Blogolj!

Müller Cecília: megrendezhetők a ballagások, de csak különleges körülmények között

Ragnar Volarus

Az operatív törzs mai tájékoztatóján megtudhattuk, hogy 100 ezer lakosra 40 fertőzött és 5 halott esik, a kórházakban még marad a látogatási tilalom, viszont lehet ballagni az iskolákban, de a szülők maradjanak az épületen kívül.

Fotó: MTI

Kiss Róbert rendőr alezredes kezdte az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, aki elmondta: tegnap kihirdették, ma pedig hatályba lépett az autós zenei koncertek engedélyezéséről szóló kormányrendelet, valamint az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok már karantén elrendelése nélkül léphetnek be az országba.

Ezután Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatott, hogy továbbra is kedvező a járványügyi helyzet Magyarországon, az utóbbi 24 órában csupán16 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és három koronavírussal fertőződött beteg vesztette életét. 1183 aktív fertőzöttet tartanak számon, 59 százalékuk vidéki. Jó hír, hogy már csak 397 embert ápolnak kórházban, közülük 21 beteg szorul lélegeztetésre. 

Budapesten 100 ezer főre 1886 beteg jut, a második helyen Zala megye áll 95 fővel, őket Komárom-Esztergom megye 91, Fejér 88, Pest megye pedig 45 fővel követi.

Továbbra is kedvezően alakul a járványgörbe, így Müller Cecília elmondta, hogy lehetőség nyílt a szociális intézményekben a látogatási tilalom részleges feloldására. A szabályok persze elég szigorúak, a pozitív teszttel rendelkező bentlakók karanténban vannak, ők értelmeszerűen nem látogathatók. Az is feltétel, hogy kizárólag egészséges ember léphet be ezekbe az intézményekbe, és ha megoldható, akkor a találkozásokat szabadtéren kell megszervezni. Ha ez nem lehetséges, akkor biztosítani kell egy külön helyiséget, ahol tartható a 2 méteres biztonsági távolság. Maszk viselése mellett fodrász, pedikűrös, manikűrös fogadható a szociális intézményekben.

A diákok a higiénés betartása mellett megtarthatják a ballagásokat: megfelelő távolságot kell tartaniuk, amikor végigjárva elbúcsúznak iskolájuktól. A szülők nem mehetnek be az épületbe, az iskola udvarán vagy az iskola előtt, megfelelő távolságot tartva követhetik az ünnepséget.

A sajtó kérdéseinek köszönhetően kiderült, hogy a jelenlegi fertőzöttek között 15 gyerek (14 éven aluli személy) van, köztük 1 és 5 éves gyerekek is. A járványhelyzet még nem múlt el, és az influenza vizsgálatra érkezett mintákat koronavírusra is szűrték, 1000-nél több mintából csak egy volt pozitív.

A Horvátországból és Romániából érkezőkre továbbra is vonatkozik a 14 napos elkülönítés, és a kórházakban egyelőre nem oldják fel a látogatási tilalmat, mivel a betegek fokozott veszélyben vannak. Az érintettek türelmét kérik.

Zárásul pedig szomorúan vehettük tudomásul, hogy nincs bizonyíték arra, hogy szezonális jelleget öltene a koronavírus és azt sem tudni, milyen esetlegesen módon marad velünk a jövőben.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/95924/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Meghalt Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője

2020.07.10. 11:15
Szerencs korábbi polgármestere közlekedési balesetben vesztette életét, motorozás közben ütközött össze egy autóval.

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Blogstar kávéház

2020.07.10. 04:05
Az Európai Unió korrupciója, a koronavírus-járvány tombolása, a radikális baloldal káoszelmélete, a székelyek második esélye és Tóth Gabi szerelmi kürtölése pénteki online lapszemlénkben.

Hidegfront érkezik a hétvégén, 10 fokkal csökken a hőmérséklet

2020.07.09. 20:05
Frontérzékenyeknek nem sok jóval kecsegtet a hétvége, ugyanis hidegfront érkezik, vasárnapra mintegy 10 Celsius-fokkal mérséklődik a meleg.

A Fidesznek kedvez, ha egy listán „gyurcsányozódik össze” az ellenzék

2020.07.09. 12:35
Végleg elveszthetik identitásukat, sőt, el is tűnhetnek egyes pártok, ha mindenki mindenkivel gátlások nélkül összefog.

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Tíz újabb fertőzött van Magyarországon

2020.07.09. 09:20
Négy nap után emelkedett a halálozások száma is, mégpedig két fővel.

Blogstar kávéház

2020.07.09. 04:45
A jogállamiság különös kompromisszumai, az európai szocialisták sunnyogása, a Nemzeti Konzultáció hasítása, a Balkán gócpontosodása és Farkasházi Réka lángoló szerelme csütörtöki online lapszemlénkben.

Kocsis Máté: nyilvános listát a pedofilokról!

2020.07.08. 20:35
A Fidesz frakcióvezetője szerint undorító, amit Kaleta Gábor tett, a bíróság ítélete pedig felháborító és elfogadhatatlan.

Ezeket a cikkeket olvastad már?