Blogolj!

Szlávik: továbbra is kiemelt fontosságú a maszkviselés és a távolságtartás

Mai tudásunk szerint az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a felületek fertőtlenítését sem szabad elhanyagolni – mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa egy szívhez szóló, szívszorító, igazán emberi történettel érzékeltette az operatív törzs szombati tájékoztatóján, milyen megpróbáltatások közepette, milyen emberfeletti erőfeszítésekkel igyekeznek a koronavírusos, főként idős betegek szenvedéseit enyhíteni a magyar egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók. Az alábbi videón megtekinthető Szlávik doktor személyes beszámolója, érdemes megnézni, mindenkinek ajánljuk!

A tájékoztatón egyébként elhangzott: bár az eredményes védekezésnek köszönhetően a járvány első hulláma lecsengőben van hazánkban, a könnyítések nem azt jelentik, hogy a szakemberek által ajánlott, a kormány által bevezetett védelmi intézkedéseket, így a szociális védőtávolságot, valamint a maszkviselést nem kellene mindenkinek komolyan vennie és betartania. Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta: ha mindenki továbbra is fegyelmezetten követi a szabályokat, akkor elejét vehetjük a tömeges őszi megbetegedéseknek is.

Lakatos Tibor arról is szólt, több szomszédos országgal megnyitottuk a határokat, vagyis korlátozások nélkül utazhatnak ki-be az állampolgárok. Mindezt a kedvező járványügyi helyzet tette lehetővé. Ám figyelembe kell venni, a pandémiának nincs vége, nálunk is sok még a beteg a kórházakban, más országokban pedig még sokkal súlyosabb a helyzet. Így egyelőre nem került szóba, hogy a határok szabad átjárásáról egyeztessünk akár Romániával, akár Ukrajnával. Jelenleg nem lehetne garantálni, hogy ha ebbe a két országba elutaznának a magyarok, akkor ott nem fertőződhetnének meg, hazatérve pedig nem jelentenének veszélyt rokonaikra, munkatársaikra.

A rendőr ezredes továbbá kiemelte: az általános védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet értelmében a tömegközlekedésben, a vonatokon, a buszokon vagy akár a balatoni hajókon is mindenki köteles betartani a másfél méteres védőtávolságot (kivétel az egy háztartásban élők), valamint maszkkal eltakarni száját, orrát. A tömegközlekedési eszközök a járványhelyzet miatt természetesen továbbra sem működhetnek teljes kapacitással.

Szlávik János pedig újságírói kérdésre arról beszélt: idehaza is folyamatosan változik a koronavírusos betegek gyógyítási protokollja, újabb gyógyszerek kerülnek a palettára, mások viszont lekerülnek onnan a nemzetközi tapasztalatok és kutatási eredmények tükrében. A főorvos kiemelte: a legújabb amerikai tudományos kutatások szerint a Covid-19 fertőzés elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni a szennyezett felületek szerepét. Így aztán kiemelten fontos és javasolt ugyan a szociális távolságtartás és a maszkviselés, de a fertőtlenítésre is hangsúlyt kell fordítani a jövőben is.

Az operatív törzs legközelebb kedden tart majd tájékoztatót.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95634/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,fertőzés,járvány,koronavírus,operatív törzs,Szlávik János
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Öt újabb fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

2020.07.08. 07:55
Jó hír, hogy immár negyedik napja nem növekedett a halálos áldozatok száma.

Tizenhat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.07.07. 09:35
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről!

2020.07.06. 16:45
A Fidesz közleményben reagált Korózs Lajos (MSZP) azon elképesztően pofátlan nyilatkozatára, melyben a kormányt szólítja fel arra, hogy tegye biztonságossá az …

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.06. 09:10
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A Fidesz megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét

2020.07.05. 19:15
A Fidesz-KDNP a 2021-es központi költségvetés elfogadásával a válságos idők ellenére is biztosítja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta …

Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.05. 08:40
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban …

Ezeket a cikkeket olvastad már?