Blogolj!

Blogstar kávéház

Dafke

A balliberális ellenzék pártpolitikai szemellenzője.

Az ellenzék a veszélyhelyzet visszavonása miatt bírálta a kormányt és új gazdaságpolitikát sürgetett napirend előtt az Országgyűlésben. Meg is kapták a kemény választ, többek között Dömötör Csaba államtitkártól – mutatja be a Magyar Hírlap Online.

„Botrányosnak nevezte, hogy baloldali szereplők azért kampányolnak, hogy minél kevesebb uniós pénzről dönthessen a kormány. Úgy fogalmazott: az ellenzék nem tudja levenni a 'pártpolitikai szemellenzőt', ha egy javaslat a kormánytól érkezik, akkor azt 'dafke ellenzik'. Hangsúlyozta: az ellenzék nem szavazott meg semmit, támadta az egészségügyi vezetőket, hamis adatokkal turnézott, a 'legalja' pedig az volt, amikor a határon túli közösségeknek juttatott segélyt támadták. Ezért Szabó Tímeának kellene bocsánatot kérnie – tette hozzá.”

Dömötör: Az ellenzék nem tudja levenni a pártpolitikai szemellenzőt

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője olcsó szemfényvesztésnek nevezte a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló kormányjavaslatot. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában azt mondta: Magyarországnak sikerült elkerülnie a tömeges megbetegedések szakaszát a járványban, ami a magyarok fegyelmezettségének, a kiváló egészségügyi szakembereknek és annak köszönhető, hogy a kormány idejekorán hozta meg a szükséges intézkedéseket.

Felfogás

A Gyurcsány-kormány válságkezelési receptje.

A Hirado.hu videója felidézi, hogyan kezelték az előző nagy gazdasági válságot a balliberális kormányok.

„A koronavírus-járvány világszerte olyan gazdasági válsághullámot indított el, amilyenre utoljára 2008-ban volt példa. Az akkori magyar kormányok Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezetésével a válságkezelés neoliberális receptjét követték: hatalmas IMF-hitel és lakosságot terhelő megszorítások. Az Orbán-kormány 2010-ben félredobta a Gyurcsány-receptet, és most, 2020-ban, az újabb globális válság fenyegetésében ismét gyökeresen más felfogást követ.”

Hogyan kezelte a Gyurcsány-kormány a 2008-as gazdasági válságot? - Videó

A koronavírus-járvány világszerte olyan gazdasági válsághullámot indított el, amilyenre utoljára 2008-ban volt példa. Az akkori magyar kormányok Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezetésével a válságkezelés neoliberális receptjét követték: hatalmas IMF-hitel és lakosságot terhelő megszorítások. Az Orbán-kormány 2010-ben félredobta a Gyurcsány-receptet, és most, 2020-ban, az újabb globális válság fenyegetésében ismét gyökeresen más felfogást követ.

Engedély

A magyar lakáspiac bezuhanása.

Mínuszban a lakásépítési kedv. Sokkal kevesebb új lakás épül, főként vidéken zuhant be az építkezési kedv. Az árak tavaly óta tovább emelkedtek, ám a járvány óta stagnálnak – elemez a Népszava Online.

„Jelentősen csökkent a társasházépítési kedv az idén: az év első három hónapjában Budapesten 3217 olyan lakásra adtak ki engedélyt a hatóságok, amelyek háromnál több lakással rendelkező társasházban lesznek. Ez tavalyhoz képest 5, 2018 első negyedévével összevetve pedig 15 százalékos visszaesést jelent. Vidéken még drasztikusabb a zuhanás: a megyei jogú városokban mindössze 417 társasházi lakás kapott zöld utat, ami a tavalyi első negyedévhez képest 64, két évvel ezelőtthöz képest pedig 71 százalékkal kevesebb. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a csökkenés elsősorban a kedvezményes lakásépítési áfa tavalyi kivezetésével magyarázható, de szerepet játszik benne a járvány hatása is, márciusban ugyanis jelentősen csökkent a lakásépítési kedv.”

Mínuszban a lakásépítési kedv

Sokkal kevesebb új lakás épül, főként vidéken zuhant be az építkezési kedv. Az árak tavaly óta tovább emelkedtek, ám a járvány óta stagnálnak. Jelentősen csökkent a társasházépítési kedv az idén: az év első három hónapjában Budapesten 3217 olyan lakásra adtak ki engedélyt a hatóságok, amelyek háromnál több lakással rendelkező társasházban lesznek.

Forrongás

Az amerikai hadsereg készültsége.

