Blogolj!

Orbán Viktor: itt az ideje egy újabb nemzeti konzultációnak

Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mint mondta: a kérdőív nagy része elkészült, és várhatóan már péntek délután meg is indítják a konzultációt.

Jelezte, arról a "Soros György-féle tervről" is meg fogják kérdezni az embereket, amely "adósrabszolgaságot eredményező", lejárat nélküli "örökkötvények" kibocsátásáról szól.

A kérdőívet postán küldik el, a kormányfő pedig arra kért mindenkit, töltse ki és juttassa vissza.

A kormányfő a bejelentés mellett az Orbán-kormány elmúlt 10 évét is értékelte a közrádióban, melyről azt mondta:

1990-ben nem sikerült olyan változást elérni Magyarországon, ami meg tudta változtatni az országot, ezért tudta, hogy 2010-ben mást kell csinálni.

Volt egy diktatúra, a szovjeteket kiszorítottuk és utána a magyarok a saját kezükbe vették az ország jövőjét

– fogalmazott. Szerinte a kommunista világ képviselői és az új világ között ugyanakkor nem zárult le a harc. A baloldal nem tagadta meg a múltját, újraszervezte magát és megkezdődött egy hosszú harc.

Mint fogalmazott, a többi kelet-európai országban ezt úgy zárták le, hogy új alkotmányt hoztak létre 3-4 éven belül, ezzel lezárult ez a küzdelem, „a múlt lezárult, a jövő nyert.

Biztos voltam benne, hogy Magyarországon is a jövőnek kell nyernie, megalkottuk az új alkotmányt

– mondta.

Orbán Viktor elmondta, hogy 2010-ben egy válság kellős közepén voltunk, de „nem akartam úgy válságot kezelni, ahogy a szocialisták csinálták”, akik a válságkezelés minden terhét áthárították az emberekre, elvettek egyhavi nyugdíjat, egy havi bért, devizahitelekbe kergették az embereket.

Én azt gondoltam, lehet ezt másként csinálni, bár a közgazdászok 90 százaléka nem így gondolta. Akkor a liberális közgazdászok fején volt a korona, erre Matolcsy György lebillentette a fejükről a koronát és bebizonyította, hogy lehet másként is csinálni

– fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy volt egy magasabb rendű cél is.

„Engem úgy neveltek, hogy egy nagy nemzet gyermeke vagyok, egy nagy nemzethez tartozunk, és előbb-utóbb ezt meg tudjuk mutatni. Végső célként azt szeretném, hogy minden magyar úgy érezné, összetartozunk, egy nagy nemzet vagyunk”

– mondta.

Orbán Viktor a rendkívüli jogrend bevezetéséről is beszélt, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

az elmúlt tíz év legjobb döntése volt, mert egy világjárvány idején a gyorsaság a legfontosabb, minden döntést az adott pillanatban kell meghozni.

A rendkívüli jogrend súlyos és komoly dolog, az alkotmányunk rögzíti. Azt a lehetőséget adja a kormánynak, hogy a kormányrendeletekkel hozzon döntéseket, akár olyanokat is, amelyeket egyébként csak törvényben lehetne. Ez azért fontos, mert gyorsan lehet dönteni – magyarázta a miniszterelnök.

Kijelentette: a járvánnyal szembeni első csatát megnyertük, a helyzet kezeléséhez már nem szükséges rendkívüli jogrend, ha a parlament elfogadja az előtte lévő javaslatot, akkor a kormány nem alkothat többé rendeletet olyan ügyben, amiben törvényt kell alkotni.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fel kell készülnünk a járvány második hullámára, ezt nevezzük járványügyi készültségnek, amely most életbe léphet nálunk a rendkívüli jogrend után.

Magyarország azért védekezett sikeresebben, mint a nyugat-európai országok, mert minden döntés időben történt meg, gyorsabban, mint a nyugati országoknál

– mondta. Arra is fel kell készülni, hogy egy lokalizált térben – kórházban, idősotthonban – felszaporodhatnak a fertőzések.

Létrehozunk egy bevetési törzset, és ha bárhol ilyen eset merül fel, az az egység megjelenik ott és lokalizálja a fertőzést

– fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Hozzátette: a járványügyi készültség lényege, hogy az operatív törzs működése folytatódik, az országos tisztifőorvos megerősített jogköröket kap, a kórházak irányítási rendszere fennmarad.

A kormányfő úgy vélte, az hogy nem jutottunk el a tömeges járvány szakaszába Magyarországon, három dolognak volt köszönhető: az időben meghozott döntéseknek, az összefogásnak, egymásra és önmagukra is vigyáztak az emberek, és hogy kiváló szakemberei vannak Magyarországnak az egészségügyben.

(Borító: hirtv.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95548/pics/lead_800x600.jpg
Magyarország,nemzeti konzultáció,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hidegfront érkezik a hétvégén, 10 fokkal csökken a hőmérséklet

2020.07.09. 20:05
Frontérzékenyeknek nem sok jóval kecsegtet a hétvége, ugyanis hidegfront érkezik, vasárnapra mintegy 10 Celsius-fokkal mérséklődik a meleg.

Tizenhat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.07.07. 09:35
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Orbán Viktor: Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok

2020.07.06. 16:00
Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; …

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.06. 09:10
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Közel 300 határsértő ellen intézkedtek a hétvégén

2020.07.06. 07:55
Nincs megállás a migránsok számára: 273 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig hazánkban.

Jön egy kis lehűlés, de aztán ismét megsülünk

2020.07.05. 16:20
A jövő hét elején hűsölhetünk egy kicsit, azonban csak egy rövidke felüdülésre számíthatunk, ugyanis aztán ismét izzíthatjuk a ventilátorokat.

Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.05. 08:40
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban …

Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás

2020.07.03. 20:15
Ha szabadtéri programot terveztünk a hétvége első napjára, akkor fő az óvatosság, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint extrém UV-sugárzás lesz szombaton.

Orbán: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

2020.07.03. 11:15
Magyarország megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című …

Orbán Viktor: nem tudjuk elfogadni az unió kérését! (videó)

2020.07.02. 08:35
Első a magyar emberek egészsége: továbbra sem engedjük be az EU-n kívüli országok állampolgárait. Kivétel: Szerbia.

Ezeket a cikkeket olvastad már?