Blogolj!

Zöld lámpát adott a kormány a trianoni megemlékezéseknek

Június 3. és 7. között a veszélyhelyzet ellenére is lehet rendezvényeket szervezni a békediktátum centenáriuma kapcsán, de természetesen a szigorú szabályok, védőtávolságok betartásával. Iskolaőrség jön létre: 500 iskolába iskolaőröket küld ki a kormány. A járványügyi készültség nem teszi majd lehetővé az alapvető jogok korlátozását, szemben a rendkívüli jogrenddel.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón ismertette a hétfői és szerdai kormányülések legfontosabb döntéseit. Jelezte, benyújtották az Országgyűlés elé a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. Ezt a magyar kormány rendkívül sikeres védekezése tette lehetővé, melynek révén az ország elkerülte a tömeges megbetegedéseket.

A tárcavezető megköszönte a magyar társadalom összefogását, a széles körű támogatást, a kemény, de szükséges szabályok fegyelmezett betartását. Mint mondta, a baloldali pártokra nem lehetett számítani a parlamentben, nem a védekezésben vettek részt, hanem a veszélyhelyzetben is kormányt és a védekezést irányító szakembereket támadták. Jelezte, az ellenzék most is támadja a kormányt a járványügyi készültség tervezete miatt, annak ellenére, hogy alapvető jogkorlátozásokra nem ad lehetőséget, szemben a rendkívüli jogrenddel. Vagyis például a gyülekezés legkésőbb június 20-ától újra szabad lesz. A miniszter reményei szerint többé nem is kell majd bevezetni a rendkívüli jogrendet, viszont a járványügyi készültség még sokáig velünk lesz. Ez azt jelenti majd, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a tisztifőorvos és az operatív törzs további jogosítványokat kap, például a vásárlási idősávok meghatározására az idősek számára, a rendezvénytilalom fenntartására stb. A kormánynak összességében rendkívül szűk lehetőségei lesznek a rendkívüli jogrendhez képest – szögezte le.

Úgy folytatta, péntektől újabb enyhítések jönnek Budapesten, de a szigorú szabályokat, a maszkviselést, távolságtartást meg kell tartani. Ugyanez vonatkozik országszerte a szabadtéri rendezvényekre.

A kormány úgy döntött: még a veszélyhelyzet zárása előtt, június 3. és 7. között szigorú védőtávolságokkal, de lehetővé teszi a trianoni ünnepségeket. Az Országgyűlés is emlékülést tart június 4-én, ahol Áder János köztársasági elnök mond majd beszédet. Egy másik megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet tart. A trianoni emlékmű átadását viszont elhalasztják, erre augusztus 20-án kerülhet sor - jelentette be.

Úgy fogalmazott: nincs olyan nemzet, mely hasonló csonkolást túlélt volna, mára Magyarország mégis erősebb a Kárpát-medencében, mint az elmúlt száz évben bármikor. Súlyos elnyomásokat elszenvedő határon túli magyar közösségeink is túléltek, az elmúlt tíz év nemzetegyesítése beváltotta a reményeket, 2010 óta majdnem 1,1 millió új állampolgára lett hazánknak, ami erősebbé tette az országot. Gulyás Gergely kiemelte: végig kell gondolni, a jövőben hogyan tudjuk még szorosabbá fűzni az anyaországi és a határon túli magyarok közötti kapcsolatokat.

Kedden benyújtották a gazdaságvédelem költségvetését, a 2021-es büdzsé tervezetét is a parlamentnek – tájékoztatott. A miniszter szerint nehéz megjósolni, mire lehet számítani a válsághelyzetben, a járvány miatt, az idei előrejelzések tízszázalékos skálán szóródnak. Ezért építettek a jövő évi büdzsébe markáns gazdaságvédelmi és egészségvédelmi alapot. Az elsővel a cél a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. A kormány arra törekszik, hogy a munkahelyeket teremtő cégeknek és az embereknek is több pénz jusson, a 13. havi nyugdíj visszavezetésével pedig a korábbi baloldali kormány által elkövetett méltánytalanságot akarják orvosolni. Ami az önkormányzatokat illeti, Gulyás kifejtette: a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra. Azt szeretnék, hogy ne csökkenjenek a forrásaik, ezért a költségvetésben 858 milliárd támogatást különítettek el számukra, ami 16 százalékkal több, mint az idén. A szolidaritási adót pedig nem az állam veszi el, hanem a gazdagabb, magasabb adóbevételű önkormányzatok segítik ezzel a szegényebbeket, ami a válsághelyzetben magától értetődő. A veszélyhelyzet elmúltával látjuk majd, milyen források állnak rendelkezésre, a kormány abban bízik, akkor újabb fejlesztésekről is dönteni tud majd. A jövő évi nagy gazdaságvédelmi alap és az idei, hasonló célú keret is lehetővé tehet majd ilyen, az önkormányzatokat érintő beruházásokat.

