Kilenccel nőtt a fertőzöttek száma
Az elmúlt huszonnégy órában elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg és kilenccel, 4553-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.
Blogolj!

Visszatér a szigorú határellenőrzés

A környező országokban, Európában és a világban tapasztalt koronavírus-helyzet miatt szerda éjféltől szigorodik a határellenőrzés Magyarország határain. Hazai korlátozó intézkedések egyelőre nem várhatóak belföldön.

Fotó: MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be vasárnap délelőtt, hogy jövő héttől ismét szigorítanak a határ-ellenőrzéseken a koronavírus-járványra való tekintettel. Ennek értelmében

bevezetik a zöld, a sárga és a vörös megkülönböztetést a külföldi országokra vonatkozóan, annak függvényében, hogy az adott államban milyen súlyos a járványhelyzet, és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését.

Az ellenőrzések során külön válnak majd a szigorítási szabályok magyar és nem magyar állampolgárok között - a magyar állampolgárok rokonai is magyar állampolgárnak számítanak ebből a szempontból -, de a tranzit- és teherforgalom, valamint a hivatalos út kivételt képeznek majd minden állampolgár számára - bár a kötelező vizsgálatok alól ilyen esetekben sem mentesülhet senki.

Bár a magyarországi vírushelyzet egyáltalán nem rossz - az aktív megbetegedések száma folyamatosan csökken és az aktív fertőzöttek száma is lényegesen kevesebb mint korábban bármikor -, a kormány szeretné fenntartani ezt, ezért a környező országok vírushelyzetét elemezve hozta meg döntését - emelte ki Gulyás Gergely, hozzátéve az életet sikerült május közepe óta több intézkedéssel újraindítani, hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb országa a járvány szempontjából.

Most viszont meg kell védenünk saját biztonságunkat, meg kell akadályoznunk hogy külföldről be lehessen hurcolni a vírust, ezért az operatív törzs javaslatára ismét szigorítja a határellenőrzést a kormány.

A legkockázatosabb, vörös kategóriába került az európai államok közül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Montenegró és a szomszédos országok közül egyedüliként Ukrajna is. Ebbe a kategóriába tartozik továbbá az ázsiai és afrikai országok zöme, valamint a dél-amerikai államok is.

Az Európai Uniós tagállamok közül sárga kategóriába került Románia, Szerbia, Bulgária, Portugália, Svédország, Norvégia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína is. Aki ezekből az országokból érkezik Magyarországra, annak kötelező karanténba vonulnia, ha a fertőzés beigazolódik, viszont azt az első negatív teszt után elhagyhatja.

A külföldről érkező magyar állampolgárok személyforgalomban zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarországra korlátozás nélkül léphetnek be, a sárga vagy piros jelzéssel ellátott országok területéről történő belépés során viszont kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha a vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban, vagy hatósági házi karanténben kerülnek elhelyezésre.

Amennyiben a magyar állampolgárok esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg és az érintettek magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténba kerülnek, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesznek elhelyezve.

Abban az esetben nem szükséges a karantén a magyar állampolgárok számára, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

A tárcavezető elmondta, a kormány hétről hétre újra fogja vizsgálni az országokat, s szükség szerint más kategóriába helyezi majd. Gulyás Gergely kiemelte, a kormány azt reméli, hogy a most meghozott szabályok meg tudják gátolni a vírusfertőzés behurcolását az országba. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, bár Horvátországban jelenleg is nagy fertőzöttség-növekedés figyelhető meg, a fertőzöttek száma alacsony, így a horvátok egyelőre a zöld kategóriába tartoznak. A tárcavezető hozzátette, a kormány augusztus 1-ig vállalja a határon elvégzendő kötelező tesztek költségét, ezt követően viszont a tesztelés költségét az utazóknak kell állniuk.

A pontos rendelkezések, és az országok besorolásának részletes listája vasárnap a Magyar Közlönyben jelent meg.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97558/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,határ,határforgalom,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kilenc újabb fertőzött, egy halálos áldozat

2020.08.04. 09:30
Az elmúlt huszonnégy órában elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg és kilenccel, 4553-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Harminchatan fertőződtek meg egy családi rendezvényen

2020.08.03. 16:30
A koronavírusos betegek Győr-Moson-Sopron megyében kapták el a fertőzést.

9 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

2020.08.03. 08:45
9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4544 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Kilenccel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt

2020.08.02. 10:20
Kilenccel, 4535-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap …

Gulyás: stagnál Magyarországon a fertőzöttek száma

2020.08.02. 08:00
A koronavírussal fertőzöttek száma 500-600 fő körül stagnál Magyarországon - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című …

Huszoneggyel nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.08.01. 09:30
Egy 50 éves, krónikus betegségben szenvedő férfi életét vesztette, az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma 4526-ra emelkedett itthon.

Orbán: minden változtatás kockázatot jelentene

2020.07.31. 10:10
Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, és minden változtatás kockázatot jelentene, ezért "ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van" - mondta …

21 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

2020.07.31. 09:45
21 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4505 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Augusztus 15-e után se lesznek zenés nagyfesztiválok

2020.07.30. 10:55
Marad az 500 fős létszámkorlát a zenés-táncos rendezvényeknél. 5,3 milliárd forintos programot indít ugyanakkor a kormányzat a könnyűzenészek megsegítésére.

Tizenkilenc új fertőzöttet azonosítottak hazánkban

2020.07.30. 09:30
Szerencsére továbbra sincs újabb halálos áldozat.

Ezeket a cikkeket olvastad már?