Blogolj!

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet, és megindult a fertőzések behurcolása. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet. Még ma felülvizsgálják a határok szabad átjárhatóságát.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó keretében számolt be a kormány szerdai, egész napos ülésén született döntésekről. A tárcavezető a vírusügyi helyzet értékelésével nyitott.

Úgy fogalmazott, az első csatát sikerült megnyerni a vírussal szemben, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk fog élni. Hazánkban csökken az aktív megbetegedések száma, de sajnos Európában és különösen a környező országokban aggasztó adatok látnak napvilágot. Horvátországban, Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában is megsokszorozódott az aktív fertőzöttek száma az utóbbi két hétben. Vagyis a térségben megfordult a korábbi kedvező folyamat. Az újonnan talált magyar esetek ráadásul mind külföldről behurcolt fertőzések. A miniszter azt mondta: nem kizárt, hogy hamarosan, akár napokon belül újabb, szigorú intézkedéseket kell hozni, ennek érdekében ma is ülésezik az operatív törzs. Megismételte: itthon biztonságosabb nyaralni. Aki mégis külföldre utazik, legyen óvatos és körültekintő. A határok egyelőre nyitva vannak, de ha más javaslat érkezik, a kormány napokon belül kész dönteni az ügyben – hívta fel a figyelmet.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, valamennyi szomszédos ország vonatkozásában felül kell vizsgálni a határok szabad átjárhatóságát, az operatív törzs mai ülésén tekinti át a helyzetet. Az operatív törzs és a kormány az itthoni szigorítások, korlátozások lehetőségét is vizsgálja, ugyanakkor jelezte, az itthoni viszonylagos szabadság biztosításának záloga mégis a határok fokozott ellenőrzése, akár lezárása lehet.

Mint mondta, jövő héten csütörtökön és pénteken európai uniós tanácsülés lesz, melynek tétje óriási: soha nem fordult még elő, hogy hatalmas mértékű, 750 milliárd eurós közös adósságot vállaljon a közösség. A magyar kormány szerint az eladósodás nem jó válságkezelés. Az EU szolidáris tagjaként ugyanakkor kiállunk a bajba került déli államok mellett, viszont nem feltételek nélkül. A magyar kormány igazságos csomagot sürget, mely politikamentes, a gazdaság megmentésére, fellendítésére szolgál, és a gazdagabb tagállamoknak nem ad több pénzt, mint a szegényebbeknek. A kabinet az Országgyűléstől kér világos és egyértelmű mandátumot, határozatot hozhat ez ügyben a Ház jövő hét hétfői-keddi ülésén. Erre már csak azért is szükség van, mert a hitel visszafizetése nyolc év múlva kezdődik, és harminc évig tart, nagyon meg kell tehát fontolni, mit tesz az EU és benne Magyarország, miközben a problémák gyökere néhány ország felelőtlen gazdaságpolitikája.

Bejelentette, a gyermekvédelem helyzetével, a kiskorúak büntetőjogi védelmével is foglalkoztak a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Kaleta Gábor volt perui nagykövet esete kapcsán. A Kaleta-ügyet gyomorforgatónak és elfogadhatatlannak nevezte, hozzátéve: az eset a lehető legszigorúbb büntetésért kiált. A kormány ezért munkacsoportot állít fel a Fidesz frakcióvezetőjének kezdeményezésére, várja a javaslatokat, és nyitott rá, hogy adott esetben szigorítsa a Büntető Törvénykönyvet. Mindent meg kell tenni a gyermekek egészséges lelki és erkölcsi fejlődése érdekében, és ha szigorúbb büntetőjogi eszközökre van szükség, a kormány kész támogatni ezt - tette világossá.

Arra is kitért, a helyhatóságoknak, a kerületeknek teljes szabadságot biztosíthatnak az úgynevezett Airbnb szabályozásának terén. Az Országgyűlés jövő heti ülésén megtárgyalhatják a rövid távú lakáskiadást is, és olyan törvénymódosítást kezdeményeznek, amely teljes szabadságot ad az önkormányzatoknak a kérdésben.

Ami a Nemzeti Konzultációt illeti, tegnapig 232 ezer kérdőív érkezett vissza, ami azt mutatja, hogy jelentős az érdeklődés. Mindenkit arra biztatnak, vegyen részt a konzultációban, segítse a kormány munkáját. Nem érti azt az ellenzéki magatartást, mely a kérdőív kitöltésének lehetőségétől akarja megfosztani az állampolgárokat.

A miniszter a sajtó érdeklődésére a Lánchíd felújításáról is szólt. Mint mondta, drukkolnak a fővárosnak az elmúlt több mint fél év látványos szerencsétlenkedése ellenére is. Nem értik, miért nem írt még ki közbeszerzést Budapest. Ennek ellenére konkrét határidőt nem adott a kormány a fővárosnak, mikor érkezik el az az időpont, amikor átvennék tőlük a hidat. Leszögezte, mivel Budapest hónapok óta csak a vitát keresi a kormányzattal, és nem ír ki közbeszerzést, azt sem lehet egyelőre tudni, hogy pontosan mennyibe kerül majd a beruházás. Megerősítette: a Lánchíd rendbetétele közérdek. Óvott a pánikkeltéstől, de jelezte, fennáll a veszélye, hogy vasbetondarabok esnek le a szerkezetről.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97444/pics/lead_800x600.jpg
EU,fertőzés,gazdaság,gazdaságpolitika,Gulyás Gergely,hitel,járvány,Kormányinfó,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?