Blogolj!

Döntött a fővárosi közgyűlés: drágul a parkolás Budapesten

A parkolási rendelet módosításáról döntött szerdán a fővárosi közgyűlés. Több kerület parkolási zónáiban emelkedik a parkolási díj augusztus 1-től.

Fotó: autonavigator.hu

Sokakat érintő kérdésben döntött szerdán a fővárosi közgyűlés, amely a parkolási rendelet módosítása mellett döntött. A budapesti parkolási rendszerben öt különböző - 175, 265, 350, 440 és 525 forintos óradíj - díjtétel van, ezt attól függően alkalmazzák, hogy az adott parkolási zónában milyen sokan akarnak parkolni, vagy mennyire akarják megóvni az adott területet a parkoló autóktól - írja az Index.

Jelenleg a Belvárosban a legdrágább a parkolás, de a most megszavazott változás nem az öt különböző tételt emeli meg, hanem arról van szó, hogy bizonyos zónák magasabb kategóriába ugranak. Ennek értelmében előfordulhat olyan, ahol eddig 265 forintot kellett fizetni óránként a parkolásért, ezután 350 forintot kell majd, ahol 350 forintot kellett eddig, ott 440 forint lesz az új tarifa, és így tovább.

A koronavírus-járvány miatt március óta ingyenes a parkolás Budapesten és az ország más területein is, de július elsejétől ez megszűnik, a most megszavazott drágulás pedig augusztus 1-től lép életbe.

Az előterjesztés szerint a drágulási lavinát 2018-ban az V. kerület indította el, ahol szinte mindenhol a lehető legmagasabb, óránként 525 forintos díjtételt kezdtek alkalmazni, ami sok autóst arra ösztönzött, hogy a szomszéd kerület eggyel olcsóbb parkolási zónájában parkoljon.

Várhatóan Újlipótváros területén a Nagykörúttól a Dráva utcáig mindenhol a lehető legmagasabb tarifát, azaz 525 forintot kell majd fizetni óránként a parkolásért, emellett a kerület egy keskeny sávjában tovább terjed a fizetős parkolás határa, a vasútvonal helyett a Dugonics és a Madridi úton húzódó kerülethatár lesz egyben a fizető zóna határa is - teszi hozzá az Index.

A XII. kerületben egységes, 440 forintos díjat vezetnek be az összes díjzónában és itt is bővül a fizetési zóna, fizetőssé teszik a János-kórház környékét, a Diós árok és Kútvölgyi út közötti részt a Józsa Béla közig és az Alsó-Svábhegyi útig.

A II. kerületben a Margit híd és Szépvölgyi út közé eső fizetős övezetben is drágul a parkolás, az eddigi 175/órás díj két lépcsőt ugrik és 350 forintra drágul óránként. A Marczibányi tér területén is magasabbra ugrik a díjtétel, az eddigi korlátlan idejű parkolást felváltja a maximum három órás parkolás.

Zuglóban a Mexikói út és a Nagy Lajos király út közötti sáv fizetős zónájában változik a díjszabás, 175 forintról 265 órára emelkedik óránként, a fizetős övezet pedig bővül az Örs vezér tere körüli területekkel.

A parkolási együttműködési megállapodásokat és elszámolásokat öt évre visszamenőleg közzéteszik az önkormányzat weboldalán és a parkolási rendszer átfogó felülvizsgálata is megkezdődik.

Címkék: budapest, parkolás
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/96769/pics/lead_800x600.jpg
budapest,parkolás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Budapesten mától bírságolhatnak a maszkviselési szabályok megszegéséért

2020.09.18. 15:50
Mától nem árt jobban odafigyelnünk, ha a fővárosban járunk, ugyanis szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a …

Lemondott a magyarországi amerikai nagykövet

2020.09.15. 20:35
David B. Cornstein Facebook-oldalán számolt be döntéséről, mint írta, megtiszteltetés és kiváltság volt szolgálni az országot.

Már csak normálisan fel kell tenni – maszkokat oszt a BKK

2020.09.14. 21:40
A cél természetesen a szélsebesen terjedő koronavírus-járvány lassítása.

Péntektől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok a fővárosban

2020.09.14. 18:15
Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig …

Hol az 50 milliárd? – elég Karácsonyék szőrszálhasogatásából!

2020.09.14. 15:10
A balliberális budapesti vezetésnek el kell döntenie, akar-e segíteni a koronavírus-válság által padlóra küldött turizmus szereplőinek vagy sem. Jelenleg …

Az autósok nagy része sem támogatja Kamugeri autóellenes ötleteit

2020.09.11. 19:30
A Magyar Autóklub felmérte a közlekedők véleményét a budapesti közúti közlekedés fejlesztési irányairól.

Orbán lepattintotta Kamugerit: dolgozzon, ne levelezzen!

2020.09.10. 16:35
A miniszterelnök elmagyarázta a főpolgármesternek, mi a feladata, ha már magától képtelen megérteni...

Íme az igazság: Karácsony csak sunnyog, nem segít a vállalkozóknak

2020.09.10. 13:25
A budapesti Fidesz alaposan leszedte a keresztvizet a balliberális főpolgármesterről.

Felújítások miatt változik több villamos közlekedése is szeptemberben a fővárosban

2020.09.05. 11:10
Építési munkák miatt két hétvégén - a mostani szombat-vasárnap, illetve szeptember 19-20-án - módosul a 17-es, a 19-es és a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?