Blogolj!

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Fotó: MTI

A kormányfő elmondta, a következő napokban számíthatunk bizonyos korlátozásokra, de még nem tudják, pontosan milyenekre, ugyanakkor a környező országok aggasztó tendenciáit figyelembe véve nem árt megfontolni bizonyos szigorítások visszavezetését. Orbán Viktor kiemelte, mindenki előtt ismert, hogy egy csatát már megnyertünk, a koronavírus-fertőzés első nagy hullámát letörtük, most a gazdasági következmények enyhítésével, a munkahelyek teremtésével kell foglalkoznunk. Fel kell ugyanakkor készülnünk egy esetleges második hullámra, ugyanis amíg nincs vakcina addig "nem tudjuk megölni, eltenni láb alól az ellenséget, amit most egy vírus testesít meg, így hát vele kell élnünk" - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett, a szomszédos országainkban újra sok a fertőzött, Horvátországban két hét alatt tízszeresére, Szerbiában négyszeresére emelkedett a fertőzöttek száma, de a legsikeresebben védekező Szlovéniában is növekszik a koronavírusos megbetegedések száma. A kormányfő kiemelte, a külföldi utazásokból érkezők könnyen behozhatják a vírust, így most a behurcolás ellen kell védekeznünk.

"Az operatív törzs péntek délig kapott határidőt arra, hogy letegyen egy javaslatot az asztalra, amely a behurcolás elleni védekezést tartalmazza. Nézzük meg, mit csináltak a szomszédok, különösen Ausztria, ahol kombinált csomagot állítottak össze, amiben karantén, mintavétel, határellenőrzés együttesen szerepel"

- mondta a miniszterelnök.

"Legyen az a jelszó, hogy több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható lesz"

- utalt Orbán Viktor arra, hogy ezen a nyáron érdemes belföldi nyaralást választani a külföldi helyett.

Legyen igazságos az Európai Uniós pénzek elosztása

A koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítást célzó EU-s hitelcsomaggal kapcsolatban kifejtette, annak igazságosnak és rugalmasnak kell lennie, ennek kialakításába pedig semmiképpen nem szabad belekeverni a politikát. Az EU-ban különösen a baloldal, a "nagyszájú liberálisok" azzal szokták fenyegetni a nekik nem tetszőket, hogy pénzügyi szankciókat fűznek a magatartáshoz, de ez a civilizálatlan viselkedés csak zsákutca - fogalmazott élesen Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, ha a pénz elköltéséhez ideológiai, politikai szempontokat kapcsolnak, akkor az biztosan rosszul lesz elköltve, hangsúlyozva, semmilyen politikai feltételt nem lehet összekeverni a gazdasági döntésekkel.

"Foglalkozzon Európa a gazdaság újraindításával, mert jól látható, hogy a jogállami viták azonnal politikai vitákká válnak, és ha összekeverik őket, nem lesz gazdasági újraindítás, nem lesz költségvetés"

- húzta alá.

"Nem tanácsolom a nagyoknak meg az EU magukat oly modernnek tekintő államainak, hogy most ezzel próbálkozzanak"

- fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor kifejtette, szeptemberre térdre eshet jó néhány, Magyarországnál gazdagabb, de pénzügyileg sérülékenyebb ország, példaként hozta Portugáliát - amelynek miniszterelnöke jövő hét elején Magyarországra látogat -, Spanyolországot és Franciaországot. Ezért döntöttek úgy a "nagyok" - folytatta -, hogy vegyen fel hitelt az EU, amitől ő is "fázik", mert a magyarok fejében az adósság az egyik legrémisztőbb dolog, ismerik az adósrabszolgaság veszélyét mint kommunista örökséget, az ország eladósítása ugyanis az 1980-as években történt. Amikor pedig "a kommunisták modern formában visszajöttek szocialistaként", 2002-2010 között ugyanez a veszély jelentkezett devizaadósságként - tette hozzá.

A miniszterelnök megjegyezte, Magyarország tudna vétózni az EU-ban, de ezt csak a legvégső esetben szabad megtenni, és most lát lehetőséget arra, hogy a hitelfelvétel kockázatát megpróbálják csökkenteni azzal, hogy kimondják: a pénzt a gazdaságok fejlesztésére kell fordítani, és ne korlátozzák egymást a felhasználás módjában.

Áttörés a foglalkoztatottság alakulásában, gyermekeink védelme

Orbán Viktor beszélt a munkanélküliség alakulásáról is, ezzel kapcsolatban elmondta, a koronavírus-járvány előtt 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon, a "mélyponton" ez a szám 4 millió 370 ezerre csökkent, de néhány hete a munkanélküliségi ráta újra csökkenni kezdett, elkezdett nőni a munkahelyek száma, ami nem egy tiszavirág életű jelenség.

A kormányfő kiemelte, több mint egymillió ember munkahelyét mentették meg kormányzati beavatkozással.

A Kaleta-üggyel kapcsolatban is megszólalt, kifejtette, meg kell hozni azokat a gyermekvédelmi törvényeket, amelyek a pedofíliára, a gyermekek kizsákmányolására, a kábítószerre, az internet veszélyeire megnyugtató választ tudnak adni a szülőknek. Mint ismert, Kaleta Gábor volt perui nagykövetet felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt, ám sokak szerint ez az ítélet nevetséges és törvényi változásokra van szükség ezen a téren. Orbán Viktor hangsúlyozta, az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdése lesz a gyermekvédelmi törvények megalkotása, megváltoztatása és szigorítása.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97477/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
bandi 2020-07-10 10:44:59
Minden ország külön-külön maga vegyen fel hitelt , mit maguk fizetnek vissza ! Nem más országokkal fizettetnék vissza , azaz más répájával csépelnék a csalánt !
Közös lónak túros a répája !
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Müller Cecília: az utóbbi napokban 35 év a betegek átlagéletkora

2020.09.19. 12:55
Az országos tisztifőorvos leszögezte: a koronavírus elleni védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük, s ne …

809 újabb fertőzöttet találtak Magyarországon

2020.09.19. 09:00
Hat krónikus beteg veszítette életét szombatra a koronavírus-járványban.

Hétfőtől 10 napra csökken a karanténkötelezettség Magyarországon

2020.09.19. 08:55
Módosul a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet. Hétfőtől a karanténkötelezettséget 14 napról 10 napra …

Ezeket a cikkeket olvastad már?