Szerdán iskolaőrség létrehozásáról is döntött a kormány, mely mintegy 500 iskolát érint, ebből 140-150 szakiskola. A képviselője része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz azokban az iskolákban, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak. A cél az iskolai fegyelem fenntartása, a pedagógusok védelme a verbális és fizikai erőszaktól. Az iskolaőrök fegyverrel nem rendelkeznek majd, egyéb kényszerítő eszközökkel igen, ugyanis nem engedhető meg, hogy bárki fenyegesse a hivatásukat gyakorló, munkájukat végző pedagógusokat – ismertette Gulyás, hozzátéve, a büntethetőség határát is leszállítják bizonyos esetekben 12 éves korra.

A Kormányinfón kiderült: 2021. január 1-je helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat. A betiltást úgy kell megtenni, hogy az - különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben - ne veszélyeztessen munkahelyeket. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lefolytatta az egyeztetéseket az ágazati szereplőkkel és a leginkább érintett választókerületek parlamenti képviselőivel, ezután állapodtak meg a jövő évi július 1-jei időpontban, valamint abban, hogy 15 mikron felett fogják betiltani az egyszer használatos műanyagok gyártását. Az ágazatban tízmilliárd forintot bocsátanak a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: az egészségügyi válsághelyzet nem rendeleti kormányzást jelent majd. Bármit is állítanak egyes baloldali politikusok és a Soros-szervezetek, a veszélyhelyzet megszűnésével vége annak a lehetőségnek, hogy a kormány rendeleti úton hozzon törvényeket. A június 18-20. körül bevezetendő új joghelyzetben az alapvető jogokat, például a gyülekezést, a kormányellenes tüntetéseket nem lehet korlátozni, viszont például rendezvények tartását meg lehet tiltani, és be lehet zárni – ha szükséges – iskolákat, illetve engedélyezni lehet vásárlási idősávokat. Ezek a járványügyi készültség miatt szükségesek, normális kormány nem él vissza ezekkel az eszközökkel – fogalmazott.

Elhangzott: a kiskunhalasi járványkórházból börtönkórház lesz, mely adott esetben, ha szükség lesz rá, újból járványkórházként is üzemelni tud majd.

A miniszter arra is kitért, augusztus 15-éig tilos a nagy tömegrendezvények megtartása. Az augusztus 20-i ünnepség sorsa az aktuális járványügyi helyzettől függ, arról július végéig várható további, konkrétabb döntés.

Szóba került Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter közeledése is, amit Gulyás Gergely úgy értékelt: a legszélsőségesebb, illetve a legelvtelenebb magyarországi párt ezek szerint könnyen egymásra talált a DK és az immár Ballik összeborulásában.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95513/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Gulyás Gergely: a kormány nem ért egyet a budapesti parkolási díjak emelésével

2020.06.25. 10:05
A járványügyi készültség nem múlt el, ezért továbbra is mindenkinek be kell tartania a szabályokat. A csütörtöki Kormányinfón a …

Gulyás Gergely: unjuk a méltatlan és kicsinyes vitákat

2020.06.18. 12:55
Csütörtök reggel hellyel-közel visszatért az élet a normál kerékvágásba, így a Kormányinfóra is visszatérhettek az újságírók. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető …

Kormányinfó: Orbán Viktor június 6-án Sátoraljaújhelyen mond beszédet

2020.06.04. 10:25
Gulyás Gergely árulta el, hogy a miniszterelnök melyik Trianon-centenáriumi programon vesz részt. A Citadellán létrejön A magyar szabadság múzeuma, …

A kormánynak fel kell számolnia a tranzitzónákat

2020.05.21. 12:05
Magyarország jól teljesített az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszában - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Vasárnap éjféltől Budapest is újraindul – mutatjuk a szabályokat!

2020.05.16. 16:35
Gulyás Gergely nemcsak a friss fővárosi intézkedéseket részletezte, de megerősítette: ha nem változik a járvány tendenciája, akkor a kormány május …

Hamarosan Budapesten is enyhülhetnek a korlátozások, vidéken újabb lazítás jön

2020.05.14. 12:40
Vidéken kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső terei is, de nyithatnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek és parkok, a …

Gulyás Gergely: tegye egyértelművé Karácsony Gergely, hogy megváltozott a véleménye

2020.05.07. 11:40
A koronavírus-fertőzés lassult, folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, de a legtöbb fertőzött továbbra is a …

Szigorú szabályok szerint indul újra az élet Magyarországon

2020.05.02. 11:55
A védekezés első szakasza lezárult, a második szakaszban a gazdaság újbóli beindítása és a korlátozások lazítása van soron – erről Szentkirályi Alexandra …

Augusztus 15-ig érvényben marad a tömegrendezvények tiltása

2020.04.30. 11:40
Erről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a csütörtöki Kormányinfón. Mindez azt jelenti, hogy a magyarországi könnyűzenei fesztiválok …

Ezeket a cikkeket olvastad már?