Blogolj!

Müller Cecília: megrendezhetők a ballagások, de csak különleges körülmények között

Ragnar Volarus

Az operatív törzs mai tájékoztatóján megtudhattuk, hogy 100 ezer lakosra 40 fertőzött és 5 halott esik, a kórházakban még marad a látogatási tilalom, viszont lehet ballagni az iskolákban, de a szülők maradjanak az épületen kívül.

Fotó: MTI

Kiss Róbert rendőr alezredes kezdte az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, aki elmondta: tegnap kihirdették, ma pedig hatályba lépett az autós zenei koncertek engedélyezéséről szóló kormányrendelet, valamint az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok már karantén elrendelése nélkül léphetnek be az országba.

Ezután Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatott, hogy továbbra is kedvező a járványügyi helyzet Magyarországon, az utóbbi 24 órában csupán16 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és három koronavírussal fertőződött beteg vesztette életét. 1183 aktív fertőzöttet tartanak számon, 59 százalékuk vidéki. Jó hír, hogy már csak 397 embert ápolnak kórházban, közülük 21 beteg szorul lélegeztetésre. 

Budapesten 100 ezer főre 1886 beteg jut, a második helyen Zala megye áll 95 fővel, őket Komárom-Esztergom megye 91, Fejér 88, Pest megye pedig 45 fővel követi.

Továbbra is kedvezően alakul a járványgörbe, így Müller Cecília elmondta, hogy lehetőség nyílt a szociális intézményekben a látogatási tilalom részleges feloldására. A szabályok persze elég szigorúak, a pozitív teszttel rendelkező bentlakók karanténban vannak, ők értelmeszerűen nem látogathatók. Az is feltétel, hogy kizárólag egészséges ember léphet be ezekbe az intézményekbe, és ha megoldható, akkor a találkozásokat szabadtéren kell megszervezni. Ha ez nem lehetséges, akkor biztosítani kell egy külön helyiséget, ahol tartható a 2 méteres biztonsági távolság. Maszk viselése mellett fodrász, pedikűrös, manikűrös fogadható a szociális intézményekben.

A diákok a higiénés betartása mellett megtarthatják a ballagásokat: megfelelő távolságot kell tartaniuk, amikor végigjárva elbúcsúznak iskolájuktól. A szülők nem mehetnek be az épületbe, az iskola udvarán vagy az iskola előtt, megfelelő távolságot tartva követhetik az ünnepséget.

A sajtó kérdéseinek köszönhetően kiderült, hogy a jelenlegi fertőzöttek között 15 gyerek (14 éven aluli személy) van, köztük 1 és 5 éves gyerekek is. A járványhelyzet még nem múlt el, és az influenza vizsgálatra érkezett mintákat koronavírusra is szűrték, 1000-nél több mintából csak egy volt pozitív.

A Horvátországból és Romániából érkezőkre továbbra is vonatkozik a 14 napos elkülönítés, és a kórházakban egyelőre nem oldják fel a látogatási tilalmat, mivel a betegek fokozott veszélyben vannak. Az érintettek türelmét kérik.

Zárásul pedig szomorúan vehettük tudomásul, hogy nincs bizonyíték arra, hogy szezonális jelleget öltene a koronavírus és azt sem tudni, milyen esetlegesen módon marad velünk a jövőben.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95924/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Blogstar kávéház

2020.09.26. 04:00
A fővárosi fürdők csoportos leépítése, Fekete-Győr András nemzetárulása, a kötelező kvóta vörös vonala, a koronavírus-járvány generációs háborúja és a nyitott házasságok instabilitása szombati online lapszemlénkben.

Orbán: Trump nyeri az amerikai elnökválasztást!

2020.09.25. 18:10
A próféta szóljon a magyar miniszterelnökből!

Késeléses merénylet történt Párizsban

2020.09.25. 13:10
Négy embert sebesítettek meg.

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

Blogstar kávéház

2020.09.25. 04:55
A Hajógyári-sziget megmenekülése, a Jobbik eredendő rasszizmusa, az európai túlélés kézikönyve, Demcsák Zsuzsa nudizmusa és Tóth Andi dekoltázsvillantása pénteki online lapszemlénkben.

Borús, esős idő várható a hétvégén lehűléssel

2020.09.24. 15:45
Lassan tényleg búcsút mondhatunk jó időnek és készülhetünk az igazi őszi időjárásra, a hétvégén ugyanis már borúsabb, csapadékosabb idő várható. Ezzel együtt még lehűlésre is …

Orbán: A kvóta átnevezve is kvóta marad

2020.09.24. 14:35
Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán …

Ezeket a cikkeket olvastad már?