Blogolj!

Zöld lámpát adott a kormány a trianoni megemlékezéseknek

Június 3. és 7. között a veszélyhelyzet ellenére is lehet rendezvényeket szervezni a békediktátum centenáriuma kapcsán, de természetesen a szigorú szabályok, védőtávolságok betartásával. Iskolaőrség jön létre: 500 iskolába iskolaőröket küld ki a kormány. A járványügyi készültség nem teszi majd lehetővé az alapvető jogok korlátozását, szemben a rendkívüli jogrenddel.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón ismertette a hétfői és szerdai kormányülések legfontosabb döntéseit. Jelezte, benyújtották az Országgyűlés elé a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. Ezt a magyar kormány rendkívül sikeres védekezése tette lehetővé, melynek révén az ország elkerülte a tömeges megbetegedéseket.

A tárcavezető megköszönte a magyar társadalom összefogását, a széles körű támogatást, a kemény, de szükséges szabályok fegyelmezett betartását. Mint mondta, a baloldali pártokra nem lehetett számítani a parlamentben, nem a védekezésben vettek részt, hanem a veszélyhelyzetben is kormányt és a védekezést irányító szakembereket támadták. Jelezte, az ellenzék most is támadja a kormányt a járványügyi készültség tervezete miatt, annak ellenére, hogy alapvető jogkorlátozásokra nem ad lehetőséget, szemben a rendkívüli jogrenddel. Vagyis például a gyülekezés legkésőbb június 20-ától újra szabad lesz. A miniszter reményei szerint többé nem is kell majd bevezetni a rendkívüli jogrendet, viszont a járványügyi készültség még sokáig velünk lesz. Ez azt jelenti majd, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a tisztifőorvos és az operatív törzs további jogosítványokat kap, például a vásárlási idősávok meghatározására az idősek számára, a rendezvénytilalom fenntartására stb. A kormánynak összességében rendkívül szűk lehetőségei lesznek a rendkívüli jogrendhez képest – szögezte le.

Úgy folytatta, péntektől újabb enyhítések jönnek Budapesten, de a szigorú szabályokat, a maszkviselést, távolságtartást meg kell tartani. Ugyanez vonatkozik országszerte a szabadtéri rendezvényekre.

A kormány úgy döntött: még a veszélyhelyzet zárása előtt, június 3. és 7. között szigorú védőtávolságokkal, de lehetővé teszi a trianoni ünnepségeket. Az Országgyűlés is emlékülést tart június 4-én, ahol Áder János köztársasági elnök mond majd beszédet. Egy másik megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet tart. A trianoni emlékmű átadását viszont elhalasztják, erre augusztus 20-án kerülhet sor - jelentette be.

Úgy fogalmazott: nincs olyan nemzet, mely hasonló csonkolást túlélt volna, mára Magyarország mégis erősebb a Kárpát-medencében, mint az elmúlt száz évben bármikor. Súlyos elnyomásokat elszenvedő határon túli magyar közösségeink is túléltek, az elmúlt tíz év nemzetegyesítése beváltotta a reményeket, 2010 óta majdnem 1,1 millió új állampolgára lett hazánknak, ami erősebbé tette az országot. Gulyás Gergely kiemelte: végig kell gondolni, a jövőben hogyan tudjuk még szorosabbá fűzni az anyaországi és a határon túli magyarok közötti kapcsolatokat.

Kedden benyújtották a gazdaságvédelem költségvetését, a 2021-es büdzsé tervezetét is a parlamentnek – tájékoztatott. A miniszter szerint nehéz megjósolni, mire lehet számítani a válsághelyzetben, a járvány miatt, az idei előrejelzések tízszázalékos skálán szóródnak. Ezért építettek a jövő évi büdzsébe markáns gazdaságvédelmi és egészségvédelmi alapot. Az elsővel a cél a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. A kormány arra törekszik, hogy a munkahelyeket teremtő cégeknek és az embereknek is több pénz jusson, a 13. havi nyugdíj visszavezetésével pedig a korábbi baloldali kormány által elkövetett méltánytalanságot akarják orvosolni. Ami az önkormányzatokat illeti, Gulyás kifejtette: a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra. Azt szeretnék, hogy ne csökkenjenek a forrásaik, ezért a költségvetésben 858 milliárd támogatást különítettek el számukra, ami 16 százalékkal több, mint az idén. A szolidaritási adót pedig nem az állam veszi el, hanem a gazdagabb, magasabb adóbevételű önkormányzatok segítik ezzel a szegényebbeket, ami a válsághelyzetben magától értetődő. A veszélyhelyzet elmúltával látjuk majd, milyen források állnak rendelkezésre, a kormány abban bízik, akkor újabb fejlesztésekről is dönteni tud majd. A jövő évi nagy gazdaságvédelmi alap és az idei, hasonló célú keret is lehetővé tehet majd ilyen, az önkormányzatokat érintő beruházásokat.

