Blogolj!

Idén nyáron is tüzes pokol lesz a 3-as metrón

Klíma ugyanis egyelőre biztosan nem kerül a szerelvényekbe. Ezt már február óta tudjuk és a koronavírus-járvány sem segített a helyzeten.

Fotó: Magyar Építők

A metrókocsik légkondicionálásának műszaki megoldása nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik - nyilatkozta a Pesti Hírlapnak márciusban Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, aki egyébként a BKV igazgatótanácsának is tagja és másfél évtizeden át dolgozott metróvezetőként, szóval valamennyire konyít ezekhez a járgányokhoz. Pedig Karácsony Gergely egyik leghangzatosabb választási ígérete volt, hogy amint főpolgármesteri székbe juttatják a budapestiek, ő bizony azonnal lehűti a kedélyeket és a metrókocsikat is, de mint az gyorsan kiderült, ez meglehetősen felelőtlen ígéretnek bizonyult.

Karácsony kezében a szauna kulcsa, de esze ágában sincs kinyitni

ha NEKED is számít a vélemény. Közéleti válogatás a legfontosabb és legütősebb cikkekből, a napi muníció, hogy képben légy. Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Itt az újabb klímavészhelyzet! Nem, nem, ezúttal nem a Thundberg-féle szájtépésről van szó, hanem a 3-as metró légkondicionálásáról. Amit Karácsony elvileg akar, gyakorlatilag meg mégsem.

Eleinte úgy tűnt, hogy a légkondik beszerelése a felújított orosz metrókocsikba nem is lehetséges, mivel egészen egyszerűen a járművek váza nem bírja el a klímát, de most már elvileg ez a probléma áthidalható lenne. Több dolog is akadályozza azonban a szerelvények klimatizálását, az egyik éppen az orosz cég, amely felújította a kocsikat. A Metrovagonmas 30 év garanciát adott a metrókocsikra, de ha hozzányúlnak a járművek szerkezetéhez, felmondhatják a garanciát.

Ugyan bejelentkezett két cég, amely a saját költségén elkészítené egy-egy légkondival felszerelt kocsi prototípusát, így kiderülne, hogy valóban megoldható-e a klímaválság probléma és ha igen, hogyan - írja a Pesti Hírlap, ehhez viszont komoly szerkezeti átalakításra lenne szükség, amit azonban egyelőre a Metrovagonmas nem enged.

A gyártó és a BKV viszonya egyébként sem felhőtlen, a budapesti vállalat több mint 6 milliárd forintos kötbérre pereli az oroszokat a felújítási késedelmek és a kocsik hibái miatt, így az is nagy csoda lenne, ha 2021 nyarán már klimatizált metrón utazhatnának a fővárosi tömegközlekedők. Pedig ha a BKV megnyeri a pert, az összegből - legalábbis Karácsony Gergely szerint - megvalósulhatna a korszerűsítés. 

Címkék: 3-as metró, bkv, budapest
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97085/pics/lead_800x600.jpg
3-as metró,bkv,budapest
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Budapesten mától bírságolhatnak a maszkviselési szabályok megszegéséért

2020.09.18. 15:50
Mától nem árt jobban odafigyelnünk, ha a fővárosban járunk, ugyanis szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a …

Lemondott a magyarországi amerikai nagykövet

2020.09.15. 20:35
David B. Cornstein Facebook-oldalán számolt be döntéséről, mint írta, megtiszteltetés és kiváltság volt szolgálni az országot.

Már csak normálisan fel kell tenni – maszkokat oszt a BKK

2020.09.14. 21:40
A cél természetesen a szélsebesen terjedő koronavírus-járvány lassítása.

Péntektől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok a fővárosban

2020.09.14. 18:15
Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig …

Hol az 50 milliárd? – elég Karácsonyék szőrszálhasogatásából!

2020.09.14. 15:10
A balliberális budapesti vezetésnek el kell döntenie, akar-e segíteni a koronavírus-válság által padlóra küldött turizmus szereplőinek vagy sem. Jelenleg …

Az autósok nagy része sem támogatja Kamugeri autóellenes ötleteit

2020.09.11. 19:30
A Magyar Autóklub felmérte a közlekedők véleményét a budapesti közúti közlekedés fejlesztési irányairól.

Orbán lepattintotta Kamugerit: dolgozzon, ne levelezzen!

2020.09.10. 16:35
A miniszterelnök elmagyarázta a főpolgármesternek, mi a feladata, ha már magától képtelen megérteni...

Íme az igazság: Karácsony csak sunnyog, nem segít a vállalkozóknak

2020.09.10. 13:25
A budapesti Fidesz alaposan leszedte a keresztvizet a balliberális főpolgármesterről.

Felújítások miatt változik több villamos közlekedése is szeptemberben a fővárosban

2020.09.05. 11:10
Építési munkák miatt két hétvégén - a mostani szombat-vasárnap, illetve szeptember 19-20-án - módosul a 17-es, a 19-es és a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?