Blogolj!

Gulyás Gergely: unjuk a méltatlan és kicsinyes vitákat

Csütörtök reggel hellyel-közel visszatért az élet a normál kerékvágásba, így a Kormányinfóra is visszatérhettek az újságírók. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt az aktualitásokról, esett szó a járványügyi készültségről, a Lánchíd felújításáról és Dobrev Kláráról is.

Fotó: MTI

"Sosem gondoltam volna, hogy Önök közül is mindenki hiányozni fog"

- kezdte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-járvány következtében kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő első Kormányinfót, amelyre az újságírók is visszatérhettek és ezúttal már a helyszínen kérdezhettek.

Ahogy azt a tárcavezető is megerősítette, 98 nap után szerda éjfélkor megszűnt Magyarország történetében az első, az egész ország területére kiterjedő rendkívüli jogrend, s összességében elmondható, hogy sikeresen védekeztünk a járvány ellen. Gulyás Gergely ugyanakkor hozzátette, bizonyos óvintézkedéseket a továbbiakban is indokolt fenntartani, ennek érdekében szavazta meg a parlament az járványügyi készültségről szóló törvénytervezetet. Kiemelte, a rendkívüli jogrend időszaka rövidebb volt Magyarországon, mint EU országaiban átlagosan, s a sikeres vírus elleni védekezés annak is köszönhető, hogy időben tudtunk fontos döntéseket meghozni.

"Sokkal korábban hoztunk meg fontos korlátozó intézkedéseket mint más európai országok, a rendkívüli jogrend tette lehetővé, hogy a kormány azonnal és hatékonyan cselekedjen"

- szögezte le a miniszter, aki köszönetet mondott a védekezésben résztvevőknek, az operatív törzs tagjainak, az egészségügyben dolgozóknak, a szociális szférában dolgozóknak, a tanároknak, a rendőröknek, a katonáknak, a kormányhivatali dolgozóknak és mindenkinek, akinek a megfeszített munkája lehetővé tette, hogy az ország a körülményekhez képest kisebb veszteségekkel vészelje át ezt a nehéz időszakot.

A nemzeti egység létrejött, a politikai egység nem

Gulyás Gergely kifejtette, a kormány célja az volt, hogy a járvány elleni védekezésben nemzeti egység jöjjön létre, ami szerencsére meg is valósult, de ez az egység a politikai színtérről már nem mondható el.

"Az ellenzék nem tudott hozzájárulni a politikai egység létrejöttéhez, az ország külföldön történő lejáratása, a kamuvideók készítése morálisan elfogadhatatlan és alantas cselekedet"

- jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve, bíznak abban, hogy már nem tér vissza a koronavírus, de ha mégis, abban az esetben a politikai egység is létrejönne.

A maszk marad, a vásárlási idősáv megy

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, a járványügyi készültség időszakában a szájmaszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, de a 65 éven felüliek 9 és 12 óra közötti vásárlási idősávja megszűnik, hiszen a maszkviselés kellő mértékben megóvja őket a fertőződés lehetőségétől. A tárcavezető azt is megerősítette, hogy augusztus 15-ig zenés-táncos rendezvényeket maximum 500 főig lehet rendezni, de amennyiben a járványhelyzet megengedi, azonnal felülvizsgálják és más döntést is hozhatnak ezzel kapcsolatban.

A határátlépéssel kapcsolatban elmondta, a kormány álláspontja megegyezik az Európai Bizottság álláspontjával, miszerint az Európai Uniós tagországok közötti szabad átjárás lehetőségét a lehető leghamarabb meg kell teremteni. Hozzátette, A pandémia ideje alatt a határok teljes lezárása a migráció megállításához is hozzájárult, ugyanakkor a májusi adatok már aggasztóbbak a bevándorlás szempontjából, de leszögezte, a menekültügyi kérelmek benyújtására csak a szomszédos, nem EU-s tagállamok nagykövetségein van lehetőség.

Három százalékos recesszió várható

Gulyás Gergely kijelentette, túl vagyunk a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszán és ha mindenki betartja a fennmaradó intézkedéseket, akkor továbbra is csökkenni fog az aktív esetek száma. Hozzátette ugyanakkor, ha a járványügyi helyzet megkívánja, visszatérhetnek a szigorítások. Az előrejelzések szerint ha lesz második hulláma a járványnak, az szeptember-október környékén érkezhet meg hozzánk, hiszen a jelenlegi tudásunk szerint a nyári meleg biztosan lassítja a vírus terjedését.