Zavargások az Egyesült Államokban: az amerikaiak többsége támogatja a katonaság bevetését – jelenti az Origo.hu.

„A Morning Consult kutatása egyértelműen igazolja, hogy a csendes többség Donald Trump elnök mögött van – az elnök is így értékelte az eredményt. A kutatás szerint 71 százalék támogatja a Nemzeti Gárda bevetését a tüntetések és tiltakozások ellen (a Breitbart kiemeli, hogy a kutatás nem használta a zavargás szót, vagyis az amerikaiak többsége szerint szó sincs már békés tüntetésekről, csak erőszak, gyújtogatások és zavargások vannak) 58 százalékuk a hadsereg bevetését is támogatja. A republikánusok nagyobb arányban állnak a Nemzeti Gárda városokba küldése mellett, de még a demokrata szavazók 63 százaléka is támogatja ezt.”

Zavargások Amerikában: az amerikaiak többsége támogatja a katonák bevetését

Egy friss közvéleménykutatás szerint az amerikai szavazók nagy többsége - köztük a demokrata szavazók többsége - támogatja, hogy a Nemzeti Gárdát bevetik a zavargásokra válaszul (sőt, a kutatás nem is használja a zavargás szót, tiltakozásokat és tüntetéseket említ). A többség azt is támogatja, hogy a hadsereget is bevessék - írja a Breitbart.

Aggodalom

Vajna Tímea túlélőcsomagja.

Pokoli napokat él át Vajna Tímea (37) az Egyesült Államokban, ráadásul mindezt egyedül, a szerelme nélkül – számol be róla a Blikk Online.

„Tímea rendszeresen sokkoló videókat oszt meg Instagram-oldalán arról, hogy a fékeveszetten tomboló emberek betörik a luxusüzletek kirakatait, gyújtogatnak, pénzautomatákat törtnek fel, és verekednek egymással. Eddig négyen vesztették életüket a káoszban. Közösségi oldalán derült fény arra is, hogy a borzalmakat egyedül kell átélnie, új párja, Zoltán ugyanis hazautazott Los Angelesből. 'Túlélőcsomagot kaptam Magyarországról Zolitól, vagy száz csomag ropi és orrspray' – írta közösségi oldalán, miközben a kapott pakkot bontogatta. Sokat jelent az özvegynek, hogy kedvese a távolból is gondol rá, és apró meglepetésekkel igyekszik elviselhetőbbé tenni neki ezeket a nehéz napokat. A Blikk megtudta, a milliárdos örökös férfi nagyon aggódik szerelméért, nehéz szívvel van most távol tőle.”

Szerelme nélkül magára maradt a kaliforniai pokolban Vajna Tímea

A filmmogul Andy Vajna (†74) özvegye okkal retteg és zárkózott be Beverly Hills-i otthonába, hiszen Los Angelesben elszabadult a pokol, az utcák lángba borultak. Napok óta tartanak a tüntetések, zavargások, fosztogatások Amerika-szerte - így Kaliforniában is -, miután a múlt héten Minneapolisban egy afroamerikai férfi, George Floyd (†46) meghalt rendőri intézkedés közben.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95799/pics/lead_800x600.gif
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.09.30. 04:25
A Ferencváros örömünnepe, az EU vörös víruslistája, az antiszemitizmus baloldali gyökerei, a magyar közbiztonság javulása és Marsi Anikó kiborulása szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.29. 05:00
A jogállamiság német felvizezése, Joe Biden gyógyszertesztje, az iskolák lázellenőrzése, Soós Zoltán történelmi bravúrja és Kovács Ákos különös vallomása keddi online lapszemlénkben.

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.28. 05:15
A balliberálisok mohácsi megsemmisülése, Karácsony Gergely pálfordulása, a Momentum kamupropagandája, a brit felsőoktatás karanténkáosza és Hajdú Péter gyémántos lánykérése hétfői online lapszemlénkben.

Megmutatja igazi arcát az ősz

2020.09.27. 11:50
Így szeptember végéhez érve már itt volt az ideje, hogy az időjárás is ősziesre forduljon. Az biztos, hogy a kabát és az esernyő állandó kellék lesz a következő napokban.

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.27. 03:00
Bajnai Gordon furcsa kerülői, a Soros-szervezetek börtönmachinációi, az európai turizmus csődhulláma, a filmtörténet legemlékezetesebb csókjai és Rose Leslie terhespocakja vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.26. 04:00
A fővárosi fürdők csoportos leépítése, Fekete-Győr András nemzetárulása, a kötelező kvóta vörös vonala, a koronavírus-járvány generációs háborúja és a nyitott házasságok instabilitása szombati online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?