Blogolj!

Visszatér a szigorú határellenőrzés

A környező országokban, Európában és a világban tapasztalt koronavírus-helyzet miatt szerda éjféltől szigorodik a határellenőrzés Magyarország határain. Hazai korlátozó intézkedések egyelőre nem várhatóak belföldön.

Fotó: MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be vasárnap délelőtt, hogy jövő héttől ismét szigorítanak a határ-ellenőrzéseken a koronavírus-járványra való tekintettel. Ennek értelmében

bevezetik a zöld, a sárga és a vörös megkülönböztetést a külföldi országokra vonatkozóan, annak függvényében, hogy az adott államban milyen súlyos a járványhelyzet, és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését.

Az ellenőrzések során külön válnak majd a szigorítási szabályok magyar és nem magyar állampolgárok között - a magyar állampolgárok rokonai is magyar állampolgárnak számítanak ebből a szempontból -, de a tranzit- és teherforgalom, valamint a hivatalos út kivételt képeznek majd minden állampolgár számára - bár a kötelező vizsgálatok alól ilyen esetekben sem mentesülhet senki.

Bár a magyarországi vírushelyzet egyáltalán nem rossz - az aktív megbetegedések száma folyamatosan csökken és az aktív fertőzöttek száma is lényegesen kevesebb mint korábban bármikor -, a kormány szeretné fenntartani ezt, ezért a környező országok vírushelyzetét elemezve hozta meg döntését - emelte ki Gulyás Gergely, hozzátéve az életet sikerült május közepe óta több intézkedéssel újraindítani, hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb országa a járvány szempontjából.

Most viszont meg kell védenünk saját biztonságunkat, meg kell akadályoznunk hogy külföldről be lehessen hurcolni a vírust, ezért az operatív törzs javaslatára ismét szigorítja a határellenőrzést a kormány.

A legkockázatosabb, vörös kategóriába került az európai államok közül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Montenegró és a szomszédos országok közül egyedüliként Ukrajna is. Ebbe a kategóriába tartozik továbbá az ázsiai és afrikai országok zöme, valamint a dél-amerikai államok is.

Az Európai Uniós tagállamok közül sárga kategóriába került Románia, Szerbia, Bulgária, Portugália, Svédország, Norvégia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína is. Aki ezekből az országokból érkezik Magyarországra, annak kötelező karanténba vonulnia, ha a fertőzés beigazolódik, viszont azt az első negatív teszt után elhagyhatja.

A külföldről érkező magyar állampolgárok személyforgalomban zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarországra korlátozás nélkül léphetnek be, a sárga vagy piros jelzéssel ellátott országok területéről történő belépés során viszont kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha a vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban, vagy hatósági házi karanténben kerülnek elhelyezésre.

Amennyiben a magyar állampolgárok esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg és az érintettek magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténba kerülnek, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesznek elhelyezve.

Abban az esetben nem szükséges a karantén a magyar állampolgárok számára, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

A tárcavezető elmondta, a kormány hétről hétre újra fogja vizsgálni az országokat, s szükség szerint más kategóriába helyezi majd. Gulyás Gergely kiemelte, a kormány azt reméli, hogy a most meghozott szabályok meg tudják gátolni a vírusfertőzés behurcolását az országba. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, bár Horvátországban jelenleg is nagy fertőzöttség-növekedés figyelhető meg, a fertőzöttek száma alacsony, így a horvátok egyelőre a zöld kategóriába tartoznak. A tárcavezető hozzátette, a kormány augusztus 1-ig vállalja a határon elvégzendő kötelező tesztek költségét, ezt követően viszont a tesztelés költségét az utazóknak kell állniuk.

A pontos rendelkezések, és az országok besorolásának részletes listája vasárnap a Magyar Közlönyben jelent meg.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97558/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,határ,határforgalom,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hétfőtől szigorodnak a maszkviseléssel kapcsolatos szabályok

2020.10.29. 11:40
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját és közölték a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb intézkedéseket.

Rétvári Bence koronavírusos

2020.10.29. 10:05
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának koronavírus-tesztje pozitív lett.

2194 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.29. 09:00
Ezzel 68 127 főre nőtt itthon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1634 főre emelkedett, 17 469-en pedig már meggyógyultak.

Müller Cecília: Sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények

2020.10.28. 12:15
Mindenkinek jut influenzaoltás és a kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. 

A koronavírus miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése

2020.10.28. 11:55
Pedig elég fontos lett volna, hiszen ma volt tervben, hogy visszavonja a közgyűlés a maszkviselési rendeletet, ugyanis a korábbi fővárosi rendeletet …

Elhunyt 43 krónikus beteg, 2291 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.28. 08:55
2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Felrobbantotta magát egy felfegyverkezett embercsempész Vitnyédnél

2020.10.26. 17:20
Öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, miközben a rendőrök elől menekült.

Ezeket a cikkeket olvastad már?