Blogolj!

Orbán: Hollandia a piros sarokban, Magyarország a kékben

A kormányfő szerint ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben az Európai Uniós országok vezetőinek, az kizárólag Hollandia sara lesz - jelentette ki a miniszterelnök Brüsszelben vasárnap, a következő hétéves európai uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós csúcstalálkozó harmadik munkanapját megelőzően.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők költségvetési csúcstalálkozójának harmadik napja előtt újságíróknak arról beszélt, jó esélyt lát arra, hogy megállapodás szülessen a brüsszeli csúcstalálkozón, de négy vitás területet - a helyreállítási alap nagysága, a támogatások és hitelek aránya, illetve elosztása, a költségvetési visszafizetések és a jogállamiság kérdése - még tisztázni kell.

A nemzetközi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében, ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben.

A jogállamiság kérdése alapvetően fontos az Európai Unió szempontjából, Magyarország azt kérte, adjanak garanciát arra, hogy mihamarabb lezárják az ország ellen indított jogállamisági eljárást

- szögezte le a miniszterelnök.

A megállapodás elfogadása elengedhetetlen, és akár a jövő hét folyamán is kész folytatni a tárgyalásokat azok sikere érdekében - tette hozzá.

Orbán Viktor reagált Mark Rutte, holland kormányfő támadásaira is, amelyekkel kapcsolatban elmondta, nem tudja, hogy mik szerepelnek a holland miniszterelnök személyes okai között - gyűlöli-e Magyarországot, vagy sem -, mindenesetre végtelenül durván támadja az országot. Rutte kifejezi, hogy véleménye szerint Magyarország nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, ezért gazdasági büntetést kell alkalmazni ellene, ám ez elfogadhatatlan, ugyanis nincs döntés a jogállamiság magyarországi helyzetével összefüggésben - mutatott rá Orbán Viktor, aki elmondta, a magyar kormány Olaszország pártján áll, azon az állásponton van, hogy oda kell pénzt küldeni, ahol szükség van rá.

A miniszterelnök elmondta, a magyar gazdaság jó helyzetben van, de ha az eurózóna bajba kerül, mi is szenvedni fogunk. Bár az elmúlt napokban sikerült változtatni a gazdasági támogatások arányain, ám ennek mértéke még mindig nem méltányos Magyarországra nézve, hiszen az új tervezetben is nagyságrendekkel kevesebb támogatás jutna nekünk, mint a hasonló gazdasági erővel bíró Portugáliának vagy Görögországnak.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/97883/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,EU,EU-csúcs,gazdaság,koronavírus,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Orbán: Trump nyeri az amerikai elnökválasztást!

2020.09.25. 18:10
A próféta szóljon a magyar miniszterelnökből!

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

Ezeket a cikkeket olvastad már?