Szerdán iskolaőrség létrehozásáról is döntött a kormány, mely mintegy 500 iskolát érint, ebből 140-150 szakiskola. A képviselője része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz azokban az iskolákban, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak. A cél az iskolai fegyelem fenntartása, a pedagógusok védelme a verbális és fizikai erőszaktól. Az iskolaőrök fegyverrel nem rendelkeznek majd, egyéb kényszerítő eszközökkel igen, ugyanis nem engedhető meg, hogy bárki fenyegesse a hivatásukat gyakorló, munkájukat végző pedagógusokat – ismertette Gulyás, hozzátéve, a büntethetőség határát is leszállítják bizonyos esetekben 12 éves korra.

A Kormányinfón kiderült: 2021. január 1-je helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat. A betiltást úgy kell megtenni, hogy az - különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben - ne veszélyeztessen munkahelyeket. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lefolytatta az egyeztetéseket az ágazati szereplőkkel és a leginkább érintett választókerületek parlamenti képviselőivel, ezután állapodtak meg a jövő évi július 1-jei időpontban, valamint abban, hogy 15 mikron felett fogják betiltani az egyszer használatos műanyagok gyártását. Az ágazatban tízmilliárd forintot bocsátanak a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: az egészségügyi válsághelyzet nem rendeleti kormányzást jelent majd. Bármit is állítanak egyes baloldali politikusok és a Soros-szervezetek, a veszélyhelyzet megszűnésével vége annak a lehetőségnek, hogy a kormány rendeleti úton hozzon törvényeket. A június 18-20. körül bevezetendő új joghelyzetben az alapvető jogokat, például a gyülekezést, a kormányellenes tüntetéseket nem lehet korlátozni, viszont például rendezvények tartását meg lehet tiltani, és be lehet zárni – ha szükséges – iskolákat, illetve engedélyezni lehet vásárlási idősávokat. Ezek a járványügyi készültség miatt szükségesek, normális kormány nem él vissza ezekkel az eszközökkel – fogalmazott.

Elhangzott: a kiskunhalasi járványkórházból börtönkórház lesz, mely adott esetben, ha szükség lesz rá, újból járványkórházként is üzemelni tud majd.

A miniszter arra is kitért, augusztus 15-éig tilos a nagy tömegrendezvények megtartása. Az augusztus 20-i ünnepség sorsa az aktuális járványügyi helyzettől függ, arról július végéig várható további, konkrétabb döntés.

Szóba került Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter közeledése is, amit Gulyás Gergely úgy értékelt: a legszélsőségesebb, illetve a legelvtelenebb magyarországi párt ezek szerint könnyen egymásra talált a DK és az immár Ballik összeborulásában.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95513/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Gulyás: Európának nem szabad megismételnie a 2015-ös menekültválság során elkövetett hibákat

2020.09.17. 12:05
Európának nem szabad megismételnie a 2015-ös menekültválság során elkövetett hibákat, és helyben kell …

Gulyás Gergely: nem engedhetjük meg, hogy a vírus tönkretegye a mindennapokat

2020.09.11. 10:50
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón elmondta, Magyarország felkészült a koronavírus-járvány második hullámára, …

Gulyás Gergely: Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat

2020.08.28. 18:00
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok.

Koronavírusos Trócsányi László EP-képviselő

2020.08.28. 14:10
Kimutatták a koronavírust Trócsányi László európai parlamenti (EP-) képviselő, volt igazságügyi miniszter szervezetében.

Hatósági karanténban van Gulyás Gergely és Orbán Balázs

2020.08.27. 12:20
Szerda óta hatósági karanténban van a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs, mert múlt hét szombaton …

Gulyás Gergely: Szeptember elsejétől szigorúbb szabályok jönnek

2020.08.19. 17:30
Szigorúbb szabályok lesznek a koronavírus-járvánnyal összefüggésben szeptember elsejétől – jelentette be a kivételesen szerda délután megtartott kormányinfón …

Óriási támogatást kap a zeneipar

2020.08.06. 12:30
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megtartotta szokásos tájékoztatóját a legfrissebb kormányzati intézkedésekről.

Augusztus 15-e után se lesznek zenés nagyfesztiválok

2020.07.30. 10:55
Marad az 500 fős létszámkorlát a zenés-táncos rendezvényeknél. 5,3 milliárd forintos programot indít ugyanakkor a kormányzat a könnyűzenészek megsegítésére.

Elmaradnak a Szent István napi-rendezvények

2020.07.16. 10:25
Idén nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Budapesten, elmarad a légi parádé és minden nagy tömeget vonzó rendezvény is - erről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a …

Visszatér a szigorú határellenőrzés

2020.07.12. 11:30
A környező országokban, Európában és a világban tapasztalt koronavírus-helyzet miatt szerda éjféltől szigorodik a határellenőrzés Magyarország határain. Hazai korlátozó intézkedések egyelőre nem várhatóak …

Ezeket a cikkeket olvastad már?