Blogolj!

Orbán: Hollandia a piros sarokban, Magyarország a kékben

A kormányfő szerint ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben az Európai Uniós országok vezetőinek, az kizárólag Hollandia sara lesz - jelentette ki a miniszterelnök Brüsszelben vasárnap, a következő hétéves európai uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós csúcstalálkozó harmadik munkanapját megelőzően.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők költségvetési csúcstalálkozójának harmadik napja előtt újságíróknak arról beszélt, jó esélyt lát arra, hogy megállapodás szülessen a brüsszeli csúcstalálkozón, de négy vitás területet - a helyreállítási alap nagysága, a támogatások és hitelek aránya, illetve elosztása, a költségvetési visszafizetések és a jogállamiság kérdése - még tisztázni kell.

A nemzetközi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében, ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben.

A jogállamiság kérdése alapvetően fontos az Európai Unió szempontjából, Magyarország azt kérte, adjanak garanciát arra, hogy mihamarabb lezárják az ország ellen indított jogállamisági eljárást

- szögezte le a miniszterelnök.

A megállapodás elfogadása elengedhetetlen, és akár a jövő hét folyamán is kész folytatni a tárgyalásokat azok sikere érdekében - tette hozzá.

Orbán Viktor reagált Mark Rutte, holland kormányfő támadásaira is, amelyekkel kapcsolatban elmondta, nem tudja, hogy mik szerepelnek a holland miniszterelnök személyes okai között - gyűlöli-e Magyarországot, vagy sem -, mindenesetre végtelenül durván támadja az országot. Rutte kifejezi, hogy véleménye szerint Magyarország nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, ezért gazdasági büntetést kell alkalmazni ellene, ám ez elfogadhatatlan, ugyanis nincs döntés a jogállamiság magyarországi helyzetével összefüggésben - mutatott rá Orbán Viktor, aki elmondta, a magyar kormány Olaszország pártján áll, azon az állásponton van, hogy oda kell pénzt küldeni, ahol szükség van rá.

A miniszterelnök elmondta, a magyar gazdaság jó helyzetben van, de ha az eurózóna bajba kerül, mi is szenvedni fogunk. Bár az elmúlt napokban sikerült változtatni a gazdasági támogatások arányain, ám ennek mértéke még mindig nem méltányos Magyarországra nézve, hiszen az új tervezetben is nagyságrendekkel kevesebb támogatás jutna nekünk, mint a hasonló gazdasági erővel bíró Portugáliának vagy Görögországnak.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97883/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,EU,EU-csúcs,gazdaság,koronavírus,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kilenc újabb fertőzött, egy halálos áldozat

2020.08.04. 09:30
Az elmúlt huszonnégy órában elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg és kilenccel, 4553-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Harminchatan fertőződtek meg egy családi rendezvényen

2020.08.03. 16:30
A koronavírusos betegek Győr-Moson-Sopron megyében kapták el a fertőzést.

9 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

2020.08.03. 08:45
9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4544 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Kilenccel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt

2020.08.02. 10:20
Kilenccel, 4535-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap …

Gulyás: stagnál Magyarországon a fertőzöttek száma

2020.08.02. 08:00
A koronavírussal fertőzöttek száma 500-600 fő körül stagnál Magyarországon - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című …

Huszoneggyel nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.08.01. 09:30
Egy 50 éves, krónikus betegségben szenvedő férfi életét vesztette, az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma 4526-ra emelkedett itthon.

Orbán: minden változtatás kockázatot jelentene

2020.07.31. 10:10
Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, és minden változtatás kockázatot jelentene, ezért "ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van" - mondta …

21 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon

2020.07.31. 09:45
21 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4505 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

„Micsoda kilátás” – Orbán Viktornál járt Hosszú Katinka

2020.07.30. 15:25
A találkozóról úszóklasszisunk számolt be közösségi oldalán.

Augusztus 15-e után se lesznek zenés nagyfesztiválok

2020.07.30. 10:55
Marad az 500 fős létszámkorlát a zenés-táncos rendezvényeknél. 5,3 milliárd forintos programot indít ugyanakkor a kormányzat a könnyűzenészek megsegítésére.

Ezeket a cikkeket olvastad már?