Blogolj!

Visszatér a szigorú határellenőrzés

A környező országokban, Európában és a világban tapasztalt koronavírus-helyzet miatt szerda éjféltől szigorodik a határellenőrzés Magyarország határain. Hazai korlátozó intézkedések egyelőre nem várhatóak belföldön.

Fotó: MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be vasárnap délelőtt, hogy jövő héttől ismét szigorítanak a határ-ellenőrzéseken a koronavírus-járványra való tekintettel. Ennek értelmében

bevezetik a zöld, a sárga és a vörös megkülönböztetést a külföldi országokra vonatkozóan, annak függvényében, hogy az adott államban milyen súlyos a járványhelyzet, és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését.

Az ellenőrzések során külön válnak majd a szigorítási szabályok magyar és nem magyar állampolgárok között - a magyar állampolgárok rokonai is magyar állampolgárnak számítanak ebből a szempontból -, de a tranzit- és teherforgalom, valamint a hivatalos út kivételt képeznek majd minden állampolgár számára - bár a kötelező vizsgálatok alól ilyen esetekben sem mentesülhet senki.

Bár a magyarországi vírushelyzet egyáltalán nem rossz - az aktív megbetegedések száma folyamatosan csökken és az aktív fertőzöttek száma is lényegesen kevesebb mint korábban bármikor -, a kormány szeretné fenntartani ezt, ezért a környező országok vírushelyzetét elemezve hozta meg döntését - emelte ki Gulyás Gergely, hozzátéve az életet sikerült május közepe óta több intézkedéssel újraindítani, hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb országa a járvány szempontjából.

Most viszont meg kell védenünk saját biztonságunkat, meg kell akadályoznunk hogy külföldről be lehessen hurcolni a vírust, ezért az operatív törzs javaslatára ismét szigorítja a határellenőrzést a kormány.

A legkockázatosabb, vörös kategóriába került az európai államok közül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Montenegró és a szomszédos országok közül egyedüliként Ukrajna is. Ebbe a kategóriába tartozik továbbá az ázsiai és afrikai országok zöme, valamint a dél-amerikai államok is.

Az Európai Uniós tagállamok közül sárga kategóriába került Románia, Szerbia, Bulgária, Portugália, Svédország, Norvégia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína is. Aki ezekből az országokból érkezik Magyarországra, annak kötelező karanténba vonulnia, ha a fertőzés beigazolódik, viszont azt az első negatív teszt után elhagyhatja.

A külföldről érkező magyar állampolgárok személyforgalomban zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarországra korlátozás nélkül léphetnek be, a sárga vagy piros jelzéssel ellátott országok területéről történő belépés során viszont kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha a vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban, vagy hatósági házi karanténben kerülnek elhelyezésre.

Amennyiben a magyar állampolgárok esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg és az érintettek magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténba kerülnek, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesznek elhelyezve.

Abban az esetben nem szükséges a karantén a magyar állampolgárok számára, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

A tárcavezető elmondta, a kormány hétről hétre újra fogja vizsgálni az országokat, s szükség szerint más kategóriába helyezi majd. Gulyás Gergely kiemelte, a kormány azt reméli, hogy a most meghozott szabályok meg tudják gátolni a vírusfertőzés behurcolását az országba. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, bár Horvátországban jelenleg is nagy fertőzöttség-növekedés figyelhető meg, a fertőzöttek száma alacsony, így a horvátok egyelőre a zöld kategóriába tartoznak. A tárcavezető hozzátette, a kormány augusztus 1-ig vállalja a határon elvégzendő kötelező tesztek költségét, ezt követően viszont a tesztelés költségét az utazóknak kell állniuk.

A pontos rendelkezések, és az országok besorolásának részletes listája vasárnap a Magyar Közlönyben jelent meg.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97558/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,határ,határforgalom,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.27. 07:05
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók tesztelése

2020.11.25. 11:55
Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

3806 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.11.25. 09:30
Ezzel összesen már 185 687 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt huszonnégy órában 106-an hunytak el, összesen 4 114 áldozata van már a …

Operatív törzs: íme a megyei bontás a fertőzöttek számáról

2020.11.24. 12:10
Mától életbe lépett az idősek vásárlási idősávját biztosító intézkedés, de nem csupán erről esett szó az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Ezeket a cikkeket olvastad már?