészségügyi dolgozóknak, hogy erejükön felül teljesítenek a járványügyi helyzetben és köszönetet mondott mindazoknak is, akik betartják a szabályokat, kitartanak és összefognak.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem tartja szerencsésnek, hogy légzőszervi betegséggel rendelkező gyerekek óvodába menjenek, ha lehetőség van rá, inkább maradjanak otthon, továbbá szintén kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a koronavírus-fertőzés következtében keletkező vérrögök is okozhatnak halálesetet, nemcsak tüdőbetegség.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95240/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Grezsa István: Trianon centenáriumának a jövőről kell szólnia

2020.05.31. 09:30
Történelmi kiegyezésre van szükség a magyarság és Kárpát-medencei szomszédai között. Ez a záloga a magyarság megerősödésének és annak, hogy térségünk …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős krónikus beteg

2020.05.31. 07:40
Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban …

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Szlávik: továbbra is kiemelt fontosságú a maszkviselés és a távolságtartás

2020.05.30. 11:30
Mai tudásunk szerint az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a felületek fertőtlenítését sem szabad …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.05.30. 08:40
Újabb hét ember veszítette életét a koronavírus-járvány következtében Magyarországon.

Müller Cecília: Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon

2020.05.29. 11:50
Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezúttal Bodó Sándor, az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?