Blogolj!

Elmaradnak a Szent István napi-rendezvények

Idén nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Budapesten, elmarad a légi parádé és minden nagy tömeget vonzó rendezvény is - erről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Megtartotta szokásos heti sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol beszámolt a szerdai kormányülésen hozott legfontosabb döntésekről. Ezek közül talán a legfontosabb és legtöbb embert érintő, foglalkoztató döntés az augusztus 20-i rendezvényeket érinti, ezzel kapcsolatban a kormány úgy döntött,

hogy nem rendezik meg a Szent István-napi ünnepségsorozatot, így elmarad a tűzijáték és a légi parádé is a fővárosban.

A tárcavezető leszögezte, bár nagyon sajnálják, hogy így kellett dönteniük, az elmúlt hetek, hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a fertőzés berobbanásának veszélyét leginkább a tömeges rendezvények hordozzák magukban, ezért a tisztavatás kivételével minden nagy nyilvános, tömeget vonzó rendezvény elmaradása mellett döntöttek. Gulyás Gergely kiemelte, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken az országban és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a térségben is az egyik legbiztonságosabb országnak számít hazánk, így további szigorításoknak egyelőre nem látja értelmét a kormány, a jelenlegi szabályozásokat viszont fontos betartani.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a beutazásra vonatkozó korlátozásokat hétről hétre át fogják vizsgálni és szólt arról a kormányrendelet módosításról is, amely lehetővé teszi, hogy egy-egy sárga, vagy piros jelzésű ország bizonyos régióit akár zöld kategóriába is sorolhassák, ha azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Ezt azzal indokolta, hogy főleg a nagyobb országok egyes régióiban, tartományaiban, államaiban eltérő a fertőzés mértéke, van ahol rendkívül magas a fertőzöttség, de olyan is, ahol rendkívül alacsony.

Nem feltétlenül jelent karantént a sárga és piros jelzés

Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Fontos módosítása jelent meg a Magyar Közlönyben a járványügyi készültségi időszak utazási korlátaira vonatkozó kormányrendeletnek. Ennek értelmében, bizonyos esetekben olyan országokból is beutazhatunk vizsgálat és kötelező karantén nélkül, amelyeket a sárga, vagy piros jelzésű kategóriába soroltak.

Az, hogy ki milyen besorolású országból, régióból érkezik Magyarországra, a cellainformációk alapján lesz ellenőrizhető, ha erre szükség van, de a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy szerencsére az emberek nagy része igazat mond, honnan jön. Kérdésre válaszolva ismertette, ha repülőtérre érkezik meg valaki sárga vagy piros besorolású országból, akkor a korábbiakhoz hasonlóan érvényben maradnak a lázmérési szabályok, és amennyiben nem magyar állampolgár esetében felmerül a koronavírus gyanúja, akkor nem léphet az ország területére. Gulyás Gergely hozzátette, előfordulhat szúrópróbaszerű ellenőrzés azoknál is, akik zöld jelzésű országokból érkeznek.

Fontos kiemelni, hogy a beutazási rendeletek nem vonatkoznak azokra, akik korábban már elkapták a koronavírust és kigyógyultak belőle, ők szabadon utazhatnak.

A beutazásnál mindig azt veszik majd figyelembe, hogy az érkezés pillanatában milyen besorolású az ország, ahonnan Magyarországra kíván lépni az állampolgár, tehát nem számít, hogy amikor kiutazott, milyen kategóriába volt sorolva. A tárcavezető ismertette, aki hazatérése előtt két koronavírus-tesztet is csináltat külföldön, s mindkettő negatív eredményt hoz, az sárga országból történő beutazás esetén is mentesül a kötelező karantén alól, ennek feltétele, hogy a két teszt elvégzése között elteljen 48 óra.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az 500 fő fölötti zenés rendezvényekkel kapcsolatban egyelőre nem döntött a kormány, augusztus 15-ig továbbra is csak a kis létszámú koncertek, rendezvények tarthatók meg, az ezt követő időszakról július 29-én születhet döntés. Gulyás Gergely kitért a zeneipar szereplőire is, elmondta, a zenészek, rendezvényszervezők érthető okokból szeretnének enyhítéseket augusztus 15-e után, de több érv szól ma amellett, hogy ne legyen változás, így jó eséllyel a nyár végére halasztott fesztiválokat sem lehet majd megrendezni.

Ezzel együtt a kormány német mintára ki fog dolgozni egy jól átlátható támogatási rendszert a zeneipar szereplőinek, hiszen nemcsak a nagy zenekarok vesztesei az elmúlt hónapoknak, hanem az a sok ember, aki ma Magyarországon a zeneiparból él.

