Blogolj!

Búcsúzik az Operatív Törzs, véget érnek a napi sajtótájékoztatók

A járványügyi veszélyhelyzet megszüntetésével az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatói is megszűnnek, de ha azt a járványügyi helyzet indokolja, akkor újra lesznek.

Fotó: kormany.hu

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott szerdán az Operatív Törzs és Müller Cecília országos tisztifőorvos, Gál Kristóf ugyanis bejelentette, amíg a koronavírus-járvány nem indokolja, addig nem tartanak több tájékoztatót.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője összegezte az elmúlt hónapokban elvégzett feladataikat. Ismertette, az Operatív Törzs 2020 januárjában kezdte meg munkáját, azóta minden nap azon dolgoztak, hogy a lehető legjobb döntéseket tudják meghozni a járvány elleni védekezésben. Elmondta, a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt a rendőrség 3647 személyt kutatott fel a betegséggel kapcsolatban, az ügyeleti központ pedig közel 200 ezer telefonhívást kapott - naponta átlagosan kétezer hívást kezeltek és hétszáz e-mailre válaszoltak.

A járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt az Operatív Törzs 14 ezer ügyben járt el, és több mint 35 felajánlást kapott, folyamatosan figyelemmel kísérték az egészségügyi védőeszközök mennyiségét és tartalékait. Lakatos megköszönte az ügyeleti központ eddigi munkáját és mindenkinek békés, vírusmentes nyarat kívánt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat, majd arról beszélt, hogy a járványügyi mutatók tették lehetővé azokat a lazításokat, amelyeket ma már mindannyian élvezhetünk. Ismertette, mára a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak száma a triplája az aktív fertőzöttekének, a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt 242 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.

Az országos tisztifőorvos elmondta, a legtöbb aktív fertőzött továbbra is Budapesten van, de Zala és Fejér megye is az érintettebb területek közé tartozik. Ismertette, jellemzően az idős, krónikus betegségben szenvedők haltak meg a járványban, összesen 24 olyan koronavírusos áldozatról tudunk, akik nem szenvedtek egyéb alapbetegségben. Müller Cecília hozzátette, valamennyi fertőzött 45 százaléka a 65 éven felüli korosztályból került ki és a 30 év alatti korosztályból egyetlen ember sem esett áldozatául a betegségnek. Hozzátette, százezer főre 41 megbetegedés jutott az országban és ugyanennyi lakosra vetítve 5,8 fő veszítette életét a koronavírus-járványban.

Az országos tisztifőorvos elmondta, december 31-én érkeztek meg az első hírek a vuhani fertőzésről, amire azért kapta fel a fejét a világ, mert a SARS- és a MERS-járványok idején is Kína volt a gócpont, de mint mondta, akkor még nem gondolták, hogy egy világjárvány van kibontakozóban, de a betegség a vártnál sokkal gyorsabban terjedt. Müller Cecília kiemelte,

Magyarországon nagyon korán sikerült bevezetni azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyek lehetővé tették a járvány terjedésének lelassítását, és megköszönte a lakosságnak, hogy hallgattak a járványügyi szakemberekre, ennek is köszönhető, hogy kevés esetszám bukkant fel itthon.

Elmondta, nálunk nem volt látványos csúcsa a járványnak, de áprilisban látták először, hogy a zárt közösségekben nagyon gyorsan terjed, májusban viszont a napi új esetek száma már egyszer sem haladta meg a 79-et, de akadt olyan nap, amikor csupán 11 új megbetegedést regisztráltak. Áprilisban már azt is lehetett látni, hogy elindul az esetszámok csökkenése.

Müller Cecília felhívta a figyelmet,

a veszélyhelyzet megszűnésével a járvány nem tűnt el, a vírus továbbra is jelen van, ezért a higiéniás szabályokat - a maszkviselést, a távolságtartást - a továbbiakban is be kell tartani.

Hozzátette, nagyjából 100-150 évente alakul ki világméretű pandémia, ennek most mi is részesei vagyunk, de mindannyiunk közös eredménye, hogy sikerült kezelhető szinten tartani a járványt. Az országos tisztifőorvos asszony köszönetet mondott mindenkinek, akik részt vettek a védekezésben, hiszen kemény hónapok állnak mindenki mögött.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy szerdától a román állampolgárok is korlátozások nélkül léphetnek be Magyarországra és ez fordított irányban is igaz, így már nyolc olyan ország van, ahonnan korlátozások nélkül léphetnek be Magyarországra az állampolgárok. Kiemelte, a veszélyhelyzet ideje alatt a rendőrség folyamatosan elemezte a helyzetet és már márciusban megkezdődött a hazai schengeni határok lezárása, az ellenőrzés visszaállítása.

A járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt a hazai határokon több millió ember átlépésében segített a rendőrség és több százezer tehergépjárműnek segédkeztek az átjutásban. A schengeni határok ellenőrzése június 8-án fejeződött be, a márciusban bevezetett kijárási korlátozások pedig májustól kezdve szűntek meg. Kiss Róbert kiemelte, a lakosság jelentős része betartotta a védelmi intézkedéseket, így sikeresnek nevezhető a járvány elleni védekezés.

A sajtótájékoztató végén Gál Kristóf köszönetet mondott azoknak a mémgyárosoknak is, akik jó kedvet csempésztek a lakosság mindennapjaiba elképesztő módon megszerkesztett képeikkel, egyúttal megköszönte mindenkinek a munkáját, aki részt vett a járvány elleni védekezésben és vírusmentes nyarat kívánt.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/96433/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Magyarország célja, hogy elkerülje az újabb korlátozásokat

2020.09.30. 11:45
Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság betartja a védelmi intézkedéseket és a higiéniai szabályokat, akkor elkerülhetőek a …

894 fővel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.09.30. 09:20
Újabb nyolc beteg veszítette életét a koronavírus-járványban.

Müller Cecília: Csehországban és Szlovákiában szigorításokatat rendeltek, nálunk viszont ez nincs tervben

2020.09.29. 12:10
A korábbi hetekben megháromszorozódott a pozitív esetek száma. de lassult a növekedés, …

851 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 beteg

2020.09.29. 09:10
851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?