A tárcavezető elmondta, a kormány szerdán a gazdaság helyzetéről is tárgyalt, kijelentette, a járvány kitörésekor pontosan tisztában voltak azzal, hogy szinte teljes leállás komoly hatással lesz a munkaerőpiacra és a gazdaság idei teljesítményére. Bár ma nagyon eltérőek az előrejelzések - mínusz hét százaléktól, plusz három százalékos növekedésig - a kormány a Pénzügyminisztérium számításai szerinti hivatalos várakozása az, hogy háromszázalékos recesszióval kell számolnunk. A legfrissebb összesítés alapján 1,2 millió munkahely megőrzéséhez tudott hozzájárulni a kormány a munkahely-védelmi programmal, az adókedvezményekkel és a versenyképességet növelő támogatásokkal.

Egyelőre nem döntött a kormány arról, lesz-e ünnepség augusztus 20-án

A Kormányinfó második felében az újságírói kérdések között többször is felbukkant a Lánchíd felújításának kérdésköre, amellyel kapcsolatban Gulyás Gergely leszögezte, ha még mindig Tarlós István lenne Budapest főpolgármestere, akkor már zajlanának a felújítási munkálatok.

"Unjuk a méltatlan és kicsinyes vitákat, hiszen Tarlós István irányítása alatt olyan forrásokat sikerült felhalmoznia a Fővárosi Önkormányzatnak, amely megteremtené a Lánchíd felújításának anyagi hátterét. Sajnálatos tapasztalat, hogy amíg a baloldal kifosztva ad át rendszerint egy-egy önkormányzatot, vagy éppen az országot, most az ellenkezője a helyzet. A Fővárosi Önkormányzatnak jelenleg 180 milliárd forintja van államkötvényekben - még ha ebből 39 milliárd forint egy hitelből is van -, a kormány pedig ahogy azt Tarlós Istvánnak is megígérte, továbbra is biztosít 6 plusz 1 milliárd forintot a Lánchíd felújítására. Karácsony Gergelynek el kellene döntenie, hogy politikai vita tárgyává szeretné alakítani a Lánchíd felújításának témáját, vagy valóban megoldást szeretne találni a problémára"

- húzta alá a tárcavezető, aki arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz az elképzeléshez, miszerint a budapestiek egy része szívesen lemondana az augusztus 20-i ünnepségekről, ha azok költségét a Lánchíd felújítására fordítanák, azt válaszolta, hogy a kormány még nem döntött arról, hogy lesznek-e ünnepségek a nemzeti ünnepen és ha igen, akkor milyen formában. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a Budapest vezetése valóban abban érdekelt, hogy a budapestiek jól éljenek, akkor elengedhetetlen a turizmus újraindítása, amihez nagyban hozzájárulna egy augusztus 20-i ünnepségsorozat.

Szintén kérdésre válaszolva elárulta a kormány július 20-tól mehet szabadságra, de július végén, augusztus elején még lesz kormányülés és az augusztus 14-ével kezdődő héten már szintén dolgoznak.

"Azt még nem tudom, hol nyaralok, de ahogy mindenkit arra biztattam, hogy belföldön is nyaraljon, én magam is így fogok tenni"

- fűzte hozzá Gulyás Gergely.

Fotó: MTI

A fővárosi Fidesz Facebook-oldalának kezelője hibázott

Nagy port kavart szerdán egy, a budapesti Fidesz Facebook-oldalán megjelenő mém, amelyen a leomlott Lánchíd előtt álló Szálasi Ferenc feje helyére montírozták a főpolgármester fejét, amivel kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette, aki felrakta a képet, nem volt tisztában azzal, hogy az eredeti kit ábrázol, de amint erre fény derült, azonnal levették. Az a sirám viszont, amit Karácsony Gergely Facebook-oldalán leírt már csak azért sem helytálló, mert az elmúlt hónapokban az ellenzéki politikusok a felhatalmazási törvény kritizálásával egyértelműen a náci időszakra utaltak, a főpolgármester viszont akkor nem szólalt fel, amikor a magyar állam vezetőit náci vezetőkhöz hasonlították.

