Blogolj!

Freund Tamás agykutatót választották meg az MTA elnökének

Dorogi László

A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé.

A szavazás hétfő este kezdődött és kedden este zárult, a világhírű neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az MTA élén, az elnöki posztért Freund Tamás mellett Pléh Csaba pszichológus, nyelvész indult.

A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban - számolt be az MTI. A közgyűlés döntött a három közül két alelnök személyéről is, a társadalomtudományi alelnök Lamm Vanda jogász, a természettudományi alelnök pedig Hudecz Ferenc kémikus lesz.

Az élettudományi alelnöki pozícióra új szavazást kell kiírni, mert - mint az mta.hu-n írják - a három jelölt egyike sem kapta meg az ötven százalék plusz egy szavazatot. A szavazás második körébe Kosztolányi György és Szathmáry Eörs jutott be.

Kedden újabb 24 órás szavazás kezdődött a választott elnökségi tagokról, a Könyv- és Folyóirat Bizottság elnökéről és a közgyűlés által választandó bizottságok tagjairól.

Címkék: MTA
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97361/pics/lead_800x600.jpg
MTA
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Freund Tamás: a tudomány és a politika együttműködése nemzeti érdek

2020.07.08. 13:45
Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommunikációra van szükség - mondta el a Magyar …

Fidesz: Egyedül Gyurcsányék akarták beszántani az MTA-t és a hazai kutatásokat

2019.06.12. 20:05
A Fidesz-frakció szerint álságos, amit Gyurcsányék művelnek: az MTA-t egyedül ők akarták beszántani. A nagyobbik kormánypárt …

Az MTA kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén

2018.10.16. 13:20
Reményeik szerint jelentősen csökkenthetik majd a kártevő rovarok egyedszámát.

Ezeket a cikkeket olvastad már?