Blogolj!

80 milliárd forinttal segítik a regisztrált álláskeresők újbóli elhelyezkedését

A magyar gazdaság kétségtelenül megtorpant a koronavírus-járvány miatt, de továbbra is a munkahelyek megteremtése és megőrzése a legfontosabb. Erről volt szó az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Fotó: HVG

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy eddig 125 ezren kaptak bértámogatást az államtól, de a kutatási-fejlesztési bértámogatást is több mint tízezren vették már igénybe. Az államtitkár hangsúlyozta, a koronavírus-járván miatt kétségtelenül megtorpant a magyar gazdaság, amit a statisztikák is alátámasztanak, de a gazdasági szigorítások is elkerülhetetlenek voltak annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a járványt.

Ismertette, múlt héten elindult a munkahely-teremtő bértámogatás program, amely 80 milliárd forintos keretösszegből segíti 70 ezer regisztrált álláskereső újbóli elhelyezkedését. Az államtitkár kiemelte, meg a kormány célja, hogy megóvja a magyar tulajdonú cégeket a nehéz gazdasági helyzetben, hiszen ezek a vállalatok kiemelt stratégiai partnerei a magyar gazdaságnak és nagyban hozzájárulnak az ország megerősítéséhez. Ennek érdekében született egy kormányrendelet, aminek értelmében 2020. december 31-ig külföldi cég csak külön miniszteri engedéllyel szerezhet tulajdont magyar stratégiai vállalatokban.

Schanda Tamás kiemelte, ha külföldi kézbe engedjük a magyar vállalatokat, akkor a magyar emberek érdekei is háttérbe szorulhatnak, hozzátéve, a külföldi tulajdonos is lehet jó tulajdonos, ezért a rendelet célja nem a tiltás.

Az államtitkár elismerését fejezte ki a magyar kutatók irányába, akik a járványhelyzet idején is bebizonyították, hogy a világ élvonalához tartoznak. A kormány a jövőben 3 milliárd forintos keret fordít az új típusú koronavírus-járvánnyal összefüggő projektek biztosítására annak érdekében, hogy Magyarország önellátóvá válhasson a vírussal szembeni védekezésben, valamint hogy ki lehessen alakítani a megfelelő visszajelző rendszereket amelyek segítségével pontos képet kaphatnak a kutatók az ország átfertőzöttségéről.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, az elmúlt huszonnégy órában 1463 főre csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma az országban és már 1800-nál is többen gyógyultak meg. A százezer főre jutó koronavírusos fertőződések aránya országos átlagban 38, de ez a szám területenként eltérő, Budapesten 102, Zala megyében 92, Fejér megyében 88, Komárom-Esztergom megyében 81, míg Pest megyében 41 fő.

Mindössze tizenöttel emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma

Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Ellenben sajnos meghalt nyolc újabb beteg, amivel 499-re emelkedett a fertőzéssel kapcsolatos szövődményekben elhunytak száma. Meghalt 8 idős, krónikus beteg, és 15-tel, 3771-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu kedd reggel. Az elhunytak száma 499-re emelkedett, 1836-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az országos tisztifőorvos leszögezte, továbbra is az a cél, hogy a zárt közösségekből is eltűnjön a vírus, ezért folytatódnak a szűrővizsgálatok a szociális intézményekben és idősotthonokban. Elmondta, szerencsére a vírus által érintett intézmények száma nem növekedett az utóbbi időszakban, továbbra is 33 intézményben van jelen az új típusú koronavírus, ezekben 141 gondozó és 836 gondozott produkált pozitív tesztet.

Müller Cecília szót ejtett a hazai szabad vízi fürdőhelyekről is, amelyeket egyre többen vehetnek igénybe a jó idő megérkeztével. Kiemelte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent az érintett fürdőkről szóló értékelés, amely nemcsak a víz minőségét hivatott értékelni, hanem az elmúlt négy évben bekövetkezett változásokat is. Jelenleg a hazai fürdőhelyek 90 százaléka jó minőségű.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, a kormány várhatóan kedd délután nyújtja be a parlamentnek a veszélyhelyzet felfüggesztéséről szóló javaslatot, de mint mondta, a járván még nem ért véget, ezért bizonyos rendelkezéseket hatályban kell tartani.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hétről hétre újabb egészségügyi ellátások visszavezetése kezdődik meg, így a rehabilitációs kórházi ágyak száma is növekedni fog. Kiemelte, első körben arra figyeltek, hogy az akut esetekhez szükséges gyors rehabilitáció feltételeit megteremtsék, de minden egészségügyi ellátás újraindítása rendkívül fontos. Egyúttal mindenkit arra kért, legyen türelemmel, hiszen a járványügyi készenlétet továbbra is fenn kell tartani. Újfent felhívta a figyelmet, hogy aki egészségügyi ellátásra szorul, az telefonon jelentkezzen be és időpontra érkezzen, ezzel is elkerülhető a tömeg és a sorban állás.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95418/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?