"Szeretnék egy olyan politikai életet Magyarországon, ahol azonos mércék érvényesülnek"

- tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kitért a budapesti Churchill-szobor megrongálására és arra is, hogy Karácsony Gergely kiállt a Black Lives Matter mozgalom mellett.

"Abban egyetértünk a főpolgármester úrral, hogy a Churchill-szobor összefestése helytelen és elfogadhatatlan, de ez az Amerikából indult és most már Nyugat-Európában is gyökeret eresztő mozgalom céljából és tevékenységéből egyenesen következik. Ezért aztán választanunk kell, vagy a Churchill-szobor megrongálása ellen szólalunk fel, vagy a Black Lives Matter mozgalmat támogatjuk"

- szögezte le.

Folyamatban van a Pesti úti idősotthon ügyének kivizsgálása

Több folyamatban lévő vizsgálat is zajlik a Fővárosi Önkormányzat fenntartása alatt álló, a koronavírus-járvány egyik gócpontjává váló Pesti úti idősotthonnal szemben és olyan is van, amely már lezárult - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A lezárult vizsgálat megállapította a fenntartó felelősségét a járvány terjedésével kapcsolatban, de ezekkel a határozatokkal szemben a Fővárosi Önkormányzat a bírósághoz fordult, így az ügyben további vizsgálatok várhatók.

Az elmúlt hetekben Müller Cecília országos tisztifőorvos asszonyt ért támadásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette, azokat tartja inkorrektnek, amelyek a tisztifőorvos asszonyt a politikai vitákba próbálták bevonni, hiszen mint egészségügyi szakember dolgozott a járvány elleni védekezésben és a feladatát kiválóan el is látta.

A civil törvénnyel nincs gond, csak az intézkedéssel

Néhány perccel a Kormányinfó előtt hozta meg az Európai Bíróság az ítéletét, miszerint a 2017-ben meghozott, civil szervezetekről szóló törvény sérti az uniós jogot. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely leszögezte, mindig is tiszteletben tartották az Európai Bíróság ítéleteit és ezután is tiszteletben fogják tartani.

"Mivel magam is a Kormányinfó előtt néhány perccel értesültem az ítéletről - amely egyébként várható volt -, még át kell tanulmányoznom, de az elmondható, hogy az EB a civil törvény fontos szegmenseiben a magyar államnak adott igazat, az indoklás szerint az alkalmazott intézkedéseket tartják jogszerűtlennek, de az átláthatóságra és az elszámoltathatóságra való törekvéssel egyetértenek"

- magyarázta a miniszter.

Dobrev Klára arcátlanságban próbál versenyezni saját férjével

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője Nagy Imre kivégzésének évfordulóján Facebook-posztban kérte számon a kormányt, miért nem tartanak ünnepséget az egykori miniszterelnök tiszteletére, továbbá a köztársaság tönkretételével vádolta meg a kormányt.

"Dobrev Klára arcátlanságban próbál meg versenyezni a saját férjével, de mindennek van határa. Mi voltunk azok, akik 1989 után Nagy Imre emlékét teljes körűen és korrekt módon ábrázoltuk, Orbán Viktor első nagy sikerű szereplése is Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén történt. Ha Dobrev Klára nagyapja nem végezteti ki Nagy Imrét, most nincs miről beszélni. Senki nem felelhet a nagyapja cselekedeteiért, de a Nagy Imrét kivégeztető Magyar Szocialista Munkáspárt egykori tagjának és ifjúsági vezetőjének feleségeként arcátlanság ilyenről beszélni"

- fogalmazott élesen Gulyás Gergely.

A kormány tagjai között jogász van, de színész nincsen

Arról is kérdezték a minisztert, hogy vannak, akik féltik a színművészeti egyetemet, tüntetéssel készülnek, mert attól tartanak, hogy a kormánynak korlátlan beleszólása lehet az egyetem ügyeibe. Gulyás Gergely elmondta, a helyzet pont fordított: eddig volt befolyása az államnak az egyetem működésére, mostantól azonban kuratórium dönthet, vagyis az állam beleszólása megszűnik.

