Blogolj!

Döntött a fővárosi közgyűlés: drágul a parkolás Budapesten

A parkolási rendelet módosításáról döntött szerdán a fővárosi közgyűlés. Több kerület parkolási zónáiban emelkedik a parkolási díj augusztus 1-től.

Fotó: autonavigator.hu

Sokakat érintő kérdésben döntött szerdán a fővárosi közgyűlés, amely a parkolási rendelet módosítása mellett döntött. A budapesti parkolási rendszerben öt különböző - 175, 265, 350, 440 és 525 forintos óradíj - díjtétel van, ezt attól függően alkalmazzák, hogy az adott parkolási zónában milyen sokan akarnak parkolni, vagy mennyire akarják megóvni az adott területet a parkoló autóktól - írja az Index.

Jelenleg a Belvárosban a legdrágább a parkolás, de a most megszavazott változás nem az öt különböző tételt emeli meg, hanem arról van szó, hogy bizonyos zónák magasabb kategóriába ugranak. Ennek értelmében előfordulhat olyan, ahol eddig 265 forintot kellett fizetni óránként a parkolásért, ezután 350 forintot kell majd, ahol 350 forintot kellett eddig, ott 440 forint lesz az új tarifa, és így tovább.

A koronavírus-járvány miatt március óta ingyenes a parkolás Budapesten és az ország más területein is, de július elsejétől ez megszűnik, a most megszavazott drágulás pedig augusztus 1-től lép életbe.

Az előterjesztés szerint a drágulási lavinát 2018-ban az V. kerület indította el, ahol szinte mindenhol a lehető legmagasabb, óránként 525 forintos díjtételt kezdtek alkalmazni, ami sok autóst arra ösztönzött, hogy a szomszéd kerület eggyel olcsóbb parkolási zónájában parkoljon.

Várhatóan Újlipótváros területén a Nagykörúttól a Dráva utcáig mindenhol a lehető legmagasabb tarifát, azaz 525 forintot kell majd fizetni óránként a parkolásért, emellett a kerület egy keskeny sávjában tovább terjed a fizetős parkolás határa, a vasútvonal helyett a Dugonics és a Madridi úton húzódó kerülethatár lesz egyben a fizető zóna határa is - teszi hozzá az Index.

A XII. kerületben egységes, 440 forintos díjat vezetnek be az összes díjzónában és itt is bővül a fizetési zóna, fizetőssé teszik a János-kórház környékét, a Diós árok és Kútvölgyi út közötti részt a Józsa Béla közig és az Alsó-Svábhegyi útig.

A II. kerületben a Margit híd és Szépvölgyi út közé eső fizetős övezetben is drágul a parkolás, az eddigi 175/órás díj két lépcsőt ugrik és 350 forintra drágul óránként. A Marczibányi tér területén is magasabbra ugrik a díjtétel, az eddigi korlátlan idejű parkolást felváltja a maximum három órás parkolás.

Zuglóban a Mexikói út és a Nagy Lajos király út közötti sáv fizetős zónájában változik a díjszabás, 175 forintról 265 órára emelkedik óránként, a fizetős övezet pedig bővül az Örs vezér tere körüli területekkel.

A parkolási együttműködési megállapodásokat és elszámolásokat öt évre visszamenőleg közzéteszik az önkormányzat weboldalán és a parkolási rendszer átfogó felülvizsgálata is megkezdődik.

Címkék: budapest, parkolás
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/96769/pics/lead_800x600.jpg
budapest,parkolás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Idén nyáron is tüzes pokol lesz a 3-as metrón

2020.07.01. 19:55
Klíma ugyanis egyelőre biztosan nem kerül a szerelvényekbe. Ezt már február óta tudjuk és a koronavírus-járvány sem segített a helyzeten.

Július 1-jén újraindulnak a fővárosi kéményellenőrzések

2020.06.25. 11:15
A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet elmúltával július 1-jével ismét megkezdődnek az előzetesen meghirdetett kéményellenőrzések Budapesten.

Durván lecsapott a vihar a fővárosra

2020.06.14. 15:10
Csak úgy ömlött az eső vasárnap Budapesten, mintha dézsából öntötték volna. Több utcát teljesen elárasztott a víz.

Szombattól rövidített útvonalon jár a 2-es villamos

2020.06.09. 20:25
Szombattól nem árt résen lennünk, ha a fővárosban közlekedünk, ugyanis rövidített útvonalon fog járni a 2-es villamos a Soroksári út és a Haller utca csomópontjánál épülő új …

Felújításra kell számítani a 4-6-os vonalán

2020.06.08. 19:05
Ha nyár, akkor felújítások. Ez most sem lesz másként, június 11-től a 4-6-os villamos budai szakasza lesz soron.

Ősszel avatják fel a Hableány áldozatainak emlékművét

2020.06.08. 18:15
Szijjártó Péter Facebook-bejegyzése szerint már tervezik és várhatóan idén ősszel felavatják a Hableány sétahajó balesete áldozatainak emlékművét Budapesten.

Így járnak a BKK járatai a pünkösdi hétvégén

2020.05.29. 14:35
A BKK tájékoztatása szerint pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a fővárosi közösségi közlekedési járatok az ünnepnapokon, illetve munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint …

Villamosmegállóban szült egy nő Budapesten, a rendőrök segítettek neki

2020.05.25. 10:10
Nem mindennapi esetet kellett kezelniük a rendőröknek vasárnap este a belvárosban.

Saját kérésére távozik posztjáról a Pesti úti idősotthon vezetője

2020.05.21. 19:35
Saját kérésére, közös megegyezéssel, május 31-i hatállyal távozik posztjáról Skultéti József, a Pesti úti idősek otthonának vezetője - közölte …

Karácsony ne csak a Facebookon üzengessen a vírusnak!

2020.05.20. 13:30
A kormánypártok szerint legfőbb ideje, hogy a főpolgármester vállalja végre a fenntartói felelősséget az idősotthonok ügyében.

Ezeket a cikkeket olvastad már?