A tárcavezető szót ejtett a pénteken és szombaton esedékes Európai Uniós tanácsülésről is. Ezzel kapcsolatban kifejtette, a kormány ismét tárgyalta a hétéves EU-s költségvetésről szóló előterjesztést, de jelenleg az európai álláspontok olyannyira távol állnak egymástól, hogy vélhetően eredménytelen lesz a hétvégi egyeztetés. A magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy ha közös hitelt vesznek fel az EU tagállamai, ezzel új pénzt teremtve, akkor az elosztással kapcsolatban ne lehessen feltételeket előírni, vagy ha mégis, akkor az összeget a gazdaság újraindítására lehessen fordítani.

Szóba került a Kormányinfón a MÁV és a Volán egyesülése is, amivel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, rövid távon biztosan nem jelent spórolást, de már régóta tervben van a két társaság működésének összehangolása és ezt úgy lehet a legjobban kivitelezni, hogy egységes társasági felügyelet alá tartoznak. Erre azért is van szükség, hogy színvonalasabb utazást tegyen lehetővé, Gulyás Gergely példaként említette, hogy a vonat néhány perces késés esetén is várja be a buszjáratot. A két társaság egyesítése adott esetben járatbővítéssel is járhat, de fel kell mérni a következő időszakban az igényeket és ennek megfelelően meghozni a döntéseket.

"Nem az a cél, hogy kevesebb Volán-járat legyen, hanem az, hogy jól használjuk fel a járatkapacitásokat"

- szögezte le Gulyás Gergely.

Az iskolaőrséggel kapcsolatban kifejtette, hogy az olyan iskolák, amelyeknek nincs szüksége őrökre, vegyék fel a kapcsolatot a belügyminisztériummal, velük tudnak egyeztetni a kérdéskörben, bár a tárcavezető nem tartja reálisnak, hogy egy-egy intézmény visszautasítaná az iskolaőr jelenlétét.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97762/pics/lead_800x600.png
Gulyás Gergely,Kormányinfó
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Augusztus 15-e után se lesznek zenés nagyfesztiválok

2020.07.30. 10:55
Marad az 500 fős létszámkorlát a zenés-táncos rendezvényeknél. 5,3 milliárd forintos programot indít ugyanakkor a kormányzat a könnyűzenészek megsegítésére.

Visszatér a szigorú határellenőrzés

2020.07.12. 11:30
A környező országokban, Európában és a világban tapasztalt koronavírus-helyzet miatt szerda éjféltől szigorodik a határellenőrzés Magyarország határain. Hazai korlátozó intézkedések egyelőre nem várhatóak …

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Gulyás Gergely: a kormány nem ért egyet a budapesti parkolási díjak emelésével

2020.06.25. 10:05
A járványügyi készültség nem múlt el, ezért továbbra is mindenkinek be kell tartania a szabályokat. A csütörtöki Kormányinfón a …

Gulyás Gergely: unjuk a méltatlan és kicsinyes vitákat

2020.06.18. 12:55
Csütörtök reggel hellyel-közel visszatért az élet a normál kerékvágásba, így a Kormányinfóra is visszatérhettek az újságírók. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető …

Kormányinfó: Orbán Viktor június 6-án Sátoraljaújhelyen mond beszédet

2020.06.04. 10:25
Gulyás Gergely árulta el, hogy a miniszterelnök melyik Trianon-centenáriumi programon vesz részt. A Citadellán létrejön A magyar szabadság múzeuma, …

Zöld lámpát adott a kormány a trianoni megemlékezéseknek

2020.05.28. 11:35
Június 3. és 7. között a veszélyhelyzet ellenére is lehet rendezvényeket szervezni a békediktátum centenáriuma kapcsán, de természetesen a szigorú szabályok, …

A kormánynak fel kell számolnia a tranzitzónákat

2020.05.21. 12:05
Magyarország jól teljesített az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszában - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Vasárnap éjféltől Budapest is újraindul – mutatjuk a szabályokat!

2020.05.16. 16:35
Gulyás Gergely nemcsak a friss fővárosi intézkedéseket részletezte, de megerősítette: ha nem változik a járvány tendenciája, akkor a kormány május …

Hamarosan Budapesten is enyhülhetnek a korlátozások, vidéken újabb lazítás jön

2020.05.14. 12:40
Vidéken kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső terei is, de nyithatnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek és parkok, a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?