"A kuratórium tagjai között nehezen lehet elképzelni, hogy kormánytag szerepeljen, pláne, mivel a legtöbben jogászok, vagyis nem kompetensek a művészeti egyetemek tevékenységével kapcsolatban"

– húzta alá.

Továbbra is fontos kérdés marad az egészségügy

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, a járványügyi veszélyhelyzet végével nem szűnik meg a kórház-fejlesztések szükségessége, bár szerencsére az intézmények fel vannak készülve a védekezésre egy esetleges második hullám esetén. Az esetleges egészségügyi reformmal kapcsolatban közölte, a legnagyobb problémát az okozza, hogy rosszul vannak elosztva a rehabilitációs és az aktív ágyak, így az ágyak kihasználtsága csupán 66-67 százalékos. Valamennyi kórháznak fel kell mérnie, hogy a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt elmaradt műtéteket milyen gyorsan tudja pótolni és ez mekkora költségekkel jár.

A tárcavezető kifejtette, a digitális oktatás sokaknak jelentett nagy nehézséget, de sokkal jobban vizsgázott, mint azt várták. A kormány reményei szerint a jövőben nem lesz szükség újabb iskolabezárásokra, de azt javasolják az intézményeknek készüljenek fel erre az eshetőségre is.

Jakab Ferenc professzor vezetésével a Pécsi Egyetemen több más egyetem bevonásával folyik kutatás a koronavírus elleni gyógyszer tesztelésére, de ha bárki megtalálja az ellenanyagot, a magyar állam vásárolni fog belőle - szögezte le a tárcavezető.

A sportéletet rendkívüli két rendkívüli veszteség érte az elmúlt 24 órában

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében együttérzését fejezte ki Kárpáti György és Benedek Tibor családjainak. Mint mondta, a sportéletet rendkívüli veszteségek érték az elmúlt huszonnégy órában, a vízilabda két ikonikus alakja távozott, akik két különböző korszakot jelenítettek meg.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/96479/pics/lead_800x600.jpeg
Gulyás Gergely,Kormányinfó
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Gulyás Gergely: Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem fogadunk el

2020.11.19. 11:20
A koronavírus-járvány elleni védekezés legfrissebb kormányzati döntéseiről és intézkedéseiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter …

Gulyás Gergely: a magyar egészségügy felkészült a hatékony védekezésre

2020.11.12. 11:40
A héten is megtartotta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfót, ahol …

Gulyás Gergely: ma átlépheti az ötezret az új fertőzöttek száma

2020.11.04. 13:50
Akcióképesség és gyorsaság szükséges a sikeres védekezéshez, ki kell tartani a vakcina megérkezéséig – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter a …

Gulyás Gergely: Újabb szigorítások jönnek

2020.11.02. 18:55
Gulyás Gergely szerint kétnapos kormányülés lesz a héten, melynek során újabb szigorításokról fognak dönteni.

Gulyás: nem engedhetjük meg, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek!

2020.10.23. 16:45
Az 1956-os forradalom és szabadságharc örökérvényű nemzeti kiállás volt a szabadság mellett, a mi feladatunk pedig az, hogy többé ne legyünk …

Gulyás Gergely: 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre, de ez még bővíthető

2020.10.22. 11:15
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívó megtartotta a …

Kocsis Máté a kampányközpontot erősíti, Sára Botond indul Józsefvárosban

2020.10.15. 19:40
A Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjére fontos feladatok várnak a kormánypártok 2022-es kampányában.

Orbán is gratulált Koncz Zsófiának: „mindannyian nagyon büszkék vagyunk”

2020.10.12. 04:55
A kormány tagjai és a Fidesz-KDNP vezető politikusai is elismerősen nyilatkoztak Koncz Zsófia hatalmas borsodi győzelméről.

Gulyás Gergely: a szakma és a politika is összefogott az orvosok béremeléséért

2020.10.08. 11:40
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar politikai életben példátlannak nevezte, hogy a szakma és politikai is konszenzusra tudott …

Gulyás Gergely: senki nem sértegetheti Magyarországot és annak polgárait

2020.10.01. 12:45
A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott a csütörtöki Kormányinfón az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott, …

Ezeket a cikkeket